Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Re:цензії

06.12.2016|07:37|Ніна Головченко

Книга про те, що мрії збуваються

Світлана Патра. Щоденник європейки або Брюссель. Мрії здійснюються.

У листопаді 2016 року в мережі опубліковано електронну версію книги Світлани Патри «Щоденник європейки або Брюссель. Мрії здійснюються».

У творі йдеться про подорож дівчини з інвалідністю за кордон.

Це унікальне видання: у жанрі щоденника Світлана легко, детально і водночас із легким гумором розповідає про те, як перемогла у конкурсі текстів на тему європейських цінностей; як окрилила її звістка про те, що вона матиме змогу відвідати Європарламент, штаб-картиру НАТО у Брюсселі разом із мамою; яким виснажливим був марафон з оформлення документів та збирання необхідних чи абсурдних довідок; якими несподіваними відчуттями наповнилося її серце у літаку; якими чудовими враженнями вона збагатила свій світ у Бельгії; скільки небайдужих людей доклало зусиль на те, аби звичайна дівчина зі звичайного українського села попри те, що послуговується інвалідною коляскою, відкрила для себе Європу наживо.

Книга легко читається, бо структурована на розділи та тематичні замітки, ілюстрована світлинами. Особливого шарму книзі надають репліки мами Тетяни, де часом із гіркотою, часом із гумором мудро відтінюється образ сонячної і щасливої дівчини, котрій, попри інвалідність, випало багато добра і любові на життєвому шляху.

У легкій формі характеризуються два світи навколо теми людей з інвалідністю: розумно пристосована брюссельська територія і ще складна і зашорена українська дійсніть, але із певними зрушеннями і у свідомості людей, і в інфраструктурі. А добротою українці славилися завжди!

Ці дорожні замітки варто читати усім «метеликам у крижаних панцирах», аби набиратися сміливості жити повноцінним життям попри певні порушення здоров’я. Цю книгу варто читати урядовцям і чиновникам, аби формувати в собі культуру толерантності і відкритості. Також цей щоденник варто прочитати тим людям, котрі допомогли Світлані здолати всі бар’єри по дорозі у Європу. Вона щиро вдячна всім!

Також слід зазначити, що Світлана не лише написала цю книгу, а й самостійно зверстала її та розмістила електронну версію у доступному для всіх форматі в інтернет-мережі.

 

Про автора: Світлана Патра народилася у Миколаївській області. У три роки разом з родиною переїхала на Київщину, де і проживає нині.

Закінчила Волошинівську середню школу (нині – Волошинівський НВК ім. Руслана Лужевського).

2007 року вступила на навчання у Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» на факультет (тепер Інститут) філології та масових комунікацій, спеціальність «Видавнича справа та редагування». Закінчила університет 2013 року, має диплом з відзнакою. Свої студентські роки завжди згадує з вдячністю, оскільки Університет «Україна» ніколи не залишає поза увагою проблеми своїх студентів, допомагає талановитій молоді розкрити свої таланти та здібності не лише у навчанні, а і в культурному та громадському житті. Брала активну участь у фестивалях, організованих Університетом «Україна» – «Сяйво надій» та «Університетське літо». У видавництві Університету «Україна» вийшла друком книга віршів та прози «Крила для злету».

Навчаючись на 4 курсі, почала працювати у Імідж-центрі Університету «Україна». Працює з 2012 року і донині журналістом. Публікується на сторінках Імідж-центру Університету «Україна», друкованих та Інтернет-виданнях України. Світлана працює дистанційно. Університет «Україна» надає постійну методичну підтримку журналістській діяльності Світлани Патри. Основна тематика журналістських робіт Світлани Патри – люди з інвалідністю, котрі зреалізувалися як професіонали та особистості. Серед героїв публікацій Світлани є випускники Університету «Україна» – письменниця, лауреат численних премій, громадська діячка, волонтерка у зоні АТО Оксана Радушинська; письменник, громадський діяч, член Національної спілки письменників України Геннадій Горовий; танцівниця і хореограф, неодноразовий призер Чемпіонатів світу та Європи з танців на колясках Олена Чинка; спортсменка, перша чемпіонка світу з карате на інвалідних колясках (категорія «ката»), телеведуча Уляна Пчолкіна.

Світлана пише вірші, прозу та пісні і сама виконує їх під гітару. Має в активі кілька десятків нагород за участь та перемоги у дитячих та юнацьких фестивалях, конкурсах творчості. Також брала участь і отримувала призові місця у кількох конкурсах як власне журналіст. 2015 року стала членом Національної спілки журналістів України.

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери