Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Re:цензії

19.06.2019|10:39|Агнієшка Крізель, Польща

Місце зустрічі – таємничий проект Векли

Niewolnice i przyjaciele pani Tekli (Warszawa: Anagram, 2019)

 

Назва оригінального твору: Рабині й друзі пані Векли: роман – К.: КМ Publishing, 2015.

«Мрії людини сьогодні зводяться до того, щоб всі основні ерзаци щастя – діти, алкоголь, секс, комфорт, смачну їжу, безпеку, розваги – вдало поєднати між собою, правильно, до години або й хвилини, розрахувавши послідовність і тривалість кожної дії».

Могло б здатися, що це оповідь, яких багато, але автор без збентеження і фальшу розповідає нам оригінальну історію, позбавлену стереотипів, сповнену напруги, непередбачуваності і неповторності. Атмосфера цієї книги викликає цікавість і бажання відповісти на посталі питання, оскільки сам проект Векли стає основою для точних психологічних спостережень за людською поведінкою в незвичайних ситуаціях, вивільнених з-під гніту природної монотонності. В літературі подібне трапляється доволі рідко, і якщо додати цікавих, різнобарвних персонажів, створених автором, то ми отримуємо захоплюючий роман про ілюзорну реальність, що приводить нас у вир неконтрольованих подій найближчого майбутнього.
 
Ця книга побудована як мульти-наратив, що дозволяє нам дивитися на кожну ситуацію з різних (індивідуальних, побудованих на контрастах) точок зору, – і цього цілком достатньо, щоб зустрітися в дивному, дещо тривіальному пункті таємничого проекту Векли. Ті, хто обертається навколо неї, отримують відчутні переваги, а ще скорочують відстань між собою, і навколишній світ здається нереальним, дуже герметичним, відрізаним від раціоналізму, з незбагненою перспективою подій. Сюжетні ходи й порушені теми, що зав’язані на майбутнє, дивують нас своєю плинністю і рухом у просторі, в якому багато здогадок і звичайних людських справ, почуттів і надпочуттів.

«Рабині й друзі пані Векли», безумовно, є дивною і рефлексивною книгою. Струни, до яких торкається автор, створюють правильну напругу, атмосферу, а ще додають потрібної дози гумору. Роман має щось «таке», що з перших рядків повністю затягує тебе. Мені дуже припала до смаку ця книга, щиро рекомендую й вам!

Оригінал рецензії доступний за посиланням:

https://nietypowerecenzje.blogspot.com/2019/05/premierowo-patronat-medialny-niewolnice.html?fbclid=IwAR08_gPU2WniA-n34pyc9-NmDB1Ojw_8GVIxJZ0MnAupeuZ8HeBM-9tD8Oc



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери