Новини

11.03.2013|17:01|Буквоїд

Пауль Целан. Мак і пам´ять»

Поетична збірка Пауля Целана «Мак і пам´ять» (1952) знаменувала собою поворотний пункт повоєнної німецької лірики й стала символом «поезії після Аушвіцу».

Все в ній було несподіваним і незвичним - спосіб мислення, образна структура, формальна вишуканість, мова. Однак вона аж ніяк не було раптовим поетичним осяянням, що з волі провидіння зійшло на молодого автора, а наслідком наполегливої багатолітньої праці й невтомних пошуків адекватного втілення болючої проблематики, яка після жахливих нацистських злочинів невідворотно постала у глибоко травмованій німецькій свідомості. Своєю збіркою «Мак і пам´ять» Целан прагнув дати поетичну відповідь на виклики часу. Тому ці вірші переконливо вписані в координати своєї епохи - не тільки як її вагоме естетичне досягнення, але і як важливе історичне та етичне свідчення.

 

«Невеличка збірка віршів «Мак і пам´ять» має власний тон, який неможливо не почути; від нього вже не можна звільнитись, його вже не можна забути. Він залишиться в нас, тому що його мова є дивовижно свіжою, майже кантиленною, вона є первозданно чистою.»

Гельмут де Гааз

 

Пауль Целан. Мак і пам´ять. Переклад з німецької Петра Рихла.  Чернівці: Книги - ХХІ, 2013. - 148 с.

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери