Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

ТОП-17 книжок, які вийшли у січні

Збираємо книжки, які вийшли друком у січні та вже з’явилися на полицях книгарень.

Збираємо книжки, які вийшли друком у січні та вже з’явилися на полицях книгарень.
 
Юлія Беба, Inspired
 
ХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА
Лінда Муллалі Гант «Риба на дереві», Vivat
 
Еллі Нікерсон − особлива дівчинка. Найкраще в класі малює, кмітлива, щира, неабияка фантазерка, але… У неї дислексія, вона не може читати й писати, і це впливає на її самооцінку, стосунки з однокласниками, навчання, життя. Жахливо, коли ти не хочеш нікого смішити, а з тебе сміються. Коли найбільше прагнеш почуватися такою, як усі. Коли виконання домашнього завдання перетворюється на випробування. Потрібна неабияка сміливість, щоб кожного дня приходити до школи. Еллі разом із новим учителем кидає виклик − і врешті-решт розуміє: слова не стають істиною лише тому, що хтось їх вимовив уголос. І мислити не так, як усі, − це дуже круто. Такі люди запалюють світ.
 
«Клітка короля» Вікторія Авеярд, Наш Формат
 
Мара Барров живе у світі, де всі знають: люди зі срібною кров’ю народжені панувати. Люди з багряною кров’ю приречені бути рабами. Мара дівчина з багряною кров’ю самим фактом свого існування ставить під сумнів справедливість предковічного ладу й одразу стає символом боротьби за права пригноблених багряних. Для всіх, хто захоплюється фентезі та антиутопіями, а також тих, хто вже поринув у світ Мари Барров і з нетерпінням чекав продовження. «Клітка короля» третя частина циклу «Багряна королева». Опинившись у золоченій клітці королівського палацу й віддавшись на ласку короля, в якого колись була закохана, Мара потряпляє у вир придворних інтриг, маніпуляцій і несподіваних політичних союзів. Тим часом її друзі на волі розгортають масштабну боротьбу.
 
Дженніфер Вайнер «Добре в ліжку», Vivat
 
Кенні − щаслива й успішна жінка, яка має прекрасну роботу, друзів і  відданого пса. Незважаючи на пишні форми тіла, вона має вигляд впевненої в собі леді. Але одного разу Кенні бачить у журналі статтю про любов до великої жінки, написану її колишнім бойфрендом Брюсом, і життя її несподівано змінюється. Вона розчаровується в коханцеві, вирішує схуднути, шукає творчої реалізації й нарешті розуміє, що всі її страхи були марні.
 
Турюн Ліан «Лише хмари танцюють з зірками», Видавництво Старого Лева
 
Це щемка і життєствердна історія про дівчинку, яка раптом стала всюди почуватися чужою і почала ділити своє життя на «до» і «після». Марія недавно втратила братика і тепер боїться, що втратить і своїх батьків також − маму, яка через горе не може продовжувати жити, і тата, який намагається з усім впоратися, але цього виявляється недостатньо. Саме тоді в Марії з’являється новий друг Якуб, він показує дівчинці, як танцюють зорі, і допомагає зрозуміти, що варто брати справу в свої руки і робити все, що в твоїх силах.
 
Сара Джіо «Фіалки в березні», Vivat

Успішна молода письменниця Емілі Вілсон вирушає з Нью-Йорка на острів Бейнбридж, щоб навідати двоюрідну бабусю Бі. Дівчина пережила розлучення та творчу кризу, тож сподівається, що за межами мегаполісу зуміє опанувати свої думки й почуття. Однак життя на березі океану вже не таке безтурботне, яким здавалося в дитинстві під час канікул. Деякі мешканці острова неначе перебувають у мовчазній змові. Емілі захоплюється новим знайомим Джеком, але бабуся Бі всіляко виказує щодо цього невдоволення.
 
НОН-ФІКШН
Кел Ньюпорт «Не турбувати. Як сфокусуватися в інформаційному шумі!», Наш Формат
 
У сучасному світі справжня винагорода чекає не на тих, хто може вправно користуватися соцмережами. Цього легко навчитися. Особливими стають ті, що здатні глибоко мислити та створювати унікальні ідеї. Для цього, переконує автор, важливо вміти занурюватися у завдання та фокусуватися. Для найширшого кола читачів, всіх, хто прагне кар’єрного та особистісного зростання. Автор дає поради, як зробити глибоке фокусування основою для виконання будь-яких завдань, дозовано сприймати інформацію, розумно користуватися соціальними мережами, змінити свої звички, щоб концентруватися на роботі та досягати успіху.
 
Сергій Парновський, Олексій Парновський «Як влаштовано Всесвіт. Вступ до сучасної космології», Видавництво Старого Лева
 
Із чого почався Всесвіт і чи його вік скінченний? Як він розвивався і що з ним відбувається тепер? Де відбувся Великий вибух і чи всюди у Всесвіті закони фізики однакові? У цій книжці прочитаєте короткий курс про історію та сучасний стан космології − науки про Всесвіт та місце людства у ньому: чотиривимірний простір-час, створення Всесвіту під час Великого вибуху, його еволюцію, характеристики, як вимірювати відстані до далеких астрономічних об’єктів, як зважити світло тощо. Сучасні українські науковці підготували для вас цікавий екскурс у складний світ науки та спробували відповісти на популярні запитання, зокрема про «темний бік» нашого Всесвіту: темну енергію, темну матерію та чорні діри.
 
Вільям Паундстоун «9,99. Міф про чесну ціну», Наш Формат
 
«Вигідна пропозиція!», «Дешевше не буде!» − слогани, які ми бачимо чи не на кожному кроці. Та як люди раціональні й звиклі до реклами, ми вважаємо, що здатні залишитися до них байдужими, що відрізнимо справді вигідну покупку від здирництва. Проблема лише в одному − наше уявлення оманливе. Залежно від обставин, ту саму ціну ми можемо сприймати по-різному. Автор аналізує, як продавці «граються» зі споживачами, створюючи «спеціальні пропозиції» чи змінюючи розмір упаковки, як дизайн товару впливає на нашу оцінку, що відбувається, коли ціна закінчується на магічні 9,99. А також показує, чому цифри, навколо яких обертається світ, аж ніяк не такі логічні, як іноді здається.
 
Коносуке Мацушіта «Шлях», Видавництво Старого Лева
 
Коносуке Мацушіта − засновник глобальної корпорації Panasonic та всесвітньо відомий гуру менеджменту. Побудувати могутню бізнес-імперію з нуля без спеціальної освіти, стартового капіталу та досвіду йому допомогли не лише наполегливість і рішучість, а й життєва мудрість. Книжка «Шлях» − це короткі та натхненні історії про філософське сприйняття світу. Життєві принципи та досвід Мацушіта вчать японців, а тепер і нас, «битися на мечах», мріяти та не боятися перешкод, бо найцінніше, що маємо − це час і власний, неповторний шлях, що називаємо життям.
 
Орелі Сарразен «Футбол», #книголав
 
Цей дитячий ілюстрований посібник створений для тих, хто не може відірвати очей від екрана під час Ліги чемпіонів та приходить додому з обдертими колінами після дружнього матчу з друзями. Маленькі читачі дізнаються все про найкрутіші футбольні прийоми, підводні камені суддівства та навіть особливості форми своїх улюблених гравців. У книжці знайдеться інформація про всі важливі елементи футбольного мистецтва: правильні тренування, вибір бутсів, поведінку на полі та розташування гравців. Діти дізнаються, яка команда починає гру, за що можна отримати червону картку та на яких світових футболістів варто рівнятися.
 
Стів Бланк та Боб Дорф «Священна книга стартапера», Наш Формат
 
Стартап − це не зменшена версія великих компаній. Насправді це унікальна форма бізнесу, яка потребує власних підходів до планування й запуску продуктів. Бізнес-експерт Стів Бланк та підприємець Боб Дорф пропонують детальну покрокову інструкцію, як перетворити ідею стартапу на дієвий та прибутковий бізнес. Книжка для всіх, хто цікавиться чи вже займається бізнесом, хоче перевірити та вдосконалити бізнес- процеси або побудувати бізнес з нуля.
 
Інґмар Берґман «Laterna Magica», Видавництво Старого Лева
 
«Laterna Magica» − автобіографічна книжка, сповідь геніального режисера, яка з окремих кадрів і сцен складається у цілісну картину, і часом складно визначити, де межа між кіно та життям. Інґмар Берґман народився у сім’ї священика, в якій кожен жив так, наче виконував окремі ролі у драмі. Складні взаємини з дружинами та коханками іноді також нагадували постановки із вдало підібраними декораціями. Та у цій книжці автор знімає маску передусім із себе, відверто ділиться сокровенними, часто навіть інтимними подробицями власного життя, вражає глибиною його осмислення.
 
Еліягу Ґолдратт та Джефф Кокс «Мета. Процес безперервного вдосконалення», Наш Формат
 
Уявіть, що у вас є рівно три місяці, щоб вивести свій бізнес із кризи, або ж ви втратите все. Що ви робитимете? Ця книжка покаже, як вийти зі складної ситуації або вдосконалити вже діючу модель. Бізнес-роман Еліягу Ґолдратта, написаний у співавторстві з Джеффом Коксом, став класикою менеджменту та допоміг трансформуватися сотням компаній по всьому світу. Для усіх, хто цікавиться підприємництвом, для власників та керівників бізнесів, усіх, хто планує розпочати власну справу. Книжка дозволить зрозуміти глобальні принципи, що застосовуються у виробництві, визначити та позбутися слабких місць вашого проекту і навіть перенести нові підходи у життя поза офісом. Автор не пропонує готові бізнес-поради, а подає захопливу історію про людей, які намагаються зрозуміти, що рухає їхнім світом, і як покращити цей процес.
 
Нік Лавґров «Принцип мозаїки. Шість навичок дивовижного життя і кар’єри», Наш Формат
 
Кожен із нас мріє про різнобарвне і повноцінне життя та яскраву кар’єру. Щоб реалізувати ці плани, ми часто фокусуємося на одному-єдиному напрямку, одній професійній навичці чи єдиній меті. Автор цієї книжки пропонує інший підхід. Це − принцип мозаїки, який допоможе жити цілісним життям, реалізувавши себе в найрізноманітніших сферах. Книжка для найширшого кола читачів, усіх, хто цікавиться самовдосконаленням, розвитком власної кар’єри та навичок, потрібних для успіху в житті. Автор переконає вас, що люди, які мають різноплановий досвід, можуть ефективніше розв’язувати проблеми, а багатогранні особистості мають більше шансів стати хорошими лідерами.
 
«ХЗ. Хто знає, яким буде майбутнє» Тім О’Райлі, Наш Формат
 
Звичне життя змінюється на наших очах. Uber залишив служби таксі без роботи, а згодом навіть водіїв планує замінити самокерованими авто. Airbnb, не маючи жодного власного готелю, пропонує клієнтам більше житла, ніж найбільші компанії світу. Ми інтуїтивно відчуваємо, що майбутнє буде зовсім іншим. Та хто знає, яким саме. Із новин виникає враження, що його визначатимуть компанії, котрим повірять інвестори. Але це не так, стверджує Тім О’Райлі, якого називають Оракулом Кремнієвої долини. Книжка для найширшого кола читачів, усіх, хто цікавиться розвиком технологій і тим, як вони впливають на наше життя. Автор пропонує поглянути на світ іноваторів, проривних технологічних ідей, а також зрозуміти, куди сучасні технології приведуть нас, що ми відчуватимемо −подив, сум чи збентеження, та найголовніше: яка наша роль у цьому новому світі.
 
Генрі Мінцберґ «Міфи про охорону здоров’я», Наш Формат
 
Нарікання на систему охорони здоров’я виникають у всіх країнах світу. Часто й самі проблеми схожі: керівництво надто відокремлене від реальної роботи, шаблонне лікування переважає над піклуванням, а фахівці бачать «пацієнта», а не людину. Як налагодити грамотний менеджмент у цій сфері? Чи можна керувати охороною здоров’я як бізнесом? Чи корисна в цій сфері конкуренція? Книжка для всіх, хто цікавиться економічними процесами, реформами, медичною системою, менеджментом. У пропонованій книжці гуру менеджменту Генрі Мінцберґ аналізує фундаментальні аспекти управління охороною здоров’я та розглядає шляхи, як побудувати гармонійну систему.
 
Едвард Конард «Рівні серед нерівних. Як добрі наміри знищують середній клас», Наш Формат
 
Повільне зростання середнього класу є серйозним викликом для економіки. Але прості методи перерозподілу доходів неефективні, стверджує автор цієї книжки. Як боротися із нерівністю в умовах ринкової економіки? Чи варто вводити жорсткі обмеження на збагачення найбагатших? Як простимулювати розвиток середнього класу і збудувати інноваційну економічну систему? Книжка для всіх, хто цікавиться економікою, фінансами, суспільно-політичними процесами. Американський підприємець Едвард Конард спростовує популярні теорії про зміцнення середнього класу, аналізує, які інструменти є найбільш дієвими та пропонує власний план.


Додаткові матеріали

ТОП-5 книг, які допоможуть перетворити ідею на гроші
ТОП-5 «летючих» дитячих книжок
ТОП-7 книжок для розвитку творчого письма
ТОП-7 книжок для орієнтації у найновішій перекладній літературі
ТОП-7 книжок для набуття корисних навичок
ТОП-15 книжок, назви яких змусять зазирнути під обкладинку
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери