Re:цензії

Віра у всеперемагаючу силу кохання

Дара Корній. Зірка для тебе. Харків. Клуб сімейного дозвілля (КСД), 2013. — 304 с.

Що є найважливішим у житті? Кохання? Успішність? Кар’єрні досягнення? «Зірковий» статус? У кожного своє бачення, відповідь, життєвий вибір. Найбільшою мірою всі ці питання хвилюють, певно, митця і є предметом розмірковувань художньої літератури.

Так само пошуками істинного в житті, чи радше наближенням до цього самого істинного переймається у своєму романі «Зірка для тебе» Дара Корній. Про що цей твір? Про складну долю двох – Її (Зоряни) і Його (Сергія), про непрості життєві обставини, у яких формуються характери головних героїв, про почуття обов’язку і право вибору. А також про право на помилку… Хто в житті є безгрішним і має право судити ближніх за падіння і злети? Може, той, хто знайшов у собі сили, впавши, піднятися? Чи той, хто ніколи «не помилявся», бо ніколи й не перебував у «ситуації вибору»? Чимало актуальних проблем порушено у романі Дари Корній, але найголовнішим авторським посилом залишається віра у всеперемагаючу силу кохання! Кохання, яке здатне здолати не лише реальні життєві перепони, а й проникнути-просочитися за межі осяжного й зрозумілого світу, аби й у просторі потойбіччя прокласти шлях між двома люблячими серцями.  

«Зірка для тебе» структурно складається з двох частин. Це два життєписи, чи радше, два описи однієї й тієї самої історії кохання Сергія й Зоряни. Оповідь про Лічозора (Сергій отримав це химерне наймення за любов до зоряного неба, яка зумовила, зрештою, його життєвий вибір – астрономію) є ретроспективною, вибудовується від кульмінаційного моменту (життєвого краху) у зворотному порядку. Натомість про Літавицю, кохану Сєргієву Зірочку, Дара Корній розповідає із дотриманням традиційної хронології (від народження – до вимушеної ранньої дорослості – зустрічі із коханим – трагедії – пошуку шляхів її подолання). Такий подвійний наратив твору є авторською інтригою, яка змушує читача поглянути на одні й ті самі події із різних кутів бачення. Водночас цей художній засіб є своєрідною письменницькою грою. Це свідома настанова Дари Корній на створення «двох історій» (читачу не відразу вдається визначити, що ж є правдою, а що лише галюцинаційним відображенням правди у житті героїв). Дві оповіді, безумовно, доповнюють одна одну: ті смислові порожнини, які присутні у першій частині, заповнюються після прочитання другої. Та водночас певні сюжетні ходи першої частини нівелюються після прочитання другої, і найбільшою «несподіванкою» для читача стає питання «життя – смерті» головних героїв. Така своєрідна фікція тексту чи розігрування читацьких сподівань є тим, що тримає у напрузі до фінальної крапки роману.

Роман Дари Корній не переповідає лише любовну історію. Жанрові межі цього твору значно ширші. Авторка підіймає і проблему сирітства, обділеного, гіркого у своїй безвиході, і проблему заробітчанства, яке не завжди веде до блага й процвітання у родині, і проблему перепрочитання національної історії, врешті, проблему проституції, не лише як кризи моральних цінностей, а передусім у межах особистого вибору між сповідуваними ідеалами й матеріальною безвихіддю.

Обрис світу «Зірки для тебе» має чітко окреслену амбівалентність. Створена Дарою Корній художня дійсність розмежовується на добру й злу половини, і відповідно герої, їх думки, вчинки, поривання перебувають у цій предковічній бінарній опозиції. У тому, що дерик Семен Сильвестрович, міліцейський «чин» Василь Григорович, сутенер Олексій – негативні персонажі, у читача не виникає жодних сумнівів. Так само як Сергій, Зоряна, бабуся Ніна, Арсен, тітка Калина, мама Валя, тато Назар – позитивні, хоч дехто з них, можливо, й оступався, збивався на манівці, але щоразу вертав на шлях істини.

Окремо слід відзначити мистецьке оздоблення роману віршами відомої львівської поетеси Люби Долик: її тексти, використані як епіграфи, вплетені поміж рядків роману, додають камерності, піднесеності, виступають у ролі своєрідних афоризмів. Те саме естетичне навантаження, а також функцію увиразнення змісту виконують створені Дарою Корній міфологеми – невеличкі оповіді, які відкривають першу і другу частини роману. Обидві ці автономні міні-історії мають універсальний характер та наслідують звучання давнього епічного твору, а завдяки моральному підтексту наближаються до притчі із її дидактичним навантаженням.

Читачі – шанувальники творчості Дари Корній – легко вирізняють її тексти за виробленим ідіостилем, прикметними рисами якого є динамізм оповіді, багатство мови, легкий натяк на існування «іншого світу або виміру буття», а також привнесення цікавої деталі, відтворення неповторного шарму Західної України. Горизонт читацьких сподівань цілком справдиться! «Зірка для тебе» є ще одним твором Дари Корній, стратегія якого спрямована на формування у читача переконання, що добро завжди у виграші, хоч це, можливо, й не завжди збігається із матеріальними цінностями, але отримане героями у якості винагороди кохання є чимось значно більшим за всі предметні блага цього світу.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери