Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Події

21.08.2009|16:45|Буквоїд

Аліна Сваровскі: «Мені пропонують видаватися в Росії, але я патріотка і не поспішаю укладати контракти»

Поетку Аліну Сваровскі називають секс-символом сучасної української літератури. Її відверті фотографії в Інтернеті викликали бурхливе обговорення і цілком закономірний інтерес до неї.

Сама Аліна каже, що не вважає себе особливою і наголошує: цікавими є не лише її груди, але й тексти. 21 серпня Сваровскі поспілкувалася із читачами «Буквоїду» у чаті.

Lisa 09:05:15 Пані Аліно, скажіть будь ласка, чи легко бути новим секс-символом сучукрліту? Як це впливає на Вашу творчість? І чи правда, що Ваш роман не був виданий у «Книжковому Клубі» через надмірну кількість сцен насилля і провокацій?
Насправді я взагалі не відчуваю якихось змін у собі, навіть після такої відвертої уваги до своєї зовнішності. Я звичайна дівчина, яка, насамперед, займається літературною творчістю і для мене бажання писати діаметрально рівне бажанню жити. І я вважаю, що до секс-символу мені ще далеко. Взагалі не люблю цей вислів «секс-символ», так само як не люблю підганяння жіночої зовнішності до якихось канонів. Вважаю, що «модель людини» звучить дурнувато. Щодо творчості, то якби мене так гарно читали, як дивляться мої фотографії - я була би щасливою. Так, «Книжковий Клуб» відмовився друкувати мій перший роман «Silentum», але я не думаю, що він настільки шокуючий. Просто у них не вистачило коштів для мого гонорару.

Sevda 14:46:33 Расскажите о ваших отношениях с Дмитрием Лазуткиным. Кто был инициатором разрыва? Повлияли ли ваши обнаженные фотографии на эти отношения? Правда ли то, что для книги «Бензин» он позаимствовал у вас несколько текстов?
Діма - мій гарний друг, але окрім дружби між нами не може бути нічого більшого. Коли зустрічаються два митця - вони наповнюють одне одного хаосом і цей хаос заважає нормальним стосункам. Ми з ним занадто однакові, щоб бути разом. Я вважаю, що він вартий гарної дівчинки, яка буде повною моєю протилежністю. Та й наш з ним роман не тривав довго. Так, зустрічалися трохи, відсвяткували Новий рік в Кам´янці-Подільському і розлучилися на Харківській Барикаді. Боже збав, я ніколи нікому не писала вірші. І мої фотографії ніяк не могли вплинути на наш розрив, тому що насправді у всьому винним став мій майбутній чоловік :)

Minora 11:23:31 У вас очень сильные стихи. Кто влияет на Ваше творчество? Какую книгу Вы читаете в данный момент?
Дякую, мені дуже приємна Ваша оцінка. Спершу на мою творчість вплинула моя вчителька української мови і літератури - Кадучка Олена Миколаївна. Потім Олена Гаран і Сергій Осока. Пізніше Олена Степаненко, Сергій Жадан, Дмитро Лазуткін, Сашко Ушкалов, Олег Коцарєв. Зараз впливають ці ж самі люди, але окрім цього я намагаюся стежити за новою українською і західною літературою, багато читати, вивчати теорію літератури і, звичайно, користуватися словниками. Також я багато подорожую і це теж дуже важливо, адже в мене розширяється світогляд. Наразі я читаю працю Пітера Бергера «Капіталістична революція», так як готуюся до написання дипломної роботи.

capitoshka 12:58:55 Алина, ты по мне не скучаешь? Твой мозг.
Мій мозок завжди зі мною. Дякую за турботу:)

Артур 14:52:36 Аліна, коли пишеш, що для тебе найважливіше - висловитися, донести якусь ідею, вивільнити енергію слова, досягти слави та популярності? Чи щось інше.
Для мене література - це стан душі. Я не можу не писати. Тому в моїй сумці завжди є блокнот, в який я можу занотовувати свої думки навіть в громадському транспорті. Але бувають і такі миті, коли під рукою нічого немає окрім мобільного телефону. Тоді я зберігаю вірші в повідомленнях. Це свого роду мій меседж світу.

PawlikDoc 21:46:37 Привіт, Алінко. Як тобі в ролі нареченої? А те що твої груди є символом української сучасної літератури це ти сама придумала чи тобі присудили інші Ґенії поезії?
По-перше, це - не роль. Я справді виходжу заміж за Віталія Селика. Все по-справжньому. Весільна церемонія відбудеться 23-го серпня 2009 року в місті Гуляйполе за сприянням «Останньої Барикади», в рамках фестивалю «День Незалежності з Махном». По-друге, так вже історично склалося, що один митець сказав, а інші підхопили. Повторюся: я не люблю всіляких штампів на кшталт «секс-символ» чи «модель», хоча й працювала фотомоделлю. Вважаю, що в українській літературі всі жінки напрочуд вродливі і у кожної є якась родзинка. В мене тією родзинкою стали груди, але це не робить мене ні кращою, ні гіршою.

Бурковська 12:07:10 Привіт! То буде обіцяне весілля в Гуляйполі? Це ви з коханим спеціально вирішили побратися в українське свято, чи це фейк?
Так, звичайно, що буде. Ми з Віталієм вирішили, що найміцніші шлюби утворюються на Гуляйполі. Весільна церемонія відбудеться 23 серпня о 13:00.

Bax 08:40:58 Вам не здається, що образ секс-символу української літератури дещо звужує Ваші можливості? Вірніше - заганяє Вас у певні рамки?
Так, в мене виникають такі думки, тому що коли я публічно читаю свої твори, люди спершу дуже скептично дивляться на мене і не сприймають мене, як повноцінного автора. Але вже через деякий час вони сприймають посил моїх творів, мою енергетику, і моє бачення світу. Нещодавно я мала виступ на засіданні творчого об´єднання «Sevama» - там були дуже гарні, душевні люди. Спочатку вони теж були дещо скептично налаштовані проти мене, але потім мої твори їх зацікавили. Та найлегше презентувати свою творчість там, де не знають про мою славу «секс-символу». Так, наприклад, було в Азербайджані. Тож така репутація певною мірою звужує мої можливості, як автора. І я би радила людям спершу читати твори письменника, а вже потім пліткувати про його біографію.

ua_andrew_ua 22:38:22 Які події та враження за останній рік надихали тебе на створення нових шедеврів?
Останній рік видався напрочуд бурхливим. Я з´їздила у три країни, вперше зустріла Новий рік не з батьками, почала приймати активну участь в літературному житті країни, здобула перемогу в складі української команди на україно-білоруському слемі, виходжу заміж... Все це лишило певні відбитки на моїй творчості. Як поет - я залежна від вражень і емоцій, як прозаїк - я абсолютно спокійно переношу відсутність емоцій і вражень. Все відносно. До речі, мої подорожі спонукали мене до створення власного блогу на ЖЖ. Тож там можна детальніше прочитати про те, що мене бентежить.

Селиван Барбон 12:07:26  В СРСР не було сексу, а була поезія. Чи правда що в незалежній Україні все навпаки??
А звідки тоді бралися діти в СРСР? Я вважаю, що завжди була різна поезія: і гарна, і погана. Яку поезію пишу я - покаже час.

Lisa 00:53:43 Мене дуже зацікавило Ваше віросповідання, адже Вашим текстам притаманні постійні пошуки Бога. Ви ортодоксальна християнка?
Так, я хрещена в православній вірі і сповідую православ´я, але, як і кожен філософ, я намагаюся пізнати Бога. І релігійні мотиви в моїх творах - це не що інше, як спроба наблизитися до Нього. Спроба більше дізнатися про Того, хто так самовіданно любить мене, що віддав Свого Сина заради того, щоб я мала надію на вічне життя. Взагалі в мене непрості стосунки з Богом, але це не що інше, як вплив філософської освіти.

Bax 08:40:12 Що для Вас у житті найголовніше? Складіть список із п’яти пунктів.
Якщо по пунктам, то: 1. Любов. 2. Милосердя. 3. Здоров´я. 4. Добробут. 5. Щастя. І це щастя залежить від перших чотирьох пунктів.

Bax 08:39:44 Аліно, можливо, я погано знайомий із Вашою творчістю, але: де можна купити Ваші книжки і як вони називаються?
Мої книжки можна читати лише в Інтернеті, через те, що вони іще не знайшли свого видавця. Мені пропонують видаватися в Росії, але я патріотка і не поспішаю укладати контракти. Свій перший роман «Silentum» я написала в 16 років, і з того часу його опублікували лише в часописі «Березіль», але в дуже скороченому варіанті, вирізавши купу важливих сцен і переписавши сленг головних героїв. Також я маю три збірки поезій: "Майже лірика", «Безліміт», «Дієвідміни Крику». Невеличкі збірочки і одне оповідання можна прочитати на «Буквоїді». До того ж, я багато своїх творів публікую у власному ЖЖ. Зокрема зараз я вирішила провести соціальний експеримент - пишу новий роман в режимі он-лайн. Його робоча назва: «Долонею закриті губи».

fania 10:42:33 Панянко, яку назву має ваша збірка поезії?
Назву перші три самодостатні збірки, які вже сміливо можна видавати – «Майже лірика», «Безліміт», «Дієвідміни Крику». Взагалі я пишу з семи років і пишу досить багато. В мене не буває творчої кризи, тому мені є що писати.

brokkoli 10:49:21 Аліно, Ваша зовнішність - це засіб самопіару. Якби ви були хлопцем, яким чином ви б себе піарили? Як думаєте, чоловічі і жіночі підходи в цьому питанні відрізняються і чому?
Є різні жінки, є різні чоловіки. Зовнішність - не показник. Час усіх зрівнює. Я взагалі не бачу нічого цікавого у своїй зовнішності. Наприклад, в мене ніколи не було залицяльників. І на випускному вечорі в школі мене навіть ніхто не запросив танцювати, тому що мене ніхто не вважав навіть симпатичною. Гадаю, що засобом самопіару стала моя відвертість, а не зовнішність. Щодо чоловічих і жіночих підходів. Так, безумовно, чоловікам легше досягнути вершини, їх слухають і так. А жінкам потрібен або епатаж, як це зробила я, або дружня до них аудиторія, помічники, багаті батьки. Взагалі в Україні ставлення до жіночої поезії і прози досить скептичне.

Ума 10:52:59 Я думаю, що чат проводити з Аліною ще рано. Має пройти певний час, має бути книга видана, чи ще щось зроблено. А кількох виступів на слемах та парочки фестів - замало.
Я з Вами згодна.

Лідія Стрельченко 11:03:28 За які речі у житті тобі найбільше соромно та чим пишаєшся?
Мені дуже соромно, що та фотосесія стала надбанням Інтернету і взагалі мені соромно, що вона була. Але я вважаю те за помилку юності. І думаю, що мої читачі мене пробачать. А пишаюся тим, що я свого часу не лінувалася, читала дуже багато книг, виграла Всеукраїнську олімпіаду з філософії і вступила до філософського факультету ХНУ ім. В.Н.Каразіна. І хоча я вже на четвертому курсі, все одно дуже пишаюся своєю філософською освітою і викладачами, які в мене вірять.

Юлія Валова 11:05:58 Пані Аліно, як Ви вважаєте, чи змінилась ситуація в України на предмет комерційності творчого процесу?
На жаль, не змінилася. Творчий процес в Україні абсолютно не комерційний. Тому я заробляю на життя редагуванням чужих творів, написанням дипломів і курсових. І хоча маю пропозиції щодо співробітництва з Росією, я вагаюся, тому що хочу спочатку видатися в Україні.

Men 12:53:47 Кого з маловідомих ( а мо і зовсім не відомих) поетів/прозаїків ви б радили знайти, почитати, поспілкуватися?
Зазирніть до мене у френд-стрічку, там досить багато молодих гарних авторів. От щодо прози - я би видала ЖЖ Еліни Алієвої окремою книгою. Також мені дуже подобаються твори Паші Мескаліна і Максима Кабіра. Обожнюю вірші Мультфільма Гагаріна в його виконанні. В Україні є досить багато імен, які б я радила знайти і прочитати, але тут всіх не перелічити.

eva 12:49:00 Кого з молодих поетес ви вважаєте цікавими або перспективними в плані творчості?
Не мені судити про перспективність, але щодо цікавості, то останнім часом я зачитуюся творами Євгенії Найчук, Наталі Трикаш, Наталі Пасічник. Також вважаю цікавою поезію Оксани Шаварської, Каріни Тумаєвої, Олександри Очман, Катерини Самсон, Еліни Алієвої. Це якщо брати з молодих поетес, які ще тільки торують собі стежку на літературній ниві.

Лідія Стрельченко 11:06:05 Хто з філософів найближчий до твого світогляду?
Наразі я захоплююся Ж.П.Сартром, Юргеном Хабермасом і Пітером Бергером. А ще мені подобається читати праці Алена Бадью і Мішеля Фуко. В деякій мірі вони теж впливають на мою творчість.

ktatat 11:10:20 А я думав, що ти... а ти не знімалася в кіно?
Ні.

Лідія Стрельченко 11:06:50 Вистачило б духу покинути все та піти в монастир?
Для цього потрібно духовно вирости. А я ще не готова, але все може бути.

dimazamaraev 11:15:07 Что, на Ваш взгляд, мешает украинскому поэту полноценно развиваться на украинском и не только, рынке книг?
Гадаю, що фінансова криза і неготовність українського читача купувати книги. Тому навіть метри української літератури видають свої твори в двохтисячних тиражах тоді, як в Росії тиражі доходять до мільйону.

dad 11:47:05 Добрий день, Аліно! Я мав змогу читати Ваш роман. Звісно, в ньому є багато зухвалих моментів. Чи правда, що Ви писали його на основі реальних подій? Невже сучасні підлітки грають за правилами зони? Тоді виходить, що наше суспільство - суцільна в´язниця. Особливо мене вразив той факт, що син високого посадовця - наркоман і сутенер. Невже цей образ має реальний прототип? І як склалося подальше життя головної героїні?
Мені дуже приємно, що ви змогли прочитати мій роман. Так, певною мірою, сьогоднішні підлітки просякнуті тюремною романтикою. Але наразі сьогоднішня ситуація стає не так гостро, ніж тоді, коли я навчалася в школі. Наше суспільство нагадує мені якусь вовчу зграю, люди виростають жадібними і ненависними одне до одного. Нас руйнує зсередини злість, образа і заздрість. Так, роман написано на реальних подіях. Ця історія дійсно мала місце бути в одному райцентрі. Звісно що, в романі деякі події видозмінені, а головні герої фігурують під іншими іменами. Зокрема, син високого посадовця насправді був сином місцевого комерсанта. Так, він вживав наркотики і продавав свою кохану дівчину. Наразі його немає в живих, тож про мертвих або хороше, або нічого. Так склалися обставини, що подальша доля героїні мені не відома. Сподіваюся, що з нею все гаразд.

Селиван Барбон 12:17:04 Кажуть що ваш шлюб з Віталієм Селиком є фіктивним , для взаємного піару. Також кажуть що Остання Барикада кожному з вас заплатила по 1 тисячі американських доларів за участь у Махновському весіллі. Чи правда це???
Ні, це неправда. Нам ніхто нічого не платив. Це свідомий крок. І тут немає ніякого піару.

fishua 12:14:34 А що у вас там за постійна зміна наречених відбувається? Ви попереднього убили і з’їли?
З Олегом Лимарчуком ми просто підігрівали публіку, щоб приховати мої стосунки з Віталієм Селиком.

smallden 12:23:56 Каковы ваши музыкальные пристрастия, кинематографические? Если таковые имеются.
Наразі я захоплююся фільмами Еміра Кустуріци, Девіда Лінча, Ларса фон Трієра, Романа Поланскі, Девіда Арановскі. Музику слухаю доволі різну. От зараз в моїх колонках грає «Lacrimosa». Обожнюю етно, фолк, рок, а також класичну музику і автентичний спів.

dad 12:17:48 Дмитро Лазуткін присвятив Вам новий вірш і зачитав його в прямій трансляції. Чи не думали Ви до нього повернутися?
Діма - дуже складна людина. Його цікавлять інші дівчата, більш привабливі. Вірш дійсно був дуже емоційним і мав для мене особливе значення, тому що тільки він знав деякі факти, які прочитуються між рядками. Я можу впевнено сказати лише одне: на все Божа воля.

04manska9 12:25:03 Велику кількість якісної української поезії було створено у 30-ті та 60-ті роки ХХ століття. Фактично всі відомі українські поети пройшли через заборону їх творчості, репресивні заходи, покарання, обшуки та ін. Як ти вважаєш, чи не треба підсилити тиск на сучасних митців, щоб відсіяти слабких, і змусити сильних ПРОРИВАТИСЯ? Ти б боялася в таких умовах не дійти до перемоги над режимом?
Я не боюся труднощів, адже вони супроводжують мене все життя. В сучасних умовах за можливість бути почутим дійсно треба БОРОТИСЯ. Особливо, коли маєш скандальний імідж і відчуваєш на собі згубну дію суспільних стереотипів.

imf 12:24:36 Ви нічого не переплутали? тут літературний, а не порнографічний сайт. чому б вам не спробувати пробивати собі геніталіями дорогу кудись інде - скажімо, боротися за почесне звання «цицьок української будівельної індустрії» чи «цицьок дорожніх робіт»? невже ви настільки неосвічені, що не розумієте: незважаючи на цицьки, з такими графоманськими текстами у вас немає шансів у літературі!
Чи є, чи немає в мене шансів - покаже час. На все воля Божа.

Lisa 13:13:46 Звідки у Вас виникло захоплення літературою? Коли Ви почали писати?
З дитинства. Мама навчила мене читати в чотири роки. У нашій родині дуже багата дитяча бібліотека. Першою самостійно прочитаною книгою була казка Братів Грімм «Бременські музиканти». У мене завжди виникало захоплення перед книгами, письменників я взагалі вважала ледь не святими людьми. Тому коли мене запитували про майбутню професію, я завжди говорила, що хочу бути письменником. Свої перші віршики і оповідання я записала в сім років, тільки-но навчившись писати. Мама і досі зберігає той зошит в косу лінію, де я виводила каліграфічним почерком свої твори.

dad 12:30:52 Ваш Живий Журнал досить провокативний. Ви таким чином привертаєте до себе увагу?
Я би сказала, що я надміру відверта. Ця щирість нерідко обертається проти мене, але я не можу по-іншому. Як любити - то любити, ненавидіти - то ненавидіти. Напевно, в силу свого віку, я ще не навчилася іти на компроміси.

dad 13:33:35 В літтусівці ходять слухи, що Ви й досі кохаєте Лазуткіна. Як Ви прокоментуєте це?
Ще раз повторюся: Діма - дуже гарний чоловік, але я виходжу заміж.

biiiii 13:27:09 що сниться Сваровскі?
Зазвичай мені сняться дуже цікаві сни. Наприклад, нещодавно мені снилося таке: «Велике, в добротній дерев’яній рамі, дзеркало. Я підходжу до нього і чомусь простягаю руку своєму відображенню. Відображення стискає мої пальці і забирає всередину. Ми спускаємося мармуровими сходами кудись вниз, до світла. Скрізь пахне трояндами. Вони розіп´яті по стінам, наче Ісуси, але з квітів. Світло стає ближчим. Я потрапляю до церкви і слухаю, як півчі співають своїх жалобних пісень. - Хто тут помер? - запитую у дівчини, що є моїм відображенням. - Тут весілля - каже вона і заливається сміхом. Коло вівтаря стоять молоді: дівчина і молодий чоловік. Придивляюся до дівчини і розумію, що то я. Вона така печальна і водночас радісна, щось в її обличчі світле. Чоловік нервує. Священик одягає на їхні голови вінці». На цьому я прокинулася. Я прокинулася.

dimazamaraev 13:17:29 Кто для вас «батько» Махно?
Дух і воля мого народу. Анархія. Пристрасть. Мені прабабуся розповідала такий народний анекдот, що в ті часи ходили гроші, на яких було написано: «Гоп, кумо, не журись, в Махна гроші завелись». Хотіла би я жити в ті часи! Вони цікаві і по-своєму прекрасні!

Алла Іонова 13:41:28 Доброго дня! Мене не цікавить ваше особисте життя, ні проблеми іншого характеру. Я прошу вашої допомоги, а точніше поради. Я пишу прозу і вирішила друкуватися. Оскільки, ніхто не поспішає видавати початківця, який ніколи не бачив і не тримав у руках власної виданої книги. Тому я вирішила зробити це за власний кошт. Але собівартість книги становить 30 грн. Підкажіть, будь ласка, чи варто мені починати? Чи буде братися моя книга в книгарні і за яких умов? Допоможіть. Я знаю, що на жаль, в нашій країні ніхто нікому не спішить подати руку, але не можна ж так! Дякую!
Алло, я би Вам радила спочатку надіслати прозу на конкурс «Коронація слова», або «Міський молодіжний роман», не поспішайте видавати власним коштом, тому що потім буде дуже важко розповсюджувати. Успіхів і творчого натхнення Вам!

dimazamaraev 13:46:03 Есть ли у вас покровители с Политического бамонда?
Немає. Я позаблокова людина. Дякую за увагу всім тим, хто ставив свої запитання. Мені дуже приємно було з Вами спілкуватися! До нових зустрічей! Тримайтеся і бережіть себе! Любіть одне одного! І вірте в себе, свої сили, най буде щастя в Ваших родинах!



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери