Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Фестивалі

Події

22.08.2018|15:25|Буквоїд

У Кропивницькому відбудеться національний мистецький фестиваль "Кропфест"

Із 29 серпня до 2 вересня у місті, що носить ім’я одного з основоположників українського національного театру, вдруге відбудеться національний мистецький фестиваль

Із 29 серпня до 2 вересня у місті, що носить ім’я одного з основоположників українського національного театру, вдруге відбудеться національний мистецький фестиваль

Прізвище Марка Лукича Кропивницького — важливий символ не лише міста, яке оновлюється (колишній Кіровоград, а раніше — Єлисаветград), а й сучасного національного мистецького форуму. Його мета закріпити статус Кропивницького, як однієї з впливових культурних столиць України. Як відомо, ця земля плекала таланти таких видатних митців як Іван Карпенко-Карий, Микола Садовський, Панас Саксаганський, Марія Заньковецька і, звісно, Марко Кропивницький.

«Кропивницький» або як його ще називають, завдяки хештегу, що одразу став популярним — «КропФест — уже по праву може вважатися чудовим символом не просто ребрендингу назви прекрасного міста в центрі держави, а й прикладом ефективного ребрендингу національної культурної політики в цілому. Повернення до історичних культурних витоків, проведення масштабного фесту саме в Кропивницькому — місті, де жили і творили корифеї українського національного театру — свідчить про успіх державної політики в галузі здійснення культурної декомунізації, зокрема на рівні втілення адміністративної реформи децентралізації.

«Національний мистецький фестиваль «Кропивницький» вийшов за рамки міста, області, регіону... Фестиваль почав об’єднувати людей і довкола мистецьких подій, і довкола нової назви міста, а місто Кропивницький стало енергетичним простором для людей, які об’єднуються», — міністр культури України Євген Нищук.

Гасло фестивалю 2018 року — «Герої серед нас» розкриває сутність програми, націленої на людей, яких не звикли називати героями, людей, героїчність яких відображається у щоденних вчинках, самовідданості справі, безумовному служінню іншим. Ця спеціальна соціальна програма стане важливою смисловою частиною фестивалю, яка представить яскраві приклади особистого героїзму та самопожертви звичайних людей. Учасників проекту відбирали протягом кількох місяців, шляхом опитування активної аудиторії в соціальних мережах, запитів до управлінь поліції, ДСНС та інших структур. До пошуку героїв залучили журналістів місцевих видань і активістів з різних сфер діяльності. Організатори фестивалю знайшли тих, хто зробив вибір між бездіяльністю і дією, між байдужістю і суспільною активністю, хто врятував чуже життя і захистив Батьківщину ціною власного благополуччя. Їхні історії на великих екранах побачать усі відвідувачі головних локацій фестивалю. Тема «повсякденного патріотизму», така актуальна сьогодні, розкриється на фестивалі через найрізноманітніші види, форми та жанри сучасного мистецтва. У підсумку, сама культура повстане сучасним героєм.

Завдяки обраній концепції розкриття небайдужості та самопожертви українських героїв, у списку локацій фестивальної програми з’являться Фортечні вали, де заплановано провести вечірньо-нічний концерт-реквієм на музику Ігоря Щербакова «Великого бажайте». Ораторія для читця, баса, мішаного хору та симфонічного оркестру на тексти «Заповіту» Патріарха Йосипа Сліпого та канонічні тексти.

Ще три  концерти — не менш резонансні за складом та програмою: концерт улюблених українських мелодій «Українське ретро» у стилі Sympho-Classic за участю симфонічного оркестру Національного будинку органної та камерної музики України (диригент   — Богдан Пліш), який у повному складі завітає на КропФест. Цей ж оркестр зіграє ефектну програму «Пори року» Антоніо Вівальді/Астора П’яццолли з всесвітньовідомим скрипалем Дмитром Ткаченко (Україна — Велика Британія) і фортепіанний речиталь блискучого піаніста Юрія Кота з  творів Бетховена, Шумана та Лисенка.

Загалом, програма фестивалю буде цікавою найширшому колу глядачів. Експеримент фестивалю-2017, програма якого була адресована здебільшого молоді, але яку сприйняли та високо оцінили люди різних вікових та соціальних груп, довів, що цільова група глядачів фестивалю у Кропивницькому надзвичайно широка. Таким чином, віковий ценз глядачів фестивалю «Кропивницький-2018» від 5 до 105 років.

Так, один з днів фестивалю присвячений дітлахам та їхнім батькам: Тоня Матвієнко і Арсен Мірзоян  влаштують концерт-інтерактив, що продовжиться концертом гурту ТІК. Цього ж дня на площах і вулицях Кропивницького працюватимуть клоуни, театри для дітей, зокрема улюбленець  усіх українських фестивалів — Львівський театр «Воскресіння» з вуличною виставою-казкою.

Оpen air-концерти  на площі Героїв Майдану змішають усі стилі і напрямки українського музичного мейнстриму: «Мандри», «Нічлава», «Скай», «Бумбокс» «КораЛЛі», «Юркеш», Юлія Лорд, «Беz Обмежень», Альоша, «Антитіла», Ірина Федишин, Тетяна Горобець і Тарас Петриненко, Кропивницькі гурти: «Своя версія», The Sound Age та «Місто доріг».

Театральна програма цікава тим, що дасть змогу побачити потужні й резонансні вистави, зі всієї України: це і Чернігівський «Вій. Докудрама» Наталі Ворожбит у постановці Андрія Бакірова, Харківські «Звірині історії» Ігоря Ладенка та Театру 19; Львівський «Гамлет» театру-студії естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» Олексія Кравчука; Одеська вистава лауреата театральної премії «Дзеркало сцени-2017» Івана Уривського «Тіні забутих предків». А ще вітальні перформенси, інтермедіальні проекти, документально-перформативні вистави, справжню французьку комедію від Ярослава Федоришина,  Київські — виставу про чоловіків «Бійцівський клуб» театру «Актор» та виставу про жінок «Бути знизу» «Дикого театру». Вишеньки на торті — примадонна української сцени Ада Роговцева у виставі за Людмилою Уліцькою «Соломон у спідниці» у постановці дочки Ади Миколаївни — Катерини Степанкової та міністр культури України Євген Нищук у моновиставі «Момент кохання» за Володимиром Винниченком.

Фестивальну атмосферу відчують навіть пацієнти дитячих відділень медзакладів, до яких завітають лікарняні клоуни, що з’їдуться до Кропивницького з Одеси, Харкова та Києва

Інформація: День



Додаткові матеріали

21.08.2018|17:25|Події
У Франкфурті започатковують нічний книжковий фестиваль
18.08.2018|21:27|Події
Новинки Видавництва Жупанського до 25 Форуму видавців у Львові
17.08.2018|19:20|Події
У Києві відбудеться фестиваль експериментальної анімації та відеоарту
16.08.2018|09:09|Події
29-30 вересня у Дніпрі вперше відбудеться міжнародний книжковий фестиваль "Book Space"
15.08.2018|18:37|Події
В Києві відбудеться Літературний Кураж Базар
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери