Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

09.09.2011|11:09|"День"

«Серед моря книжок»

Часом здається, що літо — час канікул і затишшя в усіх сферах діяльності. Але це тільки на перший погляд. Приміром, письменники й перекладачі, уже починаючи з весни, усе літо невтомно працювали для видавництв, щоб восени на найбільшому літературно-видавничому зібранні — Форумі видавців у Львові — мати що запропонувати вже зголоднілим на новинки читачам. І ось в останні тижні перед Форумом авральними темпами видавці звіряють авторські права, тиснуть обкладинки, додруковують тиражі — просочитися в тісний графік друкарень майже нереально! Робота йде повним ходом, адже не секрет, що часто під Форум видають усе як найкраще. «День» поцікавився у видавництв, чим вони дивуватимуть і що готують до головного видавничо-літературного «показового виступу» року.

Готує чимало смаколиків для дітей і дорослих видавництво «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га». Найприкметнішими подіями будуть презентації дитячих книжок: «Кресало» - нова книжка, проілюстрована майстром української книжкової графіки Владиславом Єрком; «Хвацькі вірші - Бешкетні вірші» - подвійна збірка чудової урбаністичної української поезії для дітей Григорія Фальковича та віршів і перекладів Галини Малик із хвацькими ілюстраціями молодого бешкетника Женька Мусієнка; футурологічний роман «Хронос» Тараса Антиповича з ефектним сюжетом і пронизливим поглядом на світ найновіших технологій та одвічних людських спокус. Про останній у видавництві говорять із особливою гордістю: «Коли б цей роман було написано англійською мовою, то завтра автор прокинувся б знаменитим, а Голлівуд кинувся б знімати кіно. Роман буквально втягує в себе із другого абзацу й читається на одному подиху... « У презентації цих книжок братимуть участь автори та директор «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Ги» Іван Малкович. Серед інших новинок видавництво з неабиякою гордістю презентуватиме на Форумі першу повну версію (без радянських купюр) одної з найпронизливіших і найважливіших дитячих книжок ХХ ст. - роману Януша Корчака «Пригоди короля Мацюся», над новим виданням якого працювали Богдана Матіяш та Іван Малкович і яке проілюстрував молодий художник Ростислав Попський. Старших «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» порадує довгоочікуваною книжкою для багатьох шанувальників творчості Валерія Шевчука - новим (повним) виданням роману «Дім на горі». Також Іван Малкович запропонує друге, доповнене новими й недрукованими творами, видання свого вибраного «Все поруч». Тож зазирнути до яток видавництва є по що.

Багато перекладної літератури представить на Форумі видавців у Львові й видавництво «Фоліо». «Ми готуємо три нові книжки Ерленда Лу (Норвегія), дві - Ренато Бератича (Хорватія), по одній Меліни Камерич (Боснія) та Ольги Токарчук (Польща), - перераховує здобутки генеральний директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький. - Усі вони приїдуть на презентації власних книжок». Також на своїх читачів чекає новий роман італійця Умберто Еко. Вітчизняні письменники теж відзначаться у Львові - по дві нові книжки репрезентують Сергій Жадан, Лада Лузіна й Валентин Бадрак, одну - Євген Положій, а також кілька збірок на закуску.

Дуже грунтовно підготувалося до найбільшої літературної події року видавництво «Смолоскип». Професор Леонід Ушкалов попрацював над книжкою «Архів Розстріляного Відродження: матеріали архівно-слідчих справ українських письменників 1920-1930-х років». Своїх поціновувачів знайде сьомий том творів В. Чорновола в десяти томах - у ньому вміщені його статті, виступи, інтерв´ю періоду початку державотворчої діяльності відомого політика від весни 1990 року до грудня 1992-го включно. Збірником статей і матеріалів з історії Києва, написаних істориком-дослідником протягом 1990-х - 2000-х років, порадує Ігор Гирич («Київ в українській історії. Києвознавчі статті»). Літературознавці матимуть насолоду від книжки Василя Даниленка «Ізидора, рідна сестра Лесі Українки», збірника статей «Історія літератури» та дослідження «Леся Українка. Життя і тексти» Лариси Мірошниченко. Серія «Розстріляне Відродження» поповнилася вибраними творами Володимира Свідзінського та Миколи Хвильового, а також із вибраного Василя Симоненка започатковано серію «Шістдесятники». Серед «молодої» літератури - дебютна збірка поетеси Ірини Шувалової «Ран».

Кількістю бере читачів і «Клуб сімейного дозвілля»: вони загалом мають близько 120 новинок для своїх читачів. PR-менеджер видавництва Іван Лопатченко розповів, що видавництво робить акцент на кількох виданнях. Багато вражень обіцяє мистецький альбом Юрка Іздрика UNDERWORD - концептуальний art-book увібрав у себе найкращі риси візуального та літературного феномену Іздрика (проза, вірші, фотографії, дизайн і навіть верстка). Сергій Жадан продовжив тему антологій - тепер зібрав літературно-футбольну збірну України «Письменники про футбол. Літературна збірна України», уклавши прозу одинадцяти сучасних українських письменників. Нові книжки у «Клубі сімейного дозвілля» пропонують Галина Вдовиченко («Бора»), Ірена Карпа («Піца «Гімалаї») та Люко Дашвар (перший роман трилогії «Биті Є» «Макар»). Тут же читач знайде й переможницю конкурсу «Коронація слова-2011» Вікторію Гранецьку з романом «Мантра - омана» та свіжий переклад Стівена Кінга «Повна темрява. Без зірок».

Напрочуд різну літературу привезе до Львова видавництво «Зелений пес». Брати іКапранови розповіли, що плідно попрацювали над «новими та найновішими розділами» «Кобзаря 2000», а також кинули виклик Бегбеде з його «99 франків» та Вейсбергер з її «Диявол носить Прада» новим романом «Щоденник моєї секретарки», який вони репрезентуватимуть на Форумі видавців у Львові. Також видавництво відкрило нову серію «Нетабачна історія» книжкою німкені Габі Кьопп «Навіщо я народилась дівчинкою?» про сексуальні злочини Червоної армії. Продовжує тему воєн правдива розповідь людини, яка пройшла В´єтнамську та Кавказьку війни, брала участь у Придністровському конфлікті і стала одним із засновників УНА-УНСО - Валерія Бобровича «Як козаки Кавказ воювали. Щоденник сотника Устима». Тут-таки можна буде знайти давно неперевидавані романи Ірини Вільде «Сестри Річинські» та Лідії Чарської «Князівна Джаваха». Також у західній столиці України представлятимуть нову книжку серії «12 балів» - детектив «Тарас Шевченко і Я» та першу в сучасній історії книжку української еротичної поезії «Ніч еротичної поезії!»

Видавництво «Ярославів вал» пропонує наразі найповніше відкриття творчості видатного білоруського поета Володимира Некляєва, представлене українському читачеві в перекладах Павла Вольвача, Василя Герасим´юка та Тараса Федюка у збірці «Вічний вітер». Дві біографічні книжки репрезентує Михайло Слабошпицький: «Українець, який відмовився бути бідним (Петро Яцик)» про видатного українського бізнесмена й мецената, а також про Осьмачку-легенду й Осьмачку-реальність, які так важко розмежовувати, - «Поет із пекла (Тодось Осьмачка)». Алла Коваль і Віктор Коптілов порадують філологів та редакторів «Крилатими словами в українській літературній мові», більше поживи знайдуть любителі історичноі белетристики - історично-пригодницький роман Івана Корсака «Корона Юрія ІІ» та пригодницька повість Олександра Скрипника «За золотом Нестора Махна», написана на основі маловідомих архівних матеріалів органів державної безпеки.

Другий том «Словника європейських філософій», перший том якого на минулорічному Форумі видавців здобув відзнаку, цьогоріч підготувало видавництво «Дух і Літера». Також у Львові представлять книжку бесід із композитором Валентином Сильвестровим «Дочекатися музики», «Від «Двійки» до ГПУ» збірку документів, листувань генерала армії УНР Юрія Тютюнника; перший переклад на українську мову віршів і прози російської письменниці Ольги Сідакової; переклад на українську книжки голландця Яна Пауля Гінріхса «Міф Одеси», а також російською мовою книжку для мистецтвознавців про арт «Опыт другого виденья».

Тож готуйте гаманці, місткі торби й час, щоб серед моря книжок знайти все, чого забажає душа і чим порадувати близьких і друзів.

Любов Багацька



Додаткові матеріали

31.08.2009|19:18|Події
Сергій Жадан: «Для декого в цій країні свобода - це можливість не змивати за собою в сортирі»
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери