Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Інтерв'ю

Події

28.10.2009|07:37|Леся Коверзнєва

Наталія Сереброкамень: Науковцю легше відмовитись від чогось побутового, але книжку з математики він придбає

«Буквоїд» продовжує знайомити читачів із столичними книгарнями. Цього разу пропонуємо розмову з директором магазину «Академкнига №7» на Львівській площі Наталією Сереброкамень.

- Розкажіть, будь ласка, у чому винятковість «Академкниги»? Чим ваш магазин відрізняється від інших книгарень?
- Відрізняється великим ассортиментом фізико-математичної літератури. Такої кількості книжок цієї тематики (а в нас можна знайти як старі, так і нові видання) немає не лише в Києві, а й, думаю, взагалі в Україні. Інтернет-магазини я зараз до уваги не беру, кажу саме про такі книжкові крамниці куди можна прийти і погортати книгу.

В Україні зараз подібної літератури виходить небагато, а навіть та, що є — видається інститутами на державні гроші. А отже, видавши таку книгу, інститут не може її продавати, щоб, не дай Бог, не отримати якийсь прибуток! Всі ці книжки є у нас, тож люди, яким це цікаво можуть хоч би таким чином дізнатись про вихід тієї чи іншої книги, поглянути на неї, а потім вже йти шукати її в інститутських бібліотеках.

- У вас продаються рідкісні видання?
- Звісно. Бо у нас хоч і центр — Львівська площа, але все ж ми знаходимось трохи збоку, не на шляху. Тому наші покупці їдуть до нас спеціально. А спеціально поїдеш лише за тим, чого немає ніде, а все інше можна купити і на розкладці, біля дому. Тому нас і знають. Магазину більше 20 років і увесь цей час ми прагнемо дотримуватися однієї лінії, зберігати своє обличчя. І постачальники у нас — математики та фізики, які на цій справі знаються. Крім того, ми під замовлення можемо привезти ту книгу, яку ви ніде не можете знайти і це також відомо нашим постійним покупцям. 

- Хто вони ваші постійні покупці?
Співробітники інститутів математики і теоретичної фізики, менше, але все ж, під замовлення, ми возимо літературу і для працівників Інституту хімії поверхні. Також до нас приходять абітурієнти та студенти. Якщо говорити про студентів, то це ті молоді люди, яким цікаво не лише прочитати декілька сторінок у підручнику, а й ще щось для себе розкрити. Таких студентів звичайно мало, але я рада, що вони ще є. Школярів немає, бо ми вирішили не зв’язуватись із шкільними посібниками та підручниками. Щоправда, в нас є дитяча література, яку ми тримаємо в себе через сусідство з  Охматдитом.

 

- Які книги в вашому магазині користуються найбільшим попитом? 
- Постійно запитують Дороговцева «Елементи загальної теорії міри та інтегралу». З філософів весь час продаються в різних виданнях Ніцше,  Ліхачов,  Шестов. Якщо ж торкатися батьківсько-дитячої літератури, то це Сесіль Лупан «Повір у своє дитя». Вона вже років 10 в нас продається і все одно її постійно запитують. З книжок, що вийшли нещодавно, гарно продається «Брат» (Ігор Беркут, Роман Василишин). Також Горбулін («Без права на покаяння») достатньо добре, як для специфіки нашого магазину, йде.

- Як «Академкнига» почуває себе в епоху економічної кризи? Чи знизилася книготоргівля? 
- Безперечно, в цілому літератури почало продаватися менше. Але ми зробили цікаве спостереження. Цього року наш магазин брав участь у трьох виїзних виставках. В Інституті математики, Інституті фізики та в експоцентрі на виставці «Зброя та безпека». Так от, з перших виставок ми привезли виторг більший, аніж з виставки зброї. Ми були цим дуже вражені, адже минулого року ми ледь встигали підвозити туди книжки. З цього ми зробили висновок, що дружини не дають чоловікам гроші на «іграшки», а коли чоловік хоче купити наукову книжку, то, мабуть, просто не запитує у дружини. Спостереження досить цікаве і неочікуване.  Але, дійсно, якщо людина живе наукою, то їй легше відмовитись від чогось побутового і придбати книжку з математики.

А загалом, звісно, відчувається, що грошей у людей немає. Лякає те, що таким чином скоро людей можуть довести до того, що вони взагалі припинять купувати і читати книги. Всі ми знаємо, що у Давньому Римі була дуже розвинена цивілізація, а в Середньовіччі люди розучилися писати. Раніше мені такий розвиток подій видавався фантастичним, а тепер я починаю розуміти, що все то реальність. Інтернет, звичайно, річ добра, але всіх питань він не вирішує.

 - Що, на Вашу думку потрібно зробити, щоб ситуація з книготоргівлею в нашій країні покращилась? 
- Потрібно піднімати загальну культуру населення. А починається вона зі школи, а школа залежить від викладання, а викладання залежить від думаючих викладачів. Така ж ситуація зі студентами. Якщо педагог відстежує новинки, шукає, то і студентам він рекомендує різноманітну  літературу, але таких викладачів можна по пальцях перелічити. А більшість таких, які написали собі курс 8 років тому і весь цей час їх студенти ходять із списком книг 10-річної давнини. Тому і рівень освіти такий.

Адреса магазину «Академкнига»: Київ, вулиця Стрітенська 17



Додаткові матеріали

21.09.2009|07:46|Події
Едуард Линдін: «На букіністиці криза не позначилася»
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери