Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

30.08.2011|18:35|Буквоїд

У Києві презентовано перші результати Проекту «Історична спадщина України – світовий доступ в електронному форматі»

В Національній історичній бібліотеці України (НІБУ) відбулася прес-конференція за Проектом «Історична спадщина України – світовий доступ в електронному форматі».

Під час заходу генеральний директор НІБУ Алла Скорохватова познайомила громадськість з Проектом, та зазначила, що він є одним з кроків реалізації Концепції бібліотеки, згідно якої пріоритетним напрямом є збереження національної історичної спадщини України та прискорення реформування діяльності закладу згідно сучасних загальносвітових тенденцій.   

На державній підтримці цієї ініціативи наголосила заступник Міністра культури і туризму України Вікторія Ліснича, та підкреслила її важливість для країни з точки зору популяризації України на міжнародному рівні, оскільки доступ до оцифрованих матеріалів матимуть не лише українські громадяни, а й загалом увесь світ. Державним коштом будуть оцифровані пам’ятні книжки губерній та округів, а також історико-статистичні описи церков та парафій, що є нині надзвичайно затребуваними читачами бібліотеки.

 Компанія «Електронні архіви України» відзвітувалася за першим етапом робіт, в рамках якого за півторамісячний період було виконано сканування генерального алфавітного каталогу (біля 500 тис. карток), оновлено сайт НІБУ (http://dibu.elau.org/), де й розміщено новостворений імідж-каталог. Варто зазначити, що в ньому міститься інформація про рідкісні цінні видання з фондів бібліотеки. Зокрема, стародруки церковнослов’янською мовою, стародруковані видання іноземними мовами XVI-XVII ст., а також рукописи (напр. Помянник Киево-Печерской лавры. – К., приблизительно 1483-1526.; Киевская летопись от пришествия славян по 1025 / от Рождества Христова 1547 // год беспрер ывно продолжающамся старинного письма на 75 листах. – К., 1829. ). Наразі також триває робота зі сканування книг XIX-поч. XX ст., створення електронного каталогу періодичних та продовжуваних видань. Завантаження оцифрованого матеріалу на сайт бібліотеки продовжиться до кінця 2011 року.   

Один з ініціаторів Проекту, президент Молодіжної громадської організації «Асоціація молодих науковців «Інтелектуальне лідерство» Олена Крикун відзначила, що «Проект є унікальним для України, оскільки він зорієнтований не лише на збереження національної спадщини України, а й на працевлаштування малозахищених категорій громадян, а саме – молодь та людей з особливими потребами», - наголосила вона. Йдеться про створення Центру віддаленого (дистанційного) працевлаштування, який працюватиме в рамках діяльності Молодіжних центрів праці та координуватиметься Головдержслужбою сім’ї, молоді та спорту України. 

Під час обговорення світового досвіду з оцифрування першоджерел, президент Української бібліотечної асоціації Ірина Шевченко підкреслила, що реалізація даного Проекту вказує на те, що Україна йде в ногу з часом, адже під час 77 Генеральної Конференції ІФЛА, яка пройшла в серпні 2011 р., одним із основних напрямів розвитку бібліотечно-інформаційної сфери було визначено оцифровування фондів бібліотек. 

«В Україні поки що процеси створення електронних бібліотек лише набирають обертів , – зазначив директор компанії «Електронні архіви України» Олег Дегтяренко. – Саме тому ЕЛАУ, як соціально відповідальна компанія, не лише підтримали цю ініціативу, а й прийняли рішення про впровадження спеціальної, пільгової системи оплати наших послуг для бібліотек ». 

Нагадаємо, що Проект, який розпочався 4 липня 2011 року й виконується в кілька етапів Проект реалізується спільними зусиллями працівників Бібліотеки, та компанії «Електронні архіви України» («ЕЛАУ»), при підтримці Міністерства культури і туризму України, Головдержслужби сім’ї, молоді та спорту України, Української бібліотечної асоціації, Молодіжної громадської організації «Асоціація молодих науковців «Інтелектуальне лідерство».



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери