Книги | Буквоїд
Мартін Поллак. «До Галичини. Прохасидів, гуцулів, поляків і русинів. Уявна мандрівка зниклим світом Східної Галичини та Буковини»
Книги | Буквоїд

29.02.2020|09:49|Анастасія Цимбалюк

Чарівний світ Дарії Морич

Дарія Морич. Соняшникова фея: казка. Худ. Ольга Федорчук . – К.: ЛА «Друге дихання», 2019. – 36 с.

Літературна агенція «Друге дихання» видрукувала казку Дарії Морич «Соняшникова фея». Ілюстрації до книжки намалювала Ольга Федорчук. Це книжка для дітей молодшого шкільного віку. За класифікацією Аарне-Томпсона, яка існує в літературознавстві з 1912 року, це казка про тварин, рослин, неживу природу та предмети.

Отже, про що «Соняшникова фея»?

У країні Ельфлорі жила Соняшникова фея та її подруги Сестричка М’ята, Волошка, Красуня Ромашка і джміль Медок. Жили вони без клопотів, доки на країну фей не напав велетенський хробак, що підривав корені квітів, на  яких жили феї. Король країни фей Едвард оголосив тривогу.  Але хробак жив під землею, тож його не могли зупинити ні феї, ні навіть сильний і відданий Соні джміль Медок. Спостережлива Соня (вона ж Соняшникова фея)  помітила, що хробак намагається триматися подалі від цибулі, тож закликала ельфлоріан вичавлювати цибулю і бризкати на агресора цибульним соком. Так хробака було вигнано з країни Ельфлори.

Звісно, що після цього пригоди в казці не закінчилися, бо що б це була за казка? А далі з’являється ще один герой – Барвінок. Після хробакового погрому  в  Барвінка виявилася  зруйнованою хатка, тож Соня пустила його на ніч до себе, а вранці Барвінок зник, залишивши після себе записку із загадковими словами:  «Метелики наближаються». І хоча Барвінка не стало, він  залишивсь у серці феї Соні назавжди. Заради нього вона, ризикуючи життям, проникає до в’язниці і визволяє Барвінка, переживши карколомні пригоди.

Чи є в казці Дарії Морич недоліки? Звісно є, як у всіх початківців. Деякі вчинки казкових героїв відбуваються без мотивації і описані короткими штрихами, коли в одному реченні вміщується стільки подій, про які можна було б написати  захоплюючий сюжет. Але є в казці те, що робить її справді вартісною. Ця книжка  вчить бути добрим, чесним, сміливим, винахідливим, вірним і завжди добиватися того, чого хочеш. А таких героїв, як Соня, Барвінок,  Медок, зажди хочеться наслідувати.