Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Re:цензії

13.05.2011|09:20|Каріна Решетнікова, студентка Київського національного лінгвістичного університету

Енциклопедія сучасності від Уельбека

Michel Houellebecq (Мішель Уельбек). La сarte et le territoire. («Карта і територія»), 2010

 

Ексцентричний французький письменник Мішель Уельбек своїм останнім твором «La carte et le territoire» довів, що за голосною піар-кампанією, яка сколихнула увесь Інтернет, приховується не лише цілком зрозуміле бажання заробити на своєму творі, але й глибина розкриття піднятих у книзі тем, яка була недаремно відзначена Гонкурівською премією у 2010 році.

«La carte et le territoire» сколихнула всю Європу з двох причин. Перша з них - скандал щодо авторських прав, який розгорівся між письменником та юристом Флореном Гаєром, який стверджував, що письменник порушив авторські права Вікіпедії, використавши декілька її статей без посилань. Правозахисник виклав книжку у своєму блозі, розповсюдивши тим самим її в Інтернеті. Дискусія заполонила не лише мережу, а й шпальта європейських газет, які не оминули нагоди розповісти всьому світу про перший в історії літературної премії Гонкур випадок вільного безкоштовного доступу до книги-переможця. Проте автор роману нічого від цього не втратив. Навпаки, роман, наповнений роздумами Уельбека про життя митця у сучасному суспільстві, розійшовся тиражем у 120 000 екземплярів лише за кілька місяців.

Головний герой роману, фотограф і художник Жед Мартен, щирий та перейнятий своїми ідеями, прагне відірватися від світу, нав´язаному йому ззовні. Працюючи фотографом, він робить серію фотографій дорожніх мап компанії Мішлен. «Мапа цікавіша за територію», -  ось головна думка, що проходить червоною лінією через увесь текст. Уява митця важливіша за реальне життя, його твори варті більше, ніж слова критиків, його омріяне кохання більше відстаней. Він - аналітик життя, що перетворює свій життєвий досвід у мистецтво, споглядаючи мінливості нашого світу.

Родзинкою цього твору, на думку багатьох критиків, стала поява у творі реальної історичної особи - самого автора у ролі героя другого плану. На сторінках роману життєві лінії Жеда Мартена та Ульбека переплітаються та взаємодоповнюють портрети двох особистостей. Сам Уельбек говорить, що саме це дозволило йому відкрити своє справжнє обличчя, показати себе без маски знаменитості, таким, як у самому романі його намалював для своєї виставки відвертий художник Жед Мартен.

«La carte et le territoire» можна без перебільшень назвати калейдоскопом сучасного світу. Автор говорить про вічні питання - життя та смерті (у романі Уельбек помирає), кохання (історія Жеда Мартена та Ольги), проблему митця та суспільства, розгортаючи їх у сучасному просторі та пропонуючи неочікувані рішення. У цій книзі все: філософський роман, любовна історія, детектив, біографія, спогади, історія сучасної культури, утопія, економіка, чорний гумор... Це не просто роман на п´ятсот сторінок, це ціла енциклопедія сучасності, що змусить Вас подивитись на світ по-новому, блукаючи по ньому за допомогою мап, які Уельбек своїм надає читачам.

Наразі роман можна легко знайти мовою оригінала. Найближчий переклад очікується цього року від російського видавництва Corpus.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери