Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Культура

Події

14.08.2018|10:43|Буквоїд

Скульптури Пінзеля перенесуть у віртуальну реальність

У Музеї сакральної барокової скульптури Пінзеля тривають унікальні роботи із сканування робіт Іоана Пінзеля. Таким чином автори проекту "Pinsel_AR" створюють перші в Україні високополігональні 3D-моделі скульптур.

У Музеї сакральної барокової скульптури Пінзеля тривають унікальні роботи із сканування робіт Іоана Пінзеля. Таким чином автори проекту "Pinsel_AR" створюють перші в Україні високополігональні 3D-моделі скульптур.

Над цим проектом спільно працюють Львівська галерея мистецтв ім. Б. Возницького, мистецька рада ГО "Діалог" та за підтримки Львівської міськради. Сама іде я "Pinsel_AR" зародилася пів року тому і її автори почали пошук способів для її втілення. Перші кошти, а саме 92 тисячі гривень, були отримані від виграшу в конкурсі соціокультурних проектів ЛМР на 2018 рік.

За них вдалося уже відсканувати та обробити три скульптури. Так "Богоматір" та "Святий Іоан" уже мають свої 3D-моделі. Зараз же тривають роботи на "Жертвоприношенням Авраама". Робота є досить важка, потребує багато часу та, оскільки подібного ще не робилося в Україні, автори проекту часто стикаються з різними технічними проблемами. Зокрема для сканування скульптур довелося створити спеціальний білий куб. Всі роботи з фотографування ведуться вночі, щоб не заважало природне світло.

Для створення перших двох 3D-скульптур зробили по майже 2000 фотографій кожної. Працюючи над "Жертвоприношенням Авраама" лише опрацювавши половину скульптури вже зробили 2000 фотографій.

"Ці скульптури дуже складні, бо вони мають позолоту, багато складок, вони динамічні. Лише саме фотографування однієї роботи зайняло 7 годин. Ще 4 години пішло на сканування. Пост-обробка забрала три дні, а будування 3D-моделі зайняло тиждень.  Кожна модель буде супроводжуватись історичною довідкою. Вони будуть загальнодоступними на спеціально створеному веб-ресурсі, а також мають з’явитись мобільні додатки, які дозволять використовувати їх для доданої та віртуальної реальності", - розповіла асистентка кафедри дизайну та архітектури НУ "Львівська політехніка" Марія Кисенко. 

За словами прес-секретаря Львівської національної Галереї мистецтв ім. Бориса Возницького Василя Мицька, користь від створення такого проекту надзвичайно велика. Адже попит на Пінзеля у світі зростає (оригінали робіт виставлялися у паризькому Луврі та Відні). А відсканувавши роботи скульптора можна буде експонувати їх голограми. Це убезпечить скульптури від небезпеки під час транспортування та є значно дешевшим. Якщо ж все таки будуть робити виставку з оригіналами, то у львівському музеї відвідувачі зможуть споглядати на 3D-копії.

 

Створена онлайн експозиція та мобільний додаток дасть можливість роздивлятися скульптури з усіх боків і під різними кутами. Це буде цікаво не лише шанувальникам мистецтва, а й реставраторам, викладачам мистецтва та вченим. Перші результати у цьому напрямку автори проекту обіцяють продемонструвати уже взимку.

Наразі ж вони планують відсканувати усі роботи Пінзеля, які є у Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького, а це приблизно 80-90% від усієї кількості скульптур, що збереглася. Потім, за допомогою коптерів, хочуть зафіксувати скульптури, які прикрашають архітектурні споруди. Останнім етапом проекту має стати робота із скульптурами майстра, що зберігаються в Австрії та Польщі.

 

Довідка "Дня"

Іоан Георгій Пі́нзель - галицький скульптор середини 1XVIII століття, представник пізнього бароко і рококо. Зачинатель Львівської школи скульпторів. Для творів Іоана Пінзеля характерна велика емоційність та динаміка, надання створеним формам життєвих рис. Скульптури Пінзеля порівнюють з творами Мікеланджело та інших митців європейського Відродження. Вважається одним з найкращих скульпторів Європи XVIII ст.

Інформація: День



Додаткові матеріали

13.08.2018|19:10|Події
Кінопокази, театральні вистави, візуальні проекти та інше на фестивалі, присвяченому Параджанову
13.08.2018|16:51|Події
У Чернівцях відбудеться IХ Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ
13.08.2018|18:00|Події
У Черкасах відбудеться виставка класика української графіки Василя Перевальського
13.08.2018|16:50|Події
У Хоролі діє мобільна бібіліотечна альтанка
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери