Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Re:цензії

22.11.2015|11:25|Ігор Зіньчук

Воля і Україна - понад усе!

Лілія Завойська. Революція гідності. – К.: Логос, 2015 -96 с.

Вперше я спізнав всю неповторність творчості шановної пані Лілії Завойської у неспокійні дні Революції Гідності, коли, з люб’язного дозволу шановної авторки, опублікував її вірш «Ответ Русским» у власному блозі… І ось тепер маю чудову нагоду описати власні враження та емоції після прочитання її поетичної збірки «Революція гідності», що нещодавно вийшла у світ  в київському видавництві «Логос».

Воля і Україна – понад усе! – такий лейтмотив поезій, адже кожний вірш сповнений любов’ю до України та нашого народу. «Майдан і війна з російським агресором розбудили наше спляче суспільство від щоденної лояльності, і ми нарешті зрозуміли, що ми – народ Свободи, народ вільної думки та вільного слова. І ще – нація Правди і Любові. І хай нам зараз дуже важко, я вірю: ми переможемо! Ми вже перемогли себе! А це є найвища перемога!»- зазначає авторка у анотації до книги.

Дуже оригінальним є оформлення книги, оскільки збірка складається ніби з двох «окремих» частин – україномовної – «Революція гідності» та російськомовної  - «Война моими стихами». При цьому вірші написані російською мовою, є не менш патріотичними, зворушливими, чуттєвими, аніж поезії створені українською мовою. 

 Гортаючи сторінки збірки, читач, повною мірою, відчуває той вир емоцій та глибину душевних переживань, якими, шановна авторка настільки щиро ділиться, іноді -  просить поради, іноді розмірковує про майбуття та сучасність, а іноді – застерігає нащадків від повторення помилок, що вже траплялись в історії нашої країни і мали «фатальні» наслідки для української державності.

До прикладу, у вірші «Прощання» виписано всю чашу болю згорьованого материнського серця жінки, котра втратила на війні сина, а поезія «Молитва матері воїна з зони АТО» - сповнена вдячності Творцеві за те, що вберіг своєю опікою найдорожчу дитину.  Окрім цього є в збірці вірші присвячені Героям Небесної сотні, котрі ціною власного життя зупинили диктатуру режиму в Україні. Окремий вірш присвячено мужній та незламній Надії Савченко, всім тим, хто на Майдані захистив цивілізаційний вибір нації,  і зараз на Сході виборює право на справжню Незалежність та захищає її найвищою ціною – кров’ю кращих синів та доньок нескореної України.

Книга буде чудовим подарунком усім, хто цінує поезію написану від серця і прагне насолодитися вишуканістю та силою живого актуального та правдивого слова про дійсність без прикрас із усіма болями, розлуками, слізьми, прощанням із найріднішими людьми, що віддали здоров’я чи навіть життя у безкомпромісній боротьбі за Свободу, Гідність і краще майбутнє рідної землі.

Фото: Лілії Завойської



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери