Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

ТОП-9 книжок на зиму

Цього року календарна зима співпала з природньою: майже всю Україну засипало снігом на перше грудня. Саме час кутатися вдома у теплу ковдру і насолоджуватися теплими книжками.

Цього року календарна зима співпала з природньою: майже всю Україну засипало снігом на перше грудня. Саме час кутатися вдома у теплу ковдру і насолоджуватися теплими книжками.
Пропонуємо вам поринути у світ улюблених зимових історій: тут і класика і трохи сучасних творів від українських видавців.
До речі, одна з цих книжок може стати чудовим подарунком в рамках нашої акції “Книжковий Миколай від BookForum”. 

Мар’яна Прохасько. “Кучеряві відмовляються від ялинки на Різдво” «Видавництво Старого Лева»

У 2016 році «Видавництво Старого Лева» зважилося на експеримент: видати картонки АБСОЛЮТНО без слів. Ну, хіба що за винятком назв книжок, які самі собою розповідають багато. Наприклад: «Кучеряві повертаються у місто». Або: «Кучеряві думають, що робити в дощ». Це все – «мовчазні» книжки-картинки художниці Мар’яни Прохасько, яку читачі вже знають за трилогією про кротів. Книжки без слів водночас легші для прочитання і складніші. Складніші, тому що треба вигадувати текст замість автора, включатися в оповідь, уявляти все нові й нові деталі у знайомих картинках. Простіші – тому що це весело й не так набридає, як один і той самий текст. І головне – читач не обмежений волею автора й вільний інтерпретувати картинки згідно зі своїми вподобаннями, переконанням і в міру свого життєвого досвіду.

Третя книжка серії, «Кучеряві відмовляються від ялинки на Різдво», дозволяє проговорити з дітьми складні питання. Ілюстрації допомагають пояснити важливі поняття: стихійний ялинковий ярмарок – це незаконно, отже злочин, за який слід покарати винних. Судячи із зображень, мама Кучерява служить у поліції, саме вона виписує штраф нелегальним торговцям ялинками. Втім, як і кожна різдвяна історія, ця оповідка про Кучерявих закінчується на веселій ноті: і про природу подбали, і святковий настрій створили.

Максим Рильський, Женя Миронюк. “Білі мухи” «Видавництво Старого Лева»

Найменшенькі дітки, хоч і відчувають святкову метушню довкола себе, ще не повністю розуміють причини та основи цього дійства. Для малят сама зима вже є достатнім приводом для радості. Особливо, коли погода щедро відсипає пухнастого снігу, ву якому так цікаво копатися яскравими лопатками. Щоб іще більше заохотити дітей до прогулянок у білосніжному світі, почитайте з ними добре відомий усім вірш Максима Рильського «Білі мухи». Ніжні та водночас кумедні ілюстрації Жені Миронюк доповнюють морозяну атмосферу поезії та надихають і дорослих, і дітей на веселі зимові прогулянки.

О. Генрі «Дари волхвів» Видавництво Nebo Booklab Publishing

Чи не наймиліший класичний твір про подарунки. Море доброти і краплина смутку — в цьому весь О. Генрі. Хочете ви того чи ні, але ця книжка точно заразить ваш святковим настроєм і любов’ю до людей.

Г.-К. Андерсен «Снігова Королева» Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»

Казка з Данії вже більше століття зігріває серця малюків і дорослих, а у її зимовій атмосферності не дозволяє засумніватися навіть назва. Тож відкривайте і насолоджуйтеся дивом. Читати загорнувшись у теплий плед та озброївшись горнятком какао — хто зна, що Сніговій Королеві спаде на думку наступної миті.

Ярина Винницька «У країні сирних коників» Видавництво Terra Incognita

Книжка, яка відкриває засніжений Львів усім, хто ще не встиг у ньому побувати. Там саме запахло Різдвом. Про настання свята головна героїня дізнається через зміну — погоди думаєте, а ні — запахів. Як же пахне Різдво у Львові? Мед, цукати і варення — це ще далеко не все

Джон Рональд Толкін «Листи різдвяного діда» Видавництво «Астролябія»

Як живеться ведмедям та північним оленям на Північному Полюсі? Ніхто не розкаже про це краще за Різдвяного Діда. А часом ще й інші різдвяні персонажі, як от Ілберет Ельф, допишуть щось своїм елегантним почерком. Будьте обережні: під час читання вам може здатися, що ви маєте давніх знайомих на Північному Полюсі.

Іван Франко «Сойчине крило» Видавництво «Апріорі»

Сповнена ностальгії та ніжності українська зимова класика. Так-так, ми теж таку маємо. Головний герой отримує листа просто у переддень одразу двох свят — Нового року і свого Дня народження. Але йому нема від кого чекати листів. Так думає він, але не його (чи вже не його?) Сойка.

Олег Чаклун «Танок сніжинки» Видавництво «Фонтан казок»

Книжка, з якою зима настає одразу трьома мовами: українською, англійською та німецькою. Кожен, хто її відкриває має змогу не тільки повторити іншомовну лексику для зимових подорожей, а й відчути себе дитиною, яка не може намилуватися красою сніжинки.

Чарльз Діккенс «Різдвяна історія» «Видавництво Старого Лева»

Три духи Різдва з’являються в будинку Скруджа і перевертають з ніг на голову — не будинок — ставлення похмурого чоловіка до найсвітлішого свята у році. Кажуть, що Дікенс «зробив» англійцям Різдво. Саме його історія про старого скнару, який не вмів, не хотів і не збирався святкувати Різдво, подарувала англійцям справжній дух свята. Нехай вона подарує його і вам.



Додаткові матеріали

ТОП-10 найкращих книжок року за версією The New York Times
ТОП-7 книжок про життя неймовірних людей
ТОП дитячих книжок, які варто перечитати дорослим
ТОП-5 українських поетичних збірок
ТОП мотивуючих книжок
ТОП-12 науково-популярних книг для дітей та дорослих
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери