Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Re:цензії

30.12.2020|11:09|Ігор Зіньчук

Збірка життєвих історій з жіночим світовідчуттям

Поруч з тобою: Збірка оповідань / Дара Корній, Наталка Доляк, Міла Іванцова. – Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2018. – 224 с.

«Поруч з тобою» це збірка оповідань – життєвих історій з виразно жіночим світовідчуттям та сприйняттям від трьох відомих львівських письменниць Дари Корній, Нататалки Доляк, Міли Іванцової. Письменниці вже мають популярність, свою читацьку аудиторію прихильників, що із трепетом чекають виходу у світ книжкової новинки з під пера улюблених авторок.

Кожне оповідання спонукає читача замислитися над важливістю прожитого дня, цінністю стосунків між людьми, важливістю дружби, вірності, кохання, взаєморозуміння, взаємоповаги у сім`ї.

Є на сторінках книги оповідання, що висвітлюють перепетії та труднощі жінок та чоловіків, які виїхали за межі рідної України у пошуках кращого життя та заробітку, щоб забезпечити рідних, що чекають тут вдома... та чи завжди дочекаються?.

Читаючи збірку відчуваєш дуже різні емоції: біль, відчай, вдячність, небайдужість, любов і ненависть, вірність і зраду, але завжди цікавість та співпереживання персонажам, які живуть і діють, радіють і сумують, святкують диво народження нового життя або проводжають людину в останю дорогу.

 Тексти збірки залишають враження, що добро та світло все одно перемагає сутінки... варто лише повірити і не боятися брати на себе відповідальність за своє життя і життя тих, жто поруч – у твоєму місті, селі чи містечку.

Збірка стане чудовим подарунком для подруги, якій звикли звіряти найпотаємніше за філіжанкою ароматної кави на кухні чи келихом вина у затишному кафе.

Вважаю, що було б не чесно не зізнатися, що в процесі читання виникає думка на кшталт: завжди в усьому винен чоловік, або «усі мужики сво..», але як же без них, адже жінці так важливо відчувати, що вона потрібна, кохана, жадана і завжди єдина та неповторна володарка його серця.   

Оповідання Дари Корній «Морельковий чай» про непростий вибір навчання за океаном, перспективи кар’єрного зростання, обов`язків перед батьками та особистим щастям.

Читач відчує атмосферу сонячної Болгарії та безтурботного відпочинку в куррортному містечку прочитавши оповідання Міли Іванцової  «Болгарські намистинки». Ще однією темою в оповіданнях Міли Іванцової є самовіддана робота волонтерів, котрі допомагають українським воїнам на Донбасі. Щемливі спогади про майдан, війну, загиблих побратимів та взаємопідтримку у найважчі хвилини між життям та небуттям – у тексті «Полінка». Саме в цьому оповіданні передано сприйняття майдану та Революції Гідності очима маленької дівчинки, що так щиро і по – дитячому, безпосередньо, зворушливо просить у листі  Святого Миколая:

 

«...Здоров`я бабусі і мамі. Миру Україні. Щоб повернувся живим до Юрка дядько Андрій. Для себе прошу тата (я зовсім не проти, якщо його зватимуть Дмитром)».

 Письменниця спонукає читача замислитися, які цінності є важливішими?, чи маємо ми право залишатися осторонь, зайнявши позицію «моя хата скраю», коли в Україні триває війна?. В процесі читання виникає думка: варто було б кожному політикові та громадянинові замислитися: А що я особисто зробив для того, щоб наблизити такий бажаний мир у рідній країні?. Натомість так часто чуємо з телеекранів, як політики, на словах, «дбають про благо народу» та люблять Україну.

В оповіданні Наталки Доляк «Акварелі гастербайтерського джайву» правдиво та болісно передано життєві історії заробітчан з України, що шукають своє щастя у Амстердамі, Лісабоні, Мюнхені,Барселоні, Люндоні, Римі...

 Можливо, примхливе, крихке таке тендітне, мінлмве щастя зовсім поруч... варто лише навчитися його помічати, берегти у серці промінчик вдячності за кожен новий день... тиждень... рік... хвилинку, адже це – неповторність.

«Поруч з тобою» - найкращий вибір для читання зимовими вечорами із філіжанкою ароматної львіської кави чи морелькового чаю, що найкраще смакуватиме у товаристві людей, чия присутність поруч спонукає серце битися частіше та цінувати миттєвості життя.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери