Літературний дайджест

Євгенія Кононенко: «На Форумі такий перебір всього, що, повернувшись додому, думаєш: все, наступного року не приїду!»

Євгенія Кононенко прибуває на Форум видавців з новою книжкою «Російський сюжет», що її видала «Кальварія. «Це та проза, яка спонукає мене згадати призабутий фах літературного критика і ще призабутішу роль захопленого читача », - написав в передмові до роману один з найавторитетніших публіцистів в Україні Микола Рябчук.

Євгенія Кононенко - письменниця, перекладач з англійської та французької мов, науковий співробітник Українського центру культурних досліджень. За першою освітою - математик. Учасниця багатьох міжнародних літературних, культурологічних і наукових форумів в Україні, Франції, США, Польщі, Фінляндії, Естонії, Росії тощо.
Лауреат низки літературних і перекладацьких премій. Автор багатьох оповідань, новел та есеїв, повістей та романів, дитячих книжок.

Щиро дякуємо Євгенії за відповіді на запитання нашої анкети.


1. Чим відрізняється життя від літератури?
Життя іде суцільним потоком, а література відбирає сутнісні факти.

2. Нащо існують літературні фестивалі?
Для чого й наукові конгреси. Щоб колеги по цеху знайомилися, щоб виникали неформальні зв´язки, які згодом переростатимуть в нові фестивалі.


3. У чому сенс для українського літератора приїжджати на Форум видавців у Львові?
На Форумі такий перебір всього, що, повернувшись додому, думаєш: все, наступного року не приїду! Бачиш багатьох, але ні з ким не можеш до ладу поспілкуватися. Але ці похапливі зустрічі дивним чином згодом дають свої плоди. То ж наступного року їдеш на Форум знову.


4. Чи берете ви автографи, зокрема на книжках? Чиї автографи у вас є? Як самі почуваєтеся під час автограф-сесії?
Для мене автограф на книзі має сенс, якщо з її автором мене пов´язують якісь неформальні стосунки, а не я є просто його читачем. Мене ніколи не тягне стати в чергу до автора, навіть якщо я й купила його книгу. Звичайно, я б пишалась автографом якого-небудь Пола Остера, якби була особисто знайома з ним, а не лише з його текстами, але хизуватися, що стояла біля літературної зірки першої величини, не здається мені крутим. Так, в мене є автографи деяких українських і закордонних письменників, але це факти наших біографій, а не автограф-сесій.

Я знаю, що не всі думають так, як я, і це дуже добре. На автограф-сесіях на книжкових ярмарках я підписала дуже багато книжок, і рада, якщо для когось мій підпис став реліквією. Якщо бажаючих мати автограф не дуже багато, то намагаюсь кожному писати щось неординарне. Якщо таких раптом багато, пишу всім одне й те саме. Але завжди питаю ім´я того, хто хоче мій автограф. А ще іноді до мене підходять письменники, яких я не знаю, які, одначе, знають мене, й дарують свої книжки зі автографами. Це дуже зворушливо, я завжди потім намагаюсь прочитати їхні книжки.

5. Найцікавіша пригода, яка з вами трапилася на Форумі.
Вона попереду!

Програма Євгенії Кононенко на Форумі видавців:

14 вересня - творчий вечір Євгенії Кононенко. Презентація нової книжки «Російський сюжет». Палац Мистецтв, вул.Коперніка, 17, хол 2-й поверх.

14 вересня о 20.00 - публічна інтеракція: проекти «Більше країн - більше книжок» та «Літературні дебати» (Київ). Учасники: Анетта Антоненко, Микола Кравченко, Андрій Курков, Антон Кушнір, Валентин Терлецький, Євгенія Кононенко, Тимофій Гаврилів. Театр «Воскресіння», Чорний зал.

15 вересня о 13:00 - Євгенія Кононенко візьме участь у дискусії «Детективна література у Польщі та Україні». Театр ім. Леся Курбаса.

15 вересня о 15.00 - творчий вечір Євгенії Кононенко під час якого вона презентуватиме нову книгу «Російський сюжет». 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери