Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Рейтинг

Події

27.12.2011|20:31|Буквоїд

П’ятірка книжкових скандалів 2011 року

«Буквоїд» підсумовує рік, що минає. Сьогодні згадуємо найгучніші книжкові скандали-2011-го та їхніх головних героїв. Подається у хронологічному порядку.

 

Марія Матіос і Петро Цибенко

Все розпочалося з того, що народний депутат від Компартії Петро Цибенко почав вимагати від Генеральної прокуратури України порушити кримінальну справу стосовно Марії Матіос у зв´язку з нібито образливими порівняннями в її книзі «Вирвані сторінки з автобіографії» обеліска на могилі Невідомого солдата у Парку вічної слави столиці.

На початку січня 2011 року Марія Матіос звернулася до Генерального прокурора з відкритим листом в якому заявила про політичне переслідування.

Після цього у Матіос відбулася зустріч із Віктором Януковичем. Розмова йшла про перспективи розвитку української літератури. За словами Ганни Герман, яка також була там присутня, Матіос вийшла після зустрічі «з досить гарними враженнями, Президент також».

Пізніше Генеральна прокуратура України заявила, що не бачить підстав для реагування на звернення Петра Цибенка в справі Матіос.

Втім, справа набула широкого розголосу і викликала обурення в українському культурному середовищі.


Ліна Костенко і Львів

У лютому Ліна Костенко раптово перервала свій творчий тур Україною. «Каталізатором такого рішення видатної письменниці стали провокативні інсинуації деяких львівських письменників, журналістів та діячів театру»,- пояснили представники видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»

Низка ЗМІ переказали розмову львівських письменників Віктора Неборака, Ігоря Котика та Юрія Кучерявого у «Кабінеті» з негативними відгуками про роман.

Пізніше Ліну Костенко особисто запрошував до Львова мер міста Андрій Садовий, за неї вступилася Ірина Фаріон, понад 100 львів´ян публічно вибачилися перед Ліною Костенко, однак письменниця не змінила свого рішення.
«Але тепер я, мабуть, знову буду спілкуватися зі своїми читачами переважно через свої книжки», - заявила Ліна Костенко

Наслідком цього скандалу стало те, що книжка «Записки українського самашедшого» розійшлася майже стотисячним накладом.

Василь Шкляр та Дмитро Табачник

Через Дмитра Табачника, який займає посаду міністра освіти і науки, молоді та спорту Василь Шкляр відмовився отримувати присуджену йому Шевченківську премію. В той самий день з´явився указ президента Віктора Януковича про нагородження Шевченківськими преміями, в якому прізвища Шкляра було відсутнє. Втім, заступниця глави адміністрації президента України Ганна Герман заявила у Каневі, що письменник Василь Шкляр отримає Шевченківську премію, «коли на це прийде час».

Натомість Юрій Андрухович запропонував усім небайдужим зібрати для Василя Шкляра Народну Шевченківську премію. Було зібрано 255 тисяч гривень

Зібрані кошти письменник вирішив віддати на екранізацію роману «Залишенець. Чорний Ворон».

Віктор Янукович та міжнародна спільнота

Широко розрекламована книга Віктора Януковича «Opportunity Ukraine» («Україна - країна можливостей»), нібито написана ним для потенційних іноземних інвесторів, виявилася плагіатом. В книзі, яка побачила світ англійською у австрійському видавництві Mandelbaum Verlag у серпні 2011 року, журналістами «Української правди» було виявлено не лише чужі ідеї, а цілі абзаци, що було скомпільовано з текстів, які раніше виходили за підписом різних осіб. Зокрема, йшлося про тексти Тараса Стецьківа, Віталія Сича, Вячеслава Піховшека etc.

Президентська сторона пояснила відсутність посилань на сторінках книжки тим, що вони були пропущені при перекладі. У всьому винен виявився перекладач. 9 вересня 2011 року Ганна Герман заявила, що ситуація з книгою Януковича - це її вина. Вона, мовляв, не перечитала англійської версії, де перекладач опустив частину приміток

Після того, як «інформаційну підтримку» (а разом з цим презентацію на міжнародних книжкових ярмарках) книзі Віктора Януковича відмовилося надавати Об´єднання письменників і письменниць Австрії (IG Autorinnen Autoren) - книгу було надруковано саме там, відомостей про подальшу долю «України - країна можливостей» не з´являлося.


Ганна Герман та «Книга року ВВС 2011»

У грудні 2011 року Ганна Герман публічно відмовилася від участі у конкурсі «Книга року ВВС 2011». Причиною такого рішення вона назвала те, що «Член журі конкурсу Ірина Славінська у своєму блозі дозволила собі зневажливе публічне висловлювання на адресу читачів, які проживають у російській глибинці. Також вона піддала сумніву те, що звичайний робітник може читати книжки». Насправді Ірина Славінська, що є не лише членом журі конкурсу «Книга року ВВС 2011», а також одним із співорганізаторів рейтингу «Читають всі», у своєму блозі на «Українській правді» написала про те, що голоси інтернет-користувачів, які вивели Герман у лідери рейтингу рейтингу «Читають всі» надійшли з віддалених міст - Бобруйськ, Сиктивкар, Волгоград, Тула, Великий Новгород, Мінськ.

Тобто Ганна Герман переплутала два рейтинги і зняла свою книжку не з того рейтингу, з якого мала б зняти за логікою.

Незадоволено рейтингом «Книга року ВВС - 2011» і видавництво «Фоліо», яке офіційно заявило, що вважає результати голосування журі премії нелегітимними. «Звертаємо увагу громадськості, що така важлива для літературного світу подія, як вручення премії «Книга року ВВС - 2011», повинна бути чистою від будь-яких припущень про порушення процедури в роботі журі», - йдеться у заяві Олександра Красовицького.

Повертаючись до Ганни Герман зазначимо, що у народному голосуванні в Facebook «Читають всі» роман Ганни Герман «Червона Атлантида» посів друге місце. На першому - книжка Ліни Костенко «Записки українського самашедшего». Між ними різниця у 36 голосів. Попри такий успіх прихильники Ганни Герман у особі Дмитра Пономарчука залишилися незадоволеними - звинуватили організаторів рейтингу у фальсифікації і пообіцяли поскаржитися на них засновнику Facebook Марку Цукербергу.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери