Re: цензії

18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем
07.03.2024|Богдан Дячишин, Львів
Студії слова єднання
07.03.2024|Василь Добрянський
Гроші пахнуть пригодами
06.03.2024|Валентина Семеняк, письменниця
Майбутнє за вогнярами і мальвенятами
03.03.2024|Ігор Зіньчук
Моя правда

Re:цензії

09.08.2017|08:05|Ольга Керц

На межі: любов у час війни

Олена Рижко. Ще одна історія про…: роман / Рижко О.М. – Київ: «Видавництво «Фенікс», 2016. – 192 с.

Детективні пригоди і містика, події кількасотлітньої давнини в контексті історії села на Житомирщині і ще свіжі в пам’яті події Майдану, любов. Все це об’єднав  новий роман української письменниці Олени Рижко «Ще одна історія про…».

«Ще одна історія про…» - це книга про непрості стосунки Богдани Гриневич і Дениса Вольського, знайомих читачам з попереднього роману авторки «Карнавал триває». Ця сюжетна лінія об’єднує різні пазли роману воєдино. Так, самобутня, рішуча Богдана, яка, однак, не може знайти щастя в особистому житті, після чергової невдалої історії кохання, повертається в батьківське село Городківка, що на Житомирщині. Абсолютно прозаїчні події стають початком містифікованого детективу: Богдана разом зі своїм колишнім вчителем намагаються розгадати таємниці польського поміщика, письменника Євстахія Івановського, який свого часу володів селом. В ході розслідування герої виявляють події і людей, які зазвичай залишаються за межами коротких  історичних хронік, але допомагають «відчути» історичне минуле.

Звичайні люди в незвичайних обставинах – такими постають Богдана і її вчитель. Разом вони досліджують підземні ходи, намагаються розшифрувати  давні записи, відділити правду від вигадок. Крок за кроком вимальовується історія кохання Євстахія Івановського, зруйнована дуеллю, і історія села, що було за кількасот років неодноразово знищено. Обрамлення фактів минулого динамікою детективу ненав’язливо розкриває актуальну і разом з тим болючу тему історичної пам’яті. А містичні події, майстерно вплетені в сюжет роману, надають особливого колориту.

Паралельно із розслідуванням, розгортається лінія взаємин Дениса та Богдани, які, незважаючи на взаємне кохання, стають заручниками власних комплексів і суспільних стереотипів. Денис традиційно робить широкі жести, щоб врешті завоювати серце Богдани, але лише усвідомлення втрати коханого відкриває Богдані очі на власні почуття.  

Друга частина роману розгортається в розпал Майдану 2013-1014 років. В романі Олени Рижко немає хроніки подій – авторка концентрується і вміло змальовує психологічно-емоційний стан героїв, які не могли залишитись осторонь, думки, розмови, вчинки звичайних людей.

Практично весь роман складається з діалогів – живої мови героїв. Тому незважаючи на множину сюжетних ліній і трагічність, яка безумовно присутня, роман читається на одному подиху.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери