Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

20.09.2019|08:22|espreso.tv

Юлія Чернінька: Доки ми віримо у диво, доти ми лишаємось дітьми

У видавництві “КМ-Букс” побачила світ друга книга для дітей Юлії Чернінької із серії “Лицар Смарагдієвого ордену”

 

“Лицар Смарагдієвого ордену. Інквізитор” - таку назву має друга книжка Юлії Чернінької, яка вийшла у столичному видавництві “КМ-Букс”. Письменниця усіляко уникає проведення будь-яких аналогій між її головним героєм Ярославом та Гаррі Поттером, а саму її - з Джоан Роулінг. Утім, хоче того Чернінька, чи ні, читаючи “Лицаря”, певно, ще не один маленький читач захоче бути як Ярусик чи Гаррі. Бо ці два герої - сміливі відчайдухи, які боряться зі Злом заради справедливості і перемоги Добра.

Напередодні 26-го Форуму видавців, де Юлія Чернінька представить перші два томи “Лицаря Смарагдієвого ордену” ми вирішили розпитати письменницю про двотомник. 

Юліє, ваш перший роман для дітей “Лицар Смарагдієвого ордену” схвально зустріли критики і читачі. Він увійшов до довгого списку “Книга року ВВС” та до Всеукраїнського рейтингу “Книга року” героя ваших книг Ярослава із Гаррі Поттером. Мовляв, Чернінька перечитала свого часу Роулінг. Ви як реагуєте на аналогії між Ярусиком і Поттером?

Насправді мені смішно це чути. Бо коли вийшов Поттер я вже була у доволі дорослому віці. Тому зізнаюсь вам: Роулінг я ніколи не читала, навіть її книжок не брала до рук. Тому спокійно ставлюся до того, що мого Ярусика, прототипом якого став мій маленький синочок, порівнюють із Гаррі Поттером. Бо і книги Роулінг, і мої книжки вони про одвічну боротьбу між Добром і Злом. Відколи існує людство, це протистояння триває. І, якщо критики більш прискіпливо б шукали аналогії моєму герою, то могли б вже згадати і українського Котигорошка. От таке б порівняння було б доречніше! 

Цього року у “КМ-Букс” вже вийшло дві ваші книжки, які ви презентуєте на Форумі видавців у Львові. Скажіть, як вам вдається так швидко і писати, і видаватись?

Ну, по-перше, мої книжки виходять у найкращому видавництві України. “КМ-Букс” справжні чемпіони на книжковому ринку. Ви самі розумієте, що працюючи із чемпіонами ти сам мусиш бути чемпіоном (посміхається).Я мушу тримати і марку якості, і темп написання книжок. По-друге, ці два томи були написані упродовж останніх кількох років. Ще дві книжки - чекають своєї черги на видання. Для мене література - серйозне заняття. Я займаюсь письменництвом професійно - практично щодня пишу і намагаюсь тримати себе у творчій формі. Тому за тим, що вибачите - легкість, із якою Юлія Чернінька видає книжки, стоїть доволі копітка і злагоджена робота автора, редактора, художника, видавця, піарників і продавців. Повірте, це - важкий труд великої команди, для якої презентація книжки є кульмінацією творчого процесу.

Ваші книжки написані дуже легкою мовою для дітей. Тією мовою, якою розмовляють із дітьми. Власними дітьми. Скажіть, як вам вдається писати легко і зрозуміло для малюків?

Знаєте, доки ми віримо у диво,доти ми лишаємось дітьми. Для того, аби писати легко для малят потрібно самому у душі лишатися дитиною. Я вірю у дива і добре розумію, які саме пригоди цікаві моїм маленьким читачам. Перші дві книги я писала так, як мені писалося. У мене не було попереднього плану книжок. Я щоразу поринала у захопливий світ казки. Для мене самої було цікаво, чим все ж таки завершаться пригоди Ярусика. Зрозуміло, що вони повинні були закінчитись щасливо. Однак - як саме я в той момент навіть і не здогадувалася.  

Обидві ваші книжки дуже гарного проілюстровані. Візуалізація героїв відбувалася також за вашою участю?

Ви знаєте, я лише сказала свої побажання щодо того, як мають виглядати головні герої книжок. Все решта - прекрасна робота художниці Олени Чичик. Вона дуже тонко відчула і настрій “Лицаря Смарагдієвого ордену”, і прекрасно їх візуалізувала. Це - поза сумнівом, одна із найкращих робіт, які я бачила у сучасній українській дитячій літературі. Тому Олені - великий респект! 

Сюжет “Лицаря Смарагдієвого ордену” виглядає кінематографічно. Ви не думали про екранізацію книжок?

Дякую за добре слово. Думала не я, а кілька режисерів. Але більше поки що сказати не можу. Даруйте (посміхається). Скажу лиш одне: українському кіно не вистачає дитячих фільмів. Я була б рада, аби за “Сторожевою заставою” у кінотеатрах з’явився б і “Лицар Смарагдієвого ордену”. 

Юліє, коли читачам чекати продовження серії?

Я сподіваюсь, що на “Книжковий Арсенал” 2020 року світ побачить третя частина “Лицаря Смарагдієвого ордену” - “Дніпроленд”. Обіцяю маленьким читачам, що у цій книзі буде не менше захопливих і вражаючих історій, аніж у попередніх двох.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери