Фанатично відданий праці і своєму покликанню
03.06.2019|Ігор Фарина, член НСПУ
Потік поетичної свідомості від Володимира Дячуна

16.10.2018|12:16|Валентин Бердт, Харків

Сімдесят відтінків однієї вишиванки

Вишиванка для сонечка. Збірка творів сучасник українських авторів для дітей. Укладач Еліна Заржицька. – Харків: Юнісофт, 2018. – 224 с.: іл. Е. Гринько

Наприкінці літа низку книжкових новинок для дітей доповнило чудове видання «Вишиванка для сонечка». Явище яскраве, помітне, а головне — край необхідне для батьків та вихователів дитячих садочків. Ще одну відмінність даного видання  лаконічно характеризує  прислівник вперше. Оскільки за останні чверть століття подібних видань не сталося. В чому ж його особливість? Насамперед, в тому, що під палітуркою причаїлися, в очікуванні свого читача, навдивовижу цікаві, захоплюючі оповідання, поезії, віршовані загадки і, навіть, абетка в оригінальному художньому викладі. Дане видання без умовностей можна назвати,  як універсальне. Бо увібрало в себе  близько 70 творчих добірок  сучасних українських авторів та їх колег з США, Болгарії, Ізраїлю, Чехії.

Укладач, витративши купу часу на втілення власного задуму, зумів умістити в одній книзі аж цілих  три. Річ у тім, що твори письменників розподілені на три  розділи. До першого увійшли віршики, оповідання, казки, загадки для малюків віком від трьох до чотирьох рочків. В наступному — другому розділі — розмаїття жанрів для чотири-пятирічної малечі. А завершує видання добрий творчий ужинок авторів, які подбали про те, аби насити дозвілля п’яти-шестилітніх читачів захоплюючими пригодами, повчальними історіями й грайливою, насиченою в міру метафорами,  поезією.

Беручи до уваги специфіку даного видання, його слід зарахувати до когорти читанок, які останнім часом в  сегменті дитячих книг є рідкісним явищем.  Зазвичай, видавці орієнтуються на  книжкові серії  за віком, тобто художня література для дітей розпорошена. А відтак, потенційні покупці (батьки) змушені витрачатися, дбаючи про чтиво для зростаючої дитини. Зрештою, не про витрати мова, скоріше за все,  батьки час від часу мають  перейматися пошуком якісних творів. То ж, безумовно, ідея  Еліни Заржицької, об’єднати майже сотню авторів та розподілити їхні твори за віком, з огляду на читацьку аудиторію, значно полегшить клопоти дорослих, а для малечі стане доречним подарунком на час перших кроків на шляху до пізнання художньої літератури.  Відрадно й те, що якісні тексти, вчасно сприятимуть формуванню читацьких смаків, естетичного сприйняття художнього тексту.

«Вишиванка для сонечка»  цілком заслуговує на те, аби стати настільною книгою для хлопчиків та дівчаток. Підростаючи з кожним роком, вони відкриватимуть для себе  на сторінках даної книги нові світи, зустрічатимуть нових друзів, однодумців, вчитимуться творити добро. Підґрунтя для цього доволі багате: на сторінках книги оживають рослини та дерева, має свою мову дощик, грім та блискавка, товаришують між собою звірі…

Безперечно, книга стане у нагоді вихователям дитячих садочків та вчителям початкових класів. Вимогливо дібрані тексти, упорядковані за жанрами та віковою категорією допоможуть організувати чудові уроки позакласного читання, сприятимуть виникненню жвавого діалогу між педагогом та дітьми. Оскільки, прочитавши оповідання чи казку, важко залитися байдужим. Вони зворушують, спонукають до роздумів,  обміну думок та вражень. То ж збірка творів «Вишиванка для сонечка»  буде  добрим та надійним другом не лише малечі, а й дорослим.

Слід віддати належне укладачеві: Еліні Заржицькій поталанило залучити до проекту чималу когорту авторів, твори яких мають величезну аудиторію прихильників і водночас урізноманітнити творчу плеяду іменами молодих, які роблять перші, але впевнені кроки в дитячій літературі. Таке поєднання додає барв та різноманіття текстовій палітрі. Через те твори, справді ж бо, наче  та вишиванка, на полотні якої гармонійно поєднуються кольори та візерунки. Через те можна бути впевненим, що, завдячуючи саме яскравій строкатості текстів, навіть доволі вибагливий маленький читач знайде собі читання до душі.  А насичені барвами ілюстрації, допоможуть дитячій уяві поринути у  вирій пригод та цікавих подій.