Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

06.06.2018|14:07|Gazeta.ua.

На "Книжковий Арсенал" черга сягала 524 метри

— Довжина черги — 524 метри, крокоміром виміряв, — каже чоловік років 50.

Він із довгим волоссям, у картатій зеленій сорочці. Стоїть поруч із жінкою у вишитій сукні. В суботу прийшли на VIII міжнародний ярмарок "Книжковий Арсенал". 30 травня — 3 червня проходив у столичному "Мистецькому Арсеналі".

— Пропоную перечекати натовп і зайти о 16:00, — продовжує чоловік.

— Навпроти Лавра, — показує його супутниця.

— В Московський патріархат не піду, навіть у Лавру, — каже суворо. — Ходім в арт-кафе. Йдуть у бік метро Арсенальна, оглядаються на чергу.

Понад 2 год. роздає автографи колишній воротар київського "Динамо" і збірної України Олександр Шовковський, 43 роки. Його автобіографія "Все в твоих руках" коштує 150 грн. Вийшла у видавництві "КМ-Букс".

— Хвилин 20 стоїмо, щоб підписати, — 62-річна Олена Іванівна прийшла з онуком. — Шовковський сьогодні, як рок-зірка, не підступишся, — усміхається. — Написав книжку разом із журналісткою Аліною Акуленко. Розповідає, як невдалі матчі допомагали гартувати характер. Починається розповідь з опису поразки у грі збірної України зі Словенією 1999-го. Обіцяє видати й українською мовою.

Біля стенду видавництва "Брайт букс" покупці запитують книгу журналіста, телеведучого 65-річного Савіка Шустера "Свобода слова против страха и унижения". Коштує 270 грн.

— Шустер написав книгу на основі даних експерименту, про який ніхто не здогадувався, — розповідає видавець 43-річний Дмитро Кириченко. — 2015-го він відкрив канал на українському телебаченні. Перед початком ток-шоу "Свобода слова" до виступу політиків опитував публіку. Запрошували людей різного віку і професій. Відбирали учасників, які складають соціальний портрет українського суспільства. Публіка мала назвати емоцію, з якою заходять у зал. На вибір пропонував три — надія, страх і приниження. Після промови політиків їх опитували наново. Півтора року телеведучий фіксував, як політики впливали на емоції українців. Часто, сподіваючись здобути довіру, вони зароджували в глядачах страх і приниження. Шустер, описуючи це в книжці, натякає: хлопці, ви своїми промовами іноді вбиваєте народ. Фігурують українські політики Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, президент Білорусі Олександр Лукашенко, російський опозиційний політик Михайло Ходорковський і покійний Борис Нємцов.

У залі "Орбіта" презентують роман Сергія Оксеника "Убивство п´яної піонерки".

— Багато років не згадував про піонерську краватку, — розповідає модератор, письменник Андрій Курков, 57 років. — Щойно почув назву книжки, пригадав, як у піонерському таборі двоє вожатих наливали півстакана самогонки. Пили й казали: якщо хочеш справжнім чоловіком вирости — тобі теж треба навчитися. Завжди думав, що то неправильні піонервожаті. Книжка Оксеника — перероблений жанр так званого піонерського детективу. Підлітки вигадують, що в їхньому селищі сталося вбивство, за сюжетом. Починають розслідування. Але на відміну від традиційного піонерського детективу, всі персонажі — неправильні. Хлопці — погані піонери, бо сумніваються в радянських цінностях.

— Детектив — це лише оболонка, — каже телеведуча Ірина Борисюк, 40 років. Автор ніби робить знімок радянської доби. Описує момент, коли сусід заходить до будинку родини головної героїні, не стукаючи. За ніби другорядною деталлю відчуваємо людський страх. У 1950-х люди пам´ятали часи, коли стукіт в двері посеред ночі лякав. Боялися, що їх прийдуть арештовувати.

— До 1990-х у Польщі не можна було навіть згадувати ім´я Вітольда Пілецького, — говорить історик Ігор Щупак. Презентує книжку спогадів "Рапорт Вітольда".

Розповідає про польського офіцера, який під час Другої світової війни створив підпільну організацію для боротьби з нацистами. Добровільно потрапив до концтабору Аушвіц, щоб організувати там рух опору. 1948-го комуністична влада засудила його до смертної кари і стратила.

— Через війну на Донбасі, як би страшно це не звучало, Україна має шанс на розвиток, — каже авторка книжки "Русский мир" в Україні: на краю прірви" 50-річна Лариса Якубова. Написала на основі кількарічних досліджень російської пропаганди в Україні.

— З часів здобуття незалежності Україна ходила по колу. Не могла обрати правильний вектор руху. Ми намагалися приєднатися до того примарного шляху, який торує Росія. З початком бойових дій на Донбасі усвідомили, що спільна культура, міф про "старшого брата" — це вигадки й пропаганда.

Путін мріє відродити імперію, використовує технології, розроблені ще у 1930-х в СРСР. Тоді, щоб об´єднати різні національності, використовували термін "братні народи", нав´язували спільні цінності. Утвердження ідеології відбулося, коли запровадили свято перемоги у Другій світовій. Утворилася так звана радянська спільність.

Відхід українців від спільного минулого був помітний уже з початку 2000-х. Під час Революції гідності мобілізація громадянського суспільства і влади дали "руському міру" остаточну відсіч. Запропонували альтернативу путінській пропаганді. Але досі Україна й Росія мають певну хворобливу взаємозалежність. Попри війну на Донбасі багато українців симпатизують Москві, продовжують плекати ідею спільної культури.

Книжку "Русский мир" в Україні: на краю прірви" безкоштовно роздавали упродовж усіх днів ярмарку.

"Книжковий Арсенал" разом із "Форумом видавців" у Львові, що відбувається восени, називають головними подіями книговидання в Україні.

 Ганна ЩОКАНЬ



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери