Re: цензії

18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем
07.03.2024|Богдан Дячишин, Львів
Студії слова єднання
07.03.2024|Василь Добрянський
Гроші пахнуть пригодами
06.03.2024|Валентина Семеняк, письменниця
Майбутнє за вогнярами і мальвенятами
03.03.2024|Ігор Зіньчук
Моя правда

Re:цензії

12.01.2018|07:37|Олеся Кізима

«Піраміда Синтії», або вічне сяйво чистого розуму

Олег Чаклун. Піраміда Синтії: науково-фантастична повість. Намалював Тарас Сусак. — К.: Фонтан казок, 2017. — 60 с., іл. (Серія «Добра фантастика»).

Коли за вікном густою, м´якою пеленою стелиться сніг, а морозець квітчає шибки різноманітними узорами, саме час тепло-тепло закутатись в улюблений плед, запарити духмяного чаю та зручно вмоститись. А також прихопити книжку "Піраміда Синтії". Бо саме вона може стати отим прихованим порталом, який веде у... Куди ж можна потрапити, дізнаєтеся невдовзі! А також не забудьте запастися допитливістю, кмітливістю та ,,зеленим" поняттям сучасних технологій! Попереду чекає захоплююча мандрівка, відчути яку можна настільки, наскільки вистачить багатства уяви та винахідливості. Отож, гайда!

Жила-була собі принцеса

"Доволі висока, худенька, в завеликому комбінезоні й кепці, яка здавалася більшою від голови і ховала все волосся, лише тоненькі косички задерикувато визирали на потилиці. Голі від плечей руки в синцях і подряпинах, обличчя замурзане, та й загалом вона скидалася радше на якогось юного хулігана з передмістя. Та попри все це її очі світились яскравими вогниками і в них читався гострий, допитливий розум...". Звали дівчинку Синтія. Вона була дуже допитливою та спостережливою. Якщо вже щось видасться їй дивним, мала розумниця докладе усіх зусиль, щоб збагнути, яка ж таємниця ховається за незбагненним. 
Одного разу, спостерігаючи за найвищою замковою вежею, Синтія заповзялась дізнатися її секрет. Ще б пак, химерної форми, з цілими жмутами кабелів, які стирчать зі стін. А якщо принцеса береться за якусь справу, її не зупинити!

І були в неї друзі

А саме, роботи-близнюки Тік і Так, яких вона сама сконструювала, та загадковий Дворецький. Останній, власне, не завжди у захваті від ідей, які спадають на думку Синтії. Але Геніальний Король дав йому чітку вказівку, згідно якої той має супроводжувати принцесу у всіх її пригодах. І при цьому не заважати дівчинці робити все, що заманеться. Дворецький носить суперокуляри і вважається найкращим охоронцем в цілому королівстві. Разом із вірними друзями Синтії під силу розв´язати будь-яку загадку та знайти вихід із найскладнішої ситуації.

Таємниця старовинного замку 

Чим насправді є загадкова вежа? Чому біля підніжжя гвинтових сходів, які ведуть до неї, завжди є охорона? Чому, згідно наказу самого Геніального Короля, вхід туди суворо заборонений навіть для принцеси? Погодьтеся, невже зможе невгамовна Синтія встояти перед спокусою нової пригоди, та ще й такої цікавої? Якщо буде потрібно, вона навіть розбере замок, щоб докопатися до істини! Але до такого радикального рішення їй, очевидно, не доведеться вдаватися. Юна дослідниця на "ти" із сучасними технологіями. Якось вона придумала та власноруч склала у своїй лабораторії мінікомп´ютер, який керує мікророботом Плазуном. Плазун - нанокібернетичний організм, який може переміщуватися кабелем. Тож і тепер цей маленький винахід може стати їй у пригоді. 
Що ж чекає нашу команду на чолі з Синтією? Підкажу: таємниці та головоломки, які до снаги лише найрозумнішим, а також подорож туди, де компас стане абсолютно непотрібним, а рівень науково-технічного прогресу ошелешить навіть саму Синтію. І, що найважливіше, саме неабияка креативність та ясність розуму юної принцеси зуміють врятувати цілу цивілізацію, засновану на дивовижних надновітніх технологіях.

Кому читати "Піраміду Синтії"?

Письменник Олег Чаклун адресує свою науково-фантастичну повість, перш за все, дітям молодшого шкільного віку. Вона може бути цікава і допитливим дошкільнятам, яку їм прочитають або перекажуть доступнішими словами батьки. "Піраміду Синтії" також можна порадити і цілком дорослим, які полюбляють погортати добротну сучасну дитячу літературу. Власне, це видання - зразок дуже якісного дитячого чтива, продуманого до найменших деталей. Це і захоплюючий сюжет, і нетипова принцеса, і добре виражений виховний меседж. А також, без сумніву, ілюстративне оформлення книжки. Завдяки "мультиковим" малюнкам від художника-мультиплікатора Тараса Сусака читання "Піраміди Синтії" можна прирівняти до перегляду класнющої анімації.

Про автора

Олега Чаклуна вважають дуже загадковим дитячим письменником, оскільки його справжні ім´я та прізвище досі невідомі широкому загалу. Він воліє уникати публічності та особливої уваги власній персоні. Відзначається неабиякою працездатністю: за останні три-чотири роки написав більше десятка дитячих книжок, які заполонили серця маленьких читачів не лише в Україні, а й за кордоном. Прикметно, що його дебютна "Банка варення" свого часу теж увійшла до Довгого списку Дитячої книги року за версією BBC.

Цікаво, що прототипом принцеси Синтії є дочка письменника Єва.

Якщо ж ви, як і я, потоваришували з маленькою розумницею, ця дружба неодмінно зміцнює, бо попереду - нові пригоди Синтії. До зустрічі на сторінках нового дитячого бестселеру!



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери