Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
Головна\Події\Премії

Події

26.12.2011|21:45|Буквоїд

ВВС Україна: Книга року-2011 проводилася чесно і прозоро

Редакція ВВС Україна заявила, що зробила все належне, щоби чесно і прозоро провести Книгу року-2011 і наполягає, що підстав зупиняти її не було.

ВВС Україна не погоджується із твердженням директора видавництва «Фоліо» про те, результати конкурсу є нелегітимними.

Після оголошення переможця »Книги року ВВС - 2011», яке відбулося у п´ятницю, 23 грудня, генеральний директор «Видавництва Фоліо» Олександр Красовицький заявив, що видавництво вважає голосування журі нелегітимним.

 У своїй заяві пан Красовицький твердить, що рецензія на книгу Євгена Положія »Одіссея», опублікована на сайті ВВС Україна, є «неправдивою», а її автор, за твердженням директора видавництва, «книгу не читала взагалі».

Олександр Красовицький визнає, що після звернення самого Євгена Положія до організаторів премії до тексту були внесені зміни. Водночас, він зазначає, що «повторне голосування проведено не було».

«Виникає питання, чи читали члени журі всі інші книги конкурсу, чи рішення було ухвалене на основі рецензій в пресі», - йдеться у заяві директора видавництва «Фоліо».

ВВС Україна: зупиняти конкурс не було підстав

Редакція ВВС Україна, зі свого боку, як наголошує головний редактор Ніна Кур´ята, зробила все належне, щоб перебіг конкурсу відповідав його постійним правилам. Кваліфіковане журі уважно ознайомилося з кожною книгою, яка відповідала вимогам конкурсу і увійшла до довгого списку.

«Окремі неточності, допущені одним членом журі в рецензії на окреме видання, жодним чином не свідчать про те, що журі не ознайомилося з цим або іншими виданнями. Вважаємо неприпустимим екстраполювати неточності в одній окремій рецензії на роботу всього журі», - йдеться в заяві ВВС Україна.

Рецензію на книгу Євгена Положія на сайті bbc.ua було скореговано після виявлення неточностей.

«Редакція ВВС Україна належним чином висвітлювала весь перебіг конкурсу, представила всі видання та провела інтерв´ю з усіма авторами. Ніяких підстав зупиняти конкурс не було», - заявляє головний редактор ВВС Україна Ніна Кур´ята.

Координатор журі «Книги року ВВС-2011» Світлана Пиркало наголошує на тому, що рецензії, опубліковані на сайті bbc.ua, розраховані на читачів ВВС Україна і не мають відношення до процесу визначення фіналістів та переможця.

«Рецензії на сайті ВВС до процесу відбору книжок у п´ятірку і відбору переможця не мають жодного відношення. Рецензії на книги, які пишуть члени журі, не є спрямованими на інших членів журі. Це рецензії для читачів, яких ми хочемо ознайомити з тим, що надруковано в останній рік в українській літературі. Тобто ці рецензії, які Олександр Красовицький називає «рецензії в пресі», абсолютно ніяким чином не пов´язані з процесом відбору», - заявила Світлана Пиркало.

Вона також наголосила, що причина, з якої книга Євгена Положія не потрапила до фіналістів та не перемогла, ніяк не стосується рецензії.

«Процес відбору відбувається у тому, що члени журі спілкуються і обмінюються думками з приводу цих книжок. Ми обмінялися думками з приводу книги Положія і дійшли висновку, що ця книга не може претендувати на місце у п´ятірці. Обговоривши книжку Євгена Положія, ми дійшли висновку, що вона майже на 90% є перевиданням старих творів, частину яких ми вже розглядали раніше і не відзначили», - каже Світлана Пиркало.

Славінська: інцидент з письменником вже вичерпаний

Ірина Славінська, член журі «Книга року ВВС-2011», яка написала рецензію на книгу Євгена Положія «Одіссея», каже, що інцидент з автором був вичерпаний ще до оголошення переможців «Книги року ВВС - 2011».

«Я визнаю, що в рецензії були неточності, і ці неточності допущені винятково через мій недогляд. З них частина - механічні, частина - з незнання. Але щойно я усвідомила помилковість одного речення, воно було виправлене. Ці помилки я визнаю, і готова за них вибачитися перед видавцем, а перед автором, Євгеном Положієм, я вже вибачалася неодноразово. Ми з ним уже давно ведемо листування, де він мені по пунктах вказав, де саме були помилки. Тобто, зі свого боку я можу лише додатково вибачитися перед Олександром Красовицьким», - заявила Ірина Славінська.

Вона також відкинула звинувачення у тому, що не читала книгу: «Книгу я безперечно читала і дуже ретельно розглядала. ... Інцидент з письменником вичерпаний вже давно. Мені дивно, що це питання порушується знову і після церемонії нагородження».

Інформація: ВВС Україна



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери