Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

Фоззі: «У фіналі будь-якої історії про українського супергероя обов’язково має бути весілля і бійка»

«Добру має бути добре. Злу має бути зле. Все одно добро закохає зло», - ось три прості принципи українського супергероя Василя Гупала. Звідки взявся Гупало, хто був його прототипом, чи буде продовження гупалівських пригод та чи вдосконалюватиметься його суперсила? Про це та багато іншого під час ХХІІІ Форуму видавців розповіли автори книжки «Гупало Василь. П`ять з половиною пригод» Фоззі та Сашко Даниленко. Модерував зустріч Святослав Драбчук.

«Гупало з’явився з пісні, - розповів Фоззі. -  Зазвичай, спочатку я збираю ідеї, потім сідаю десь біля моря, бажано, щоб позаду мене були гори (після останніх подій доводиться шукати їх за кордоном) і пишу пісню. Якраз перед тим, як написати пісню «Гупало Василь», я брав участь у телепроекті  «Казка з татом» - читав дітям казки. І після цього вирішив написати пісню-казку. В образі головного героя одразу уявив собі Василя Вірастюка, що гупає ворогів. Написав йому про це СМС і відправив e-mail. Відповіді не отримав ще досі, тому, думаю, ідея йому не дуже сподобалася (сміється – ред.)».

«Пізніше ми з ТНМК відпочивали під Каневом, - продовжив Фоззі. - Я показав хлопцям текст, бас-гітарист взяв гітару і наші діти раптом підхопили цю тему... Тоді ми зрозуміли, що приспів повинні виконувати діти, бо, знаєте, якби Фагот співав: «Добро закохає зло» - сенс пісні звучав би по-іншому. Тому ми запросили на запис дитячий ансамбль «Зернятко». А коли дійшла справа до кліпу – нам дуже допоміг Сашко Даниленко. Це такий унікум з містечка Лозова на Харківщині: інженер-фізик за освітою, художник-мультиплікатор за покликанням. На момент створення відео він вже зробив кліп «Карпатський реп» для гурту «ДахаБраха». Потім він поїхав у Францію робити кліп для гурту  «Kwoon». І коли я писав «Гупала», то вже знав, що ми запропонуємо його Даниленку».
 
«Треба додати, що за час, проведений з Гупалом, ми настільки прикипіли до нього, настільки детально розробили концепт супергероя, що він з’являється усюди, де є чорнозем, бо де чорнозем – там... Слово за словом і у мене з’явилася історія про те,  як Гупало Василь москалів перестрів. Я опублікував її у Фейсбуці, зібрав 32 «лайки». Цей шалений успіх мене підбадьорив і я вирішив писати книжку. Запропонував цю концепцію «Видавництву Старого Лева» , отримав згоду і власне залишалося вигадати кінцівку, щоб текст книги був готовий. Проте фінал історій ну ніяк не складався... Але тут ми поїхали у Карпати на весілля до Сергія Притули і раптом звершення книги прийшло до мене. Я зрозумів, що на наприкінці історії про українського супергероя обов’язково має бути весілля і... бійка. Усе стало на свої місця і книга була дописана», - розповів Фоззі.
 
А от Сашкові Даниленкові вже довелося розробляти і візуалізувати  гупалівський Всесвіт. Власне Сашко й сформулював ідею про переродження героя. Тобто гупалівська суперсила може з’явитися у кожному сумирному чоловікові – і коли зникає один Гупало, десь обов’язково з’являється інший.  Дев’ять місяців Сашко «раритетними» акварельними фарбами створював ілюстрації до книги. Оскільки у Підгірцях, де мешкає Гупало, усе зроблено з рідкісної породи «чорного дуба», то художник майже повністю використав коричневу фарбу. А отже неймовірні пригоди Василя матимуть продовження тоді, коли Сашко відновить запаси художніх матеріалів.
 
На момент львівської презентації художник Сашко Даниленко перебував у Нью- Йорку, проте записав для гостей Форуму видавців відео, де розповів про еволюцію образу Гупала. Саме Сашко зробив героїв книги «Гупало Василь. П’ять з половиною пригод» такими, якими ми їх знаємо. «Важко сказати, коли саме відбуваються пригоди, бо насправді час ходить  по колу, - розповів художник. - У книзі минуле і сучасне, казкове і наукове співіснують одне з одним. Василь – людина надзвичайних здібностей. У скрутну хвилину його пензель перетворюється на булаву, очі випромінюють світло, а сам він збільшується в розмірах залежно від масштабу проблеми. Його побратим, Левко Триндун, не дарма має застряглу в шапці стрілу: він завжди бігає по тонкому льоду і знаходить проблеми там, де їх на перший погляд нема. Розв’язувати ці проблеми випадає на долю Василя. Але краще за Левка ніхто не зможе переповісти пригоди головних героїв. Власне ці історії й лягли в основу книжки».
Зараз про Василя Гупала чутно не лише з пісень та казок – його зображення можна побачити на футболках, можна складати конструктори з супергероєм. Зовсім скоро з’явиться гра для смартфонів та планшетів. На етапі розробки – комікси та повнометражний мультфільм про Гупала.  А це означає, що  ми ще не раз почуємо про неймовірні пригоди Василя, Левка Триндуна та Премудрої.


Додаткові матеріали

04.07.2012|10:47|Події
Літературний фестиваль «Трипільське ЛітО». ФОТО
09.09.2012|16:43|Події
У Львові відбудеться Видавничий бізнес-форум. ПОВНА ПРОГРАМА
30.06.2016|23:17|Новинки
Фоззі."Гупало Василь. П’ять з половиною пригод"
19.06.2010|00:04|Новинки
Фоззі. «Winter Sport»
11.05.2009|18:33|Новинки
Фоззі. «Ели воду из-под крана»
30.04.2009|07:03|Re:цензії
Фоззі: «Якщо Стівен Кінг не видасть щось нове, прочитаю Тараса Прохаська»
Фоззі: «У фіналі будь-якої історії про українського супергероя обов’язково має бути весілля і бійка»
«Гупало Василь» - перша декларація українських супергероїв»
Книжки жовтня: футбол, безсмертя, еміграція
11 оповідань про футбол писали за гонорар, "харківською мовою" і на згадку про "Динамо"
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери