Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Зустрічі

Події

16.12.2009|16:09|Софія Богдан

«Зелений пес» мітить територію

І все в межах пристойності! Письменники, директори видавництва «Зелений пес» брати Віталій та Дмитро Капранови удвох-таки відвідали Кривий Ріг у рамках проекту «Руді тексти: Міжсезоння» за підтримки тижневика «Вестник Кривбасса».

 

Взагалі-то, Капранови мали бути першими, кого Ольга Хвостова як співорганізатор «Рудих текстів» мусила запросити в рамках проекту «Руді тексти: Міжсезоння» (як уже відвідали місто головний редактор журналу «Однокласник» Сергій Іванюк, редактор журналу «Київська Русь» Дмитро Стус та поет Олексій Зарахович). Не тільки через те, що саме Капрнови були «хрещеними батьками» Ольги як ведучої програми «Книжкова полиця»: 23 лютого 200 року вона вперше вийшла в ефір як ведуча телепроекту «Книгоноша» - спільного продукту ТРК «Рудана» та продюсерської агенції «Зелений пес», яку створили і очолювали Брати.

Наразі важливіше інше – саме Капранови два роки тому ініціювали проект «Книжкові сезони», де спільно з інформагенцією «Главред» щомісяця визначали події, книжки та людей, на які звертали увагу журналістів. І саме на серпневих 2008-го року «Сезонах» перший криворізький поетично-музичний фестиваль «Руді тексти» було оголошено подією місяця в Україні.

Схоже, організатори фестивалю оцінили щедрий аванс столичного літбомонду і не лише на належному рівні провели «Руді тексти-2009», але й нарешті відкрили Капрановим Кривий Ріг, а Кривому Рогу – Капранових. Відкриття, судячи з реакції обох боків, епохальне.

Три зустрічі, два інтерв’ю, десятки знімків та сотні заражених і заряджених гарним настроєм і патріотизмом школярів і студентів – таким є сухий залишок після візиту Капранових. Веселі балакучі брати-близнюки фотографувалися з усіма охочими на всіх зустрічах – і зі студентами факультету української філології педагогічного університету, і з учнями Криворізького обласного ліцею, і з літераторами у затишному кафе «Три товстуни». Усі книжки, які брати прихопили з собою на показ криворізькій публіці, розкупили блискавично.

Капранови порушили неписані правила виступів, почавши відкриту лекцію для студентів із негатива. «Живих видавців залишилося мало», - констатували брати. – «І прогноз на наступний рік невтішний». Втім, сумну ноту музики-видавці тримали недовго, миттю перейшовши у звичне амплуа людей-що-б’ють-лихом-об-землю.

Капранови бешкетували, читали багато власної прози, навіть іронічними віршиками потішили літераторів і студентів. Хтось закине, що у них усі жарти – про нижні чакри. Хтось гадатиме, до якого ж кандидата у президенти хилила їхня неприховано проукраїнська позиція.

Майбутнім редакторам, які зараз навчаються на філфаці КДПУ, ще й розповіли, як треба оформлювати книжки для різних покупців – жінок, підлітків, батьків, серйозних чоловіків тощо. Ліцеїстів, які приїхали навчатися у Кривий Ріг із найближчих сільських районів, навчали відрізняти відьму від не-відьми і змінювати своє ставлення до обставин, якщо неможливо змінити їх самі.

З собою до Києва Капранови повезли і спогади від деяких криворізьких авторів, які читали на зустрічі власні твори. І якщо з творчістю кількаразового лауреата літературного конкурсу «Коронація слова» Ігоря Бузька брати були знайомі, то, почувши вперше Ольгу Хвостову, Мар’яну Невиліковну та Поліну Драбату, були приємно вражені.

Вже майже традиційно практично відразу після візиту чергових гостей «Рудих текстів: Міжсезоння» у Кривому Розі оголошено карантин у навчальних закладах. Так було і по приїзді Дмитра Стуса та Олексія Зараховича, так є і тепер. Криворізькі школярі на вимушених канікулах, і гарного в цьому тільки одне: у них більше часу і можливості почитати придбані у братів Капранових книжки і подумати над почутим на зустрічі.



Додаткові матеріали

16.12.2009|07:26|Події
Брати Капранови: Минулий рік був поганим. Прогнози на наступний рік сумні
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери