Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Re:цензії

03.12.2022|13:45|Ангеліна Мироненко, членкиня ГО “ЛітЛокомотив”

Темний бік кохання

Леля Покотиполе. Спартанська дівчинка [оповідання]. Брустури: Дискурсус, 2022. - 192 с.

Книга молодої авторки Лелі Покотиполе «Спартанська дівчинка» є збіркою оповідань, кожне з яких пронизане болем та почуттями, які проживає жінка на порозі щастя або болю від переживань, які захоплюють її серце. Книга складається з 10 розповідей ⸺ 10 історій кохання.

Неможливо накрити усі історії одним простирадлом вражень.  Кожна розповідь автономна й має власну концепцію. Складається враження, що авторка буквально прожила кожен із цих сюжетів та дуже чуттєво виклала його на сторінках книжки. Нехай це буде Марія, яка закохалась у старшого чоловіка, або ж безталанна Мора, котра ніжиться в обіймах корисливих чоловіків, або ж Іванка, котра шукає себе в непередбачуваному житті. Кожна героїня прагне бути щасливою, хоче бути бажаною і коханою.

Цю книгу варто смакувати. Неначе у «Декамероні» Боккаччо, краще буде щовечора повертатись до тексту та насолоджуватись кожним оповіданням окремо, щоб краще відчути емоційну палітру персонажів та прожити глибину їх інсайтів. Вкусивши гіркоту історії, можна  подумати над тим, як би особисто Ви вчинили на місці героїні. Кожен твір є досить самобутнім та динамічним. В деяких текстах навіть є той неочікуваний пуант вкінці, що дозволяє назвати його новелою. Проте усі вони є певним зізнанням у тому, що кохання це той стан людини, коли вона свідомо обирає віддатись волі почуттів та понадіятись на те, що той, хто грає у цю гру з нею, не виявиться вовком у овечій шкурі.

У центральному оповіданні збірки на перший план виходить конфлікт вірності та відданості. Героїня потрапляє у полон власних почуттів, де роль коханки для неї зараз є єдиним варіантом. Дівчина відчуває усю складність та недоречність ситуації, але три роки безнадійного кохання не дають їй змоги так просто все це відпустити. Сповідь спартанської дівчинки є уособленням почуттів кожної жінки, яка проживає свою власну історію на сторінках цієї книги. Втома від невизначеності переплітається з втіхою кохання. Разом вони утворюють саме ті переживання та стани, які авторка хотіла підкреслити та висвітлити своїми творами. 

Усі ці короткі, але влучні історії змушують замислитись над своїм життям кожного, хто їх прочитає. «Почну з мізинця», «Три секунди сміятися у слухавку», «Медуза тиші» та інші оповідання когось змусять жаліти героїнь, когось засудити їх, а хтось звернеться до власної темної сторони особистості. Оповідання за стилем і формою різні, але жодного читача вони не залишать байдужими. Ця книга є актуальною для будь-якого часу, бо проблема кохання є однією із найдавніших тем в історії літератури. Кожен раз її проблематика отримує нові варіації та наповнюється оригінальним змістом. Так і сталося зі «Спартанською дівчинкою», де сучасне життя намагається деформувати та підлаштувати під нові реалії таке давнє та всім відоме почуття. Книга вражає саме своїм романтизмом та ніжністю, але може ще й залишити після себе гіркий післясмак міркувань та роздумів.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери