Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
Головна\Події\Фестивалі

Події

04.07.2012|10:47|Тарас Шако, Ольга Гончар

Літературний фестиваль «Трипільське ЛітО». ФОТО

З 28 червня по 1 липня поблизу Ржищева відбувся перший літературний фестиваль «Трипільське літО», що проходив у рамках щорічного Міжнародного еко-культурного фестивалю «Трипільське Коло».

Традиційно організатори проводили фест на мальовничих пагорбах поблизу міста Ржищів на Київщині. В рамках фестивалю було задіяно близько 1500 осіб: на 17 гектарах розташувались понад 30 творчих майданчиків, які щодня дивували гостей фесту.



Як влучно зазначила Ірина Славінська, жодна з масштабних культурних подій не може обійтись без  літературної частини. Цьогоріч на «трипільському колі» літературний простір організовували члени молодого, але перспективного літклубу «Маруся».

Люди, які відвідують фестиваль, – переважно освічені, національно свідомі, інтелігентні особистості. Для того, аби залучити якнайбільшу кількість цієї цільової аудиторії, члени літературного клубу «Маруся» приготували багато літературних сюрпризів.

Перший день фестивалю видався важким. Як правило, цього дня майданчики облаштовують територію – і з технічного, і з естетичного аспектів. До того ж, основна маса відвідувачів  фестивалю  дістається до території проведення у вечірній час. Однак ні технічні, ні будь-які інші чинники не завадили провести лекцію Ірини Славінської «Здорове споживання літератури». Близько півсотні людей прийшли до літературного майданчика з метою послухати, як правильно обрати цікаву книжку для прочитання, які літературні новинки приготували письменники в 2012 році. Присутні уважно слухали Ірину Славінську, адже її думки та її коментарі без сумніву формують літературні смаки в багатьох читачів. Ірина Славінська – відомий літературний критик та оглядач культурних подій. Її публікації можна знайти на «Українській правді», журналі культурного спротиву «ШО». Зараз Славінська веде культурну програму на ТВі «Гра в слова й не тільки».

Також літературний майданчик дав простір для молодих поетів та прозаїків – було проведено читання-марафон  молодих авторів. 29 червня в рамках фестивалю «Трипільське ЛітО» було організовано відкритий мікрофон, де молоді й не дуже письменники мали змогу представити слухачам свої тексти, книжки, музичні композиції.


Того ж дня, 29 червня, для поціновувачів сучукрліту організатори приготували безліч цікавих заходів. Літературне подружжя  Артема Чеха та Іри Цілик провели тандем-читання, а також поспілкувались зі своїми читачами в теплій невимушеній атмосфері.


Попри жахливі звуки бензопили з сусіднього майданчика, Антон Санченко все ж таки зміг розповісти слухачам про українську мариністику. Море в літературі та література в морі – саме так характеризують творчість Антона Санченка, автора відомої книжки «Нариси бурси».



Попахкуючи люлькою, до імпровізованої сцени йшов дещо стомлений Олександр Ірванець.  Його вже чекала понад сотня поціновувачів відомого «бубабуніста». Коли автор почав читати свої вірші та спілкуватись з глядачами, втома безслідно зникла. Ніщо так не надає життєвої енергії для письменника, як живе спілкування зі своїми читачами. Лірика, і водночас жарти письменника та сміх читачів переповнювали літературний майданчик під час виступу Ірванця.

Паралельно з  літературною зустріччю майстри боді-арту розмальовували прекрасні дівочі тіла. Літературний боді-арт став однією з фішок «Трипільського Літа». Художники гармонійно поєднали уривки віршів відомих письменників з трипільською орнаментикою. Один за одним бігли фотографуватись з розмальованими красунями відвідувачі літературної сцени. Художнє втілення задуму художників на тілах дівчат викликав приголомшливу реакцію, фурор не тільки читачів, що прийшли на зустріч, а й самого Олександра Ірванця.

Згодом Максим Кідрук – професійний мандрівник та сучасний письменник – розповів слухачам про свої подорожі та нові книжки. Саме Максиму Кідруку ставили найбільше питань, переважно про подорожі. Його захопливі історії про Мексику, Анголу та Намібію, революцію в Єгипті, острів Пасхи, країни Південної Америки, -  викликали небувалу реакцію.  Склалось враження, що присутні тільки й думають про те, як поїхати до настільки далекої Бразилії, Сирії, Куби чи Мексики.



Максим також розповів про свою цікаву місію  в Новій Зеландії. Нагадуємо, що на місцевому радіо розігрували секс-тур в Україну. Саме Макс Кідрук заклеїв весь Окленд (місто в Новій Зеландії) плакатами, на яких було зображено дівчину топлес. В одній руці вона тримала серп, в іншій – чоловічі статеві органи. Заклик зображеної дівчини сигналізував про можливу небезпеку секс-туристам з інших країн.

Як не дивно, але зустріч з Максом Кідруком могла бути ще більш цікавою, якби не  відсутність необхідної техніки – проектора та екрана. У письменника-мандрівника десятки гігабайтів екзотичних та цікавих світлин з різних країн. Нагадаємо, Макс відвідав близько 30 країн, а в цьому році планує відвідати ще кілька. Максим Кідрук є автором 6 книг, у 2012 планується вихід ще двох. Максим Кідрук один з небагатьох, хто заробляє лише на літературі. А це означає тільки одне – мандрівного письменника в Україні люблять і читають.

Ще однією з фішок фестивалю став перформанс «Чим дихають сценаристи» від творчої спілки «Лабтрон» під керівництвом Богдана Жолдака. «Кажуть, що українського кіно нема. Чому? Бо кажуть, що немає українських сценаристів. Не довго думаючи ми, студенти спеціальності «Драматургія кіно і ТБ», ми ж творча спілка «Лабтрон», вирішили припинити гру в хованки та «віддатись» у руки режисерам, операторам, продюсерам…», – так говорять про себе  члени «Лабтрону».

«Трипільське ЛітО» також запам’ятається гляладачам-слухачам двома яскравими подіями: презентацією Літературної збірної України з футболу, та книги про чорне козацтво.

В програмі презентації письменники-футболісти Тарас Шако та Павло Коробчук розказали про збірну, про європейський турнір письменницьких футбольних команд в Берліні, Кракові та Львові, в якому Літзбірна також взяла участь і здобула бронзу. Нагадуємо, що за рік до проведення в Україні фінальної частини Євро 2012, письменники створили власнуфутбольну команду. Гравцями літературної збірної України стали Сергій Жадан, Сашко Ушкалов, Дмитро Лазуткін, Павло Коробчук, Євген Положій, Олександр Фоззі Сидоренко, Володимир Сергієнко.




Книгу про чорне козацтво презентували справжнісінькі чорні козаки, які грали на бандурі українські народні пісні і гармонійно вливали в мелодії інструменту ритми барабанів. Виступ був яскравим та зібрав чимало глядачів.



Загального шарму літмайданчику додали поети, зокрема Олег Короташ, що презентував свою книгу  «Поет без Імперії», а також молоді і актуальні поети високосного року з Києва, Миколаєва та Херсона, цьогорічні лауреати премії «Смолоскип» та фіналісти фестивалю «Ватерлінія»: Мідна, Михайло Жаржайло, Анна Малігон, Олег Дорош, Світлана Богдан, Мирослав Лаюк та письменниця Леся Воронюк.

Організатори фесту намагались поєднати у своїй програмі всі аспекти літератури, всі роди і жанри, а також екологічну складову, в чому погляди організаторів і «Трипільського Кола», і літературного майданчика повністю співпадають. Враховуючи велику кількість відвідувачів літературної сцени,  організаторам «Трипільського Літа» більшою мірою вдалося це зробити.

Попри всі організаційні дисгармонійні моменти Перший літературний фестиваль «Трипільське ЛітО» в рамках Міжнародного еко-культурного фестивалю «Трипісльке Коло. Парад Стихій» відбувся, і став хорошим організаційним досвідом для команди літклубу «Маруся».

Літклуб «Маруся» дякує всім учасникам, що приїхали виступати, і глядачам, які незважаючи на пекуче сонце слухали своїх улюблених письменників. Тримаймося!



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери