Головна\Події\Культура

Події

04.01.2011|12:13|Ілона Стула

На гостину до книгарні українського слова «Золота ПЕКТОРАЛЬ»

Серед зимової феєрії засніжений Чортків, розкрив свої обійми назустріч прекрасному — словосвіттю.

У перед­день Новорічних та Різдвяних свят у на­шому місті відбулася знакова подія для прихильників та цінителів художнього сло­ва — відкриття та освячення книгарні «Зо­лота ПЕКТОРАЛЬ», яка розташувалася у приміщенні міської ради. Саме таку назву подарував новій книгарні її засновник Во­лодимир Погорецький — відомий на те­ренах нашої вітцівщини поет, прозаїк, член Національної Спілки письменників України та На­ціональної Спілки журналістів України, кавалер ордена «За заслуги» III ступеня, автор багатьох прозових, поетичних та художньо-документальних книг, а також головний редактор літературно-мистецького та громадсько-публіцистичного журналу «Золота ПЕКТОРАЛЬ», одного з найпотужніших часописів на теренах України. Власне, відкриття книгарні — це нова віха у творчій та громадській дія­льності Володимира Погорецького й надзвичайно приємно, що її назва лірично співзвучна із гучною назвою журналу та є її своєрідним доповненням.

На урочистості до «Золотої ПЕКТОРАЛІ», незважаючи на негоду - несподіваний сні­гопад, завітала знана літературна еліта не лише рідного краю — прибули делегації письменників з Івано-Франківщини та Тернопілля. Для Чорткова це у стократ визначна подія, адже, з появою журналу «Золота ПЕК­ТОРАЛЬ» та завдяки її головному редактору, наше скромне місто перетворилося на Мек­ку для відомих постатей літературного Олім­пу, якими пишається нині вся Україна.

Розпочалися урочистості із сим­волічного перетинання червоної стрічки, до якого запросили Чортківського міського го­лову Михайла Вербіцького та Євгена Барана, заступника головного редактора жур­налу «Золота ПЕКТОРАЛЬ». Освячення кни­гарні здійснив доктор богословських наук, член НСЖУ, ведучий рубрики «Духовні обе­реги» у журналі «Золота ПЕКТОРАЛЬ» та рід­ний брат винуватця імпрези — отець Василь Погорецький.

Відтак свято перемістилося до се­сійної зали міської ради, де відбулися літе­ратурні читання, презентація нового числа журналу, спілкування з  гостями дійства: Євгеном Безкоровайним, головою Тернопільської обласної організації Національної Спілки письменників України; Євгеном Бараном, го­ловою Івано-Франківської обласної організації Національної Спілки письменників України; Ярославом Ткачівським - поетом, прозаїком, депутатом Івано-Франківської обласної ради; Петром Сорокою — поетом, письменником, літературознавцем; Іваном Гав­риловичем — поетом, журналістом;  Наталею Пасіч­ник – молодою пекторалівкою, авторкою низки поетичних збі­рок, членом НСПУ; Йосипом Свіжаком — відповідальним секретарем журналу «Золота  ПЕКТОРАЛЬ», поетом, перекладачем; Олегом Ущенком - сценаристом, режисером, жур­налістом; Ольгою Деркачовою — авторкою багатьох прозових книг; Василем Бабієм — членом НСПУ; Оксаною Пухонською — молодою поетесою; Яро­славом Ясінським — дипломантом літпремії ім. Т. Мельничука; Василем Карп´юком — поетом, радіожурналістом; Юлею Починок — щирою пекторалівкою, поетесою. Також на презентацію завітали й чортківські літератори й, звісно, меценати журналу: Ігор Ольшаковський, директор Марилівського спиртозаводу, Василь Матієшин — представник Всеукраїнського благодійного фонду Івана Матієшина «Україна — Свята Родина» (до речі, завдяки значній фінансовій допомозі ВБФ «Україна – Свята Родина і було відкрито у Чорткові книгарню «Золота ПЕКТОРАЛЬ»), голова бюджетної комісії обласної ради Олександр Стадник, приватний підприємець Василь Вислоцький та інші приятелі і друзі Володимира Погорецького.

Відкриття української книгарні у та­кому невеликому місті як Чортків — подія знакова, але, на жаль, дуже рідкісна загалом у нашій державі. Тому важливо, щоб влада та ме­ценати усіляко підтримували добрі ініціативи та починання ідейників таких культурно-просвітницьких проектів. Дуже шкода, що на презентації такого рівня не було жод­ного представника районної влади, які б теж мали долучитися до цієї події. Адже час має цікаву властивість стирати все на своєму шляху — владні посади чи то матеріальні блага, але єдине, що залишається — це культурні надбання. Тож залишається лише сподіватися, що книгарня «Золота ПЕКТОРАЛЬ»  матиме такий же вдалий шлях розвитку, як і її уро­чистий початок, та посіє у серцях відвідувачів щирі зерна любові до прекрасного високого, витонченого літературного слова.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери