Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

Топ-5 книг, які виведуть із зимової меланхолії та налаштують на весну

Нарешті зима закінчилась! Попри нетипову весняну погоду надворі вже березень, тож час виходити з зимової меланхолії та насолоджуватися позитивними книгами!

«Правда», Террі Пратчетт  («Видавництво Старого Лева», 2017) 
 
«Як відомо, на світі є два типи людей. Є ті, хто про наповнену до половини склянку каже: ця склянка наполовину повна. І є ті, хто каже: склянка наполовину пуста. Але світ належить тим, хто, побачивши таку склянку, говорить: “Що таке з цією склянкою? Звиняйте! Моя була повна. І більша!!!”»
 
Добірку добрих книжок, наповнених гумором та позитивом, варто розпочати з гуру гарного настрою – улюбленого Террі Пратчетта. Насамперед, «Правда» – ідеальна суміш захопливої історії та суто британської сатири. Головний герой твору, Вільям де Ворд, а також першодрукар Анк-Морпорка – гном Ґунілла Доброгір, журналістка Сахариса та вампір-фотограф Отто будуть відчайдушно боротися за становлення та процвітання першої на Диску незалежної газети. Фентезі – це жанр, який ніколи не вичерпає себе завдяки безмежному простору для уяви й талановитим авторам. А Террі Пратчетт – один із найкращих.
 
За що ми любимо цю книгу: британський гумор, динамічне фентезі, підтексти, які прочитуються ледь не у кожному реченні.
 
 
 
Ексцентрична та непередбачувана. Кумедна та щира. Героїня, яка має щось спільне з кожною дівчиною, яка читає цю книгу. Бріджит Джонс – жінка, яка мріє вийти заміж за Прекрасного Принца, кинути палити та стати легшою на 10 кг. Натомість вона викурює пачку за день, їсть морозиво вночі та закручує роман з людиною, яку зовсім не назвеш представником аристократії. То ж Бріждит залишається лише щоденник, де вона може жалітися на свої негаразди та планувати нові способи привертання до себе уваги.
 
За що ми любимо цю книгу: героїня – одна з нас. Вона змушує загадати про той понеділок, коли ми нарешті почнемо бігати, вчити англійську чи просто жити по-новому. То ж чому б не розпочати з цієї весни?
 
«Житття і мета собаки», Брюс Кемерон (КСД, 2017)
 
 
Чи ви замислювалися, що відчуває пес, покинутий напризволяще? Або травина, якій відписали ляпаса? Прочитавши цю книгу можна дізнатися багато про те, що відчуває та навіть що думає собака. Перед читачем розгортається кілька життів пса від маленького цуценяти до вірного друга людини.
 
Брюс Кемерон, автор роману, написав таку історію, яка розчулить навіть найчерствіше серце. До речі, дуже раджу подивитися фільм, знятий за мотивами роману. Така концентрація світла та добра, змішаного із меланхолійними настроями – рідкість у часи пустих мелодрам про нещасливе кохання.
 
За що ми любимо цю книгу: за щирість та емоційність розповіді. 
 
«Кульбабове вино», Рей Бредбері (Навчальна книга – Богдан, 2011)
 
 
«Візьми літо в руку, налий літо в келих – в самий крихітний, звичайно, з якого тільки й зробиш єдиний терпкий ковток, піднеси його до губ – і по жилах твоїх замість лютої зими побіжить спекотне літо».
 
Автобіографічна історія, яка переносить читача у вигадане містечко Грін Таун, у 1928 рік. Сюжет знайомий усім: у центрі історії ми бачимо хлопчика Дугласа, а навколо нього розгортається щасливе літо його дитинства, сонячні пейзажі, оповиті добром та почуттям щастя. Ця історія не вирізняється динамічним сюжетом, проте вона має дещо більш особливе – душу. Вона залишає після себе багато тепла, а ще – аромат кульбабового вина, що його Дуглас допомагає робити своєму дідусю.
 
До речі, спочатку Бредбері задумував більш об’ємну історію з кількома сюжетними лініями та більшою кількістю персонажів. Проте його редактор відмовив письменника, мотивуючи це тим, що одну велику історію можна розділити на кілька книг. Ось вам і основи маркетингу.
 
За що ми любимо цю книгу: за неймовірну красу слова Бредбері та відчуття щастя після прочитання останньої сторінки.
 
«Манюня», Наріне Абгарян (Рідна Мова, 2016)
 
 
Світла книга про дружбу, що пройшла крізь роки. Нарка та Манюня – дві подруги, що потрапляють у кумедні ситуації, проживають разом свої перші негаразди та отримають прочухана від бабусі за дитячі витівки. Попри те, що книга дитяча, розповідь про дівчат-бешкетниць підкупає своєю безпосередністю та ностальгійними спогадами про власне дитинство. Сонячне місто Берд, весела Ба та непосидючі подруги – все це створює таку теплу та навіть домашню атмосферу, що після прочитання хочеться піти та по черзі обняти кожного зі своїх рідних.
 
За що ми любимо цю книгу: за солодкі спогади про дитячі роки.


коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери