Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

ТОП-10 книг про те, як побороти страх смерті

Чого ми, люди, боїмося більше? Від чого йдуть мурашки по шкірі, нехай ми і прикриваємося тим, що ніякого страху перед смертю немає? Так, правильно, смерть – предмет наших страхів, адже все ж розумієш: «кістлява старенька з косою» колись, але приходить до кожного.

Чого ми, люди, боїмося більше? Від чого йдуть мурашки по шкірі, нехай ми і прикриваємося тим, що ніякого страху перед смертю немає? Так, правильно, смерть – предмет наших страхів, адже все ж розумієш: «кістлява старенька з косою» колись, але приходить до кожного. Її бояться з різних причин, але однією з найпоширеніших фобій є танатофобія, вона ж – нав’язливий незрозумілий страх. Як з ним боротися? Розуміння причин того, чому з’являється таке почуття – це вже початок успіху.

Наступна добірка містить книги про страх, в яких науково і зрозуміло описано саме явище з подальшими методами боротьби, секретами спокійного життя без стресів і фобій. 

1.Ірвін Ялом «Вглядываясь в солнце. Жизнь без страха смерти» 

Унікальне видання американського психотерапевта, що розкриває тему страхів, зокрема, страху смерті. У книзі багато реальних історій з життя автора, відомого лікаря, і його пацієнтів. На конкретних прикладах він показує читачам різні причини людського страху з подальшими варіантами його подолання. На перший погляд, може здатися, що більшість людей не бояться смерті. Насправді, вони вміло намагаються це приховати, не хочуть думати про таке, переключаються на роботу, сім’ю, церкву і т.д. Одні бояться, але тихо приховують в собі страх, викликаючи, таким чином, масу психологічних розладів, депресії. Інші навпаки – кидають виклик смерті, займаючись небезпечними видами спорту. Автор же стверджує, що все вище викладене, це лише гіпотетичний страх. По-справжньому люди починають боятися смерті лише тоді, коли «стара» вже зовсім поруч. Наприклад, війна, смерть рідних або власна невиліковна хвороба. У поданих прикладах, ступінь страху і розуміння своєї смертності, як правило, досягає максимальної точки. Не дивлячись на все це, Ірвін Ялом вимагає: страх треба долати, необхідно його використовувати для своєї вигоди. Адже тільки так можна насолоджуватися життям по-справжньому.

 

2.Гейл Двоскін «Метод Седоны. Как избавиться от эмоциональных проблем» 

Книга допоможе звільнитися від прикрих емоційних станів методом самовизволення. Описаний спосіб підкаже, як ефективно боротися з негативом, надуманими проблемами, а також іншими неприємними емоціями, які заважають щасливому життю. В основі методики лежить той незаперечний факт, що всі ми – істоти з безмежним потенціалом, і чим частіше будемо експериментувати з представленими інформаційними блоками, тим більше способів їх використання для себе відкриємо.

 

3.Девід Карбонелл «Не попади в ловушку тревог»

Ви весь час чимось стурбовані? Постійно сумніваєтеся в своїх силах? Ще не «подружилися» з тарганами у власній голові і тому ваше життя сповнене страхів? Обов’язково прочитайте цю книгу! Разом з нею ви, нарешті, зможете розірвати ланцюг занепокоєння, що весь час виснажує ваш організм. Автор дає слушні поради на підставі своєї багаторічної практики і наукової роботи. Вивчивши працю Карбонелла, на ситуації життя ви будете дивитися інакше, і ваш мозок в кінцевому підсумку перестане програмувати різні страхи. Крім того, ви зможете призвичаїтися бачити пастки тривог, а отже більше в них ніколи не потрапите.

 

4.Скотт Стоссел «Век тревожности. Страхи, надежды, неврозы и поиски душевного покоя» 

З цієї книги з психології страху ви дізнаєтеся про найважливіші ментальні захворювання XXI століття, методи боротьби з різними фобіями і депресією, навчитеся психологічної стійкості, змінити власну тривожність собі ж на користь. Автор відкриває завісу правди на більшість хвилюючих питань, пов’язаних зі страхом. Книга побудована на динамічному оповіданні, з прикладами і шокуючими фактами, в ній все розглядається з точки зору психофармакології і біохімії, генетики та нейробіології. Захоплююча історія жагучої й динамічної боротьби людини з самою собою!

  

5.Генрі Марш «Історії про життя, смерть і нейрохірургію»

Проводячи тонку грань між життям і смертю, ця книга страх розглядає з боку лікаря. Відомий нейрохірург розповідає реальні історії пацієнтів, що балансують на межі. Про їх складні психоемоційні стани, переживання (в тому числі, і свої). Надає читачу безліч морально-етичних дилем, динаміку думок і станів перед прийняттям рішення про операцію, душевні почуття напередодні складних медичних маніпуляцій. Кожна глава книги є історією про пацієнта і про те, як конкретна операція вплинула на самого Марша. У ній немає гострих сюжетів – тут життя, життя справжніх людей, їх непідробні почуття і переживання.

Відверта розповідь про реальність лікарні: без «рожевих окулярів» і помилкового оптимізму. Місцями – шокуюча і неприємна, місцями – радісна і, одночасно, гірка. Складнощі хірургічної справи, курйозні випадки, що мають місце в професійній діяльності лікаря, будні дні лікаря, його особисте життя і багато іншого ви знайдете в цьому виданні. По суті, це сповідь у всіх її проявах: про те, як Марш робив пацієнтів щасливим і про свої помилки, які могли коштувати їм життя. Про те, що величезну роль в операції грає саме «фортуна» і «випадок».

 

6.Луїза Л. Хей «Письма к Луизе со всего мира. Ответы ищите в себе» 

Чергова книга страху, в основі якої лежить філософія любові і розуміння себе. Своїми установками Луїза Хей змогла допомогти не одній заблукалій душі, надаючи в книзі реальні рішення багатьох життєвих проблем і ситуацій. Саме про смерть і горе автор веде розповідь в 5 главі. Вона стверджує, що смерть – це природна і досить нормальна частина життя, до якої варто ставитися спокійніше. Життя не вічне. Всі вмирають. Це нормально. Не треба сприймати смерть як поразку, краще вважати її простою «зупинкою планети». Книгу корисно прочитати тим, хто втратив близьку людину і не може відпустити біль втрати.

 

7.Генрі Марш «Ні сонце, ані смерть. Зі щоденників нейрохірурга» 

Якщо попередня книга автора про життя і нейрохірургію, то тут значно менше медицини, але ще більше відкритості, життєвої філософії і роздумів про смерть.

Генрі Марш не радує читачів вірою в життя після смерті, а точніше, у відновлення того, що втрачається назавжди. Як для нейрохірурга, для нього це такий же когнітивний дисонанс, як і надія помираючого на продовження життя. Книга змушує читача поглянути на смерть інакше, подумати, чому ми її боїмося, і чи варто взагалі так робити. Автор вражає сміливістю: він щиро розповідає про ціну помилок, про гіркоту розчарування в людях, про жертви, на які йому довелося піти заради медицини; багато розмірковує про організацію охорони здоров’я в Англії, Україні та екзотичному Непалі.

 

8.Андрій Голощапов «Тревога, страх и панические атаки. Книга самопомощи»

Даний матеріал про самодопомогу, про те, як можна досить легко і просто звільнитися від різних видів страху, гніву, стресу, негативних емоцій і фізичного болю. Автор знайомить читача з дуже ефективними, але досить простими прийомами ТЕС і ДПДГ. Перший базується на методах акупунктури, говорить про те, що потрібно просто повністю сконцентрувати свою увагу на проблемній темі, легко постукуючи пальцями по зазначеним ділянках обличчя і тіла. Щоб освоїти другу техніку потрібно одночасно думати про проблему і дивитися в різні боки. Представлена книга наповнена безліччю допоміжних методів, інструкцій, порад і вправ, що відмінно поєднуються між собою і їх можна практикувати по черзі або одночасно. Завдяки даному виданню кожен зможе вибрати цікаву техніку для себе і таким чином навчитися впоратися з власними страхами.

 

9. С’юзен Джефферс «Бойся… но действуй! Как превратить страх из врага в союзника»

Ми часто робимо тільки те, що звикли. Серйозно беремося за справу лише тоді, коли більш-менш знаємо, яким буде результат. Ця книга прагне змінити ваш звичний світ. Вона про той новий, безцінний досвід, який ми так часто боїмося впустити в своє життя. Цей страх пояснюється незнанням результату і загальною слабкістю духу. Саме тому Сьюзен Джефферс вирішила написати мотивируючий посібник для кожного, кому не вистачає сил зробити перший крок і таки вийти зі своєї зони комфорту. Автор досить коректно підтримує будь-які рішучі і кардинальні зміни, показує, як подолати страхи і сказати «ТАК» новосформованим обставинам, отримати від життя тільки найкраще.

 

10.Марк Менсон «Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем» 

Наше життя – скупчення проблем. І саме те, як ми долаємо їх, розкриває нас як особистість. Наші реакції і наше ставлення – ось що головне. Фішкою цієї книги є те, що вона показує, як правильно вибудовувати життєві пріоритети, для себе виділяти головним те, що дійсно важливо. Автор висловлює протест проти реалістичних ідеалів, які нам нав’язують з перших років життя. А також ділиться власними секретами успіху. Менсон стверджує, що біль – це частина прогресу, адже якісні зміни часто відбуваються з людиною лише тоді, коли вона переживає найгірше. Книга написана захоплююче, оптимістично, і значно більше наближена до практики, ніж ванільні історії успіху, «для вигляду» розбавлені слізьми.



Додаткові матеріали

ТОП-5 найкрасивіших німецьких дитячих книжок 2018
ТОП-5 книг, які варто взяти у відпустку
ТОП-5 книг, які допоможуть втілити мрії
ТОП-5 книг про правду, які розкриють вам очі
5 книжкових новинок для справжніх чоловіків
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери