Re:цензії

28.05.2024|14:58|Ігор Зіньчук

Таємниці хокейного містечка

Фредрік Бакман. Переможці. - Пер. зі шведської Софія Волковецька – Київ – Книголав, 2023 – 704 с.

Таємниці хокейного містечка Бйорнстад і Гед відкриваються перед читачем в останній частині трилогії «Переможці». Найцікавіше, що сюжет книги неможливо ні вгадати, ні передбачити… Починається з бурі, що руйнує все на своєму шляху та з втрати людини, що була дуже близькою для всіх мешканців Бйорнстада.

 Минуло два роки після подій, які усі прагнуть забути, кожен персонаж книги намагається жити власним життям: Майя Андерсон виїхала, щоб вчитися в музичному училищі, Беньї Овіч подорожує Азією, щоб «віднайти сенси», Міра так прагне бути «хорошою мамою для своїх доньки та сина –підлітків, що стали майже дорослими, а Анна тихо сумує за своєю найкращою подругою, хоч не зізнається в цьому навіть сама собі.

Кожен персонаж переживає глибоку внутрішню психологічну травму: хтось хоче знову стати потрібним після звільнення з посади спортивного директора клубу; когось відверто «дістають» проблеми батька з алкоголем, а хтось – відвідує психолога, бо почувається нещасним, але при цьому, намагається вдавати, що все, як і раніше.

Книжка захоплює увагу читачів із перших сторінок. Тут будуть зустрічі й прощання, сум і радість, надія та втрати тих, кого любимо, але кого так важко відпустити за межу, бо ці люди назавжди стали частинкою нашого серця… Здається несправедливим, що настане новий день, а життя триває далі.

Роман «Переможці» - про любов до хокею, любов до життя, про рідний дім, як про щось значно більше, ніж місце де ти народився, бо це - твоя сила, без якої ти втрачаєш себе.

Ця  історія не лише про суперництво між містами, командами, такими різними, але водночас –так сильно пов`язаними між собою людьми, які готові віддати все аби допомогти друзям у критичний момент, або ж зважитись на найстрашніші злочини, щоб помститися за втрату рідних людей.

Письменник актуалізує психологічний аспект проблеми сексуального насильства над дівчатами.  На прикладі Рут показує до яких фатальних наслідків призводить те, що оточуючі вірять у «версію подій» з точки зору чоловіків, а не жінки, що стала жертвою. Бакман дуже тонко передає внутрішній світ розпачливих почуттів жінки, що пережила насилля, але боїться відкритися оточуючим, бо нападник погрожує тим, кого вона любить.

Тема корупції у спорті, політичні інтриги, скандали, кулуарні домовленості є наскрізними в сюжеті роману.

В образі Міри та Петера Андерсонів письменник показує наскільки важливо, щоб обоє людей у подружжі докладали зусиль, хотіли знайти порозуміння, пережили разом усі труднощі у стосунках сім`ї, врятувати одне одного від прірви що називається самотністю, або цілком реальної загрози опинитися у в`язниці.

Роман варто почитати, якщо любите спорт, вам подобаються книги про складність стосунків між людьми або ж вас не лякають труднощі на шляху до перемоги, як найважливішої мети, адже «потрібно мати когось, хто в тебе вірить».

Ця книга буде корисною для підлітків, які хочуть стати більш цілеспрямованими, впевненими у своїх силах, можливостях, прагнуть здобути більше наполегливості для досягнення найсміливіших результатів у житті та спорті.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери