Літературний дайджест

27.03.2010|17:42|Друг читача

Скринька для юних шукачів скарбів

Олександр Макаров. Монети з дідусевої скриньки. – К.: Грані-Т, 2010. – 80 с.

Погодьтеся: чи не кожен у дитинстві мріяв знайти скарб – хай би то була чи якась старовинна скриня, повна коштовностей, чи якась заіржавіла залізяка незрозумілого призначення, викопана із землі, чи монета, затерта часом. Пригадую, як і мені одного разу пощастило: порпаючись заступом на присадибній ділянці, я випадково надибала тьмяну монету із двоголовим орлом царської Росії. Правда, як з’ясувалося пізніше, великої цінності вона не мала, зате скільки радості було, коли вперше її побачила…

Для декого таке-от дитяче захоплення пошуками скарбів пізніше переростає в хобі, а то й справу життя. Як, наприклад, для Олександра Макарова, що в дитинстві мріяв про коштовні знахідки, подорожі й пригоди. Мрія перетворилася в цілком реальне захоплення – колекціонування, яким письменник займається все життя. Кожна з монет, які він збирає, має свою історію: реальну чи не зовсім, але надзвичайно цікаву. Тож нумізмат збирає не лише гроші, а й оповідки, котрими охоче ділиться з юними читачами.

Під обкладинкою книжки Олександра Макарова “Монети з дідусевої скриньки” якраз і зібрані такі оповідки, сповнені пригод, екзотики, таємничого й пізнавального. А поєднує їх маленька скринька, вірніше, монети, що там зберігаються.

…Школяр Олесь навіть і не здогадувався, що його дідусь, бувалий моряк, – ще й затятий колекціонер. Якось він показав онукові скриньку, повну найекзотичніших монет – звідси й почалася захоплива подорож Олеся екзотичними країнами, знайомство з їхніми звичаями та традиціями. А оскільки дідусь був не лише бувалим моряком, а й бувалим оповідачем – то він знав, як привернути увагу непосидючого хлопчака.

Тож разом із Олесем юний читач зможе дізнатися, чому Миклухо-Маклая папуаси називали Людиною з Місяця, де найбільший у світі храм і які гроші ходили за Нестора Махна. А також що таке каурі, змієголовки чи квотери. І що Атлантида, можливо, розташовувалася в Чорному морі… І ще багато цікавинок. Адже в кожної монети – своя неповторна доля.

У дідусевій скриньці лишилося ще багато монет, про які він не розповів онуку, тож Олександр Макаров обіцяє продовження знайомства із захопливою нумізматикою на сторінках своїх наступних книг. …Можливо, до того часу хтось із його юних читачів усерйоз захопиться вивченням давніх монет, і це колись стане справою його життя.

Марта Василів



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери