Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

22.09.2017|12:56|Gazeta.ua.

Перше оповідання Кінг вигадав, коли цілив бляшанками в щурів

Американському письменнику Стівену Кінгу, якого називають "Королем жахів", виповнюється 70 років.

Письменник пише в жанрах: жахи, трилер, фантастика, фентезі, містика, драма. У світі продали більше 350 мільйонів екземплярів його книжок. За ними знялинизку художніх фільмів, телевізійних постановок, створили комікси. Стівен Кінг опублікував 55 романів. Сім - під псевдонімом Річард Бахман, і п´ять науково-популярних книжок. Написав близько 200 оповідань.
Про його найвідоміші твори — за матеріалами "Обозреватель".


Оповідання "Нічна зміна" задумав у студентські роки. Навчався у коледжі, який був підготовчим відділенням університету штату Мен (США). Паралельно підробляв у відділі упаковки на ткацькій фабриці "Ворамбо" і дивувався кількості щурів, що мешкають у будинку. Поки заповнювався контейнер, Стівен кидав банки в гризунів. Одного разу інструктор влаштував прибирання в підвалі, в якому Кінг не брав участі, проте, за відгуками його колег, щури поводилися дуже агресивно. Досвід використав у оповіданні.


У 1960 році з другом Крісом Чеслі опублікував кілька коротких оповідань у саморобному збірнику "Люди, місця і речі". Через рік вийшла друга книжка, "Зоряні загарбники". У 1966 році Кінг закінчив коледж і вступив до університету штату Мен, де познайомився з Табітою Спрус. У 1971-му вони одружилися. Восени того ж року почав працювати вчителем англійської мови в школі. Його дружина знайшла в сміттєвому кошику чернетку роману "Керрі", який Кінг вважав невдалим. Наполягла, щоб дописав його. У 1974-му видавництво Doubleday опублікувало роман "Керрі", за який Кінг отримав аванс в $2500. Doubleday продало авторські права на "Керрі" видавництву NAL за $400 000, з яких половину отримав Кінг. Це дозволило йому залишити роботу в школі.


Восени 1974 року Кінг переїхав в Боулдер, штат Колорадо, де жив протягом року. За цей час написав роман "Сяйво". В кінці 1970-х під псевдонімом Річард Бахман видав свій ранній роман "Змиритися з цим" під назвою "Лють". Книгу заборонили після того, як в Канзасі стали відбуватися реальні випадки стрілянини в школі. У малолітнього злочинця, який убив трьох своїх однокласників, знайшли видання цієї книги, після чого сам автор вирішив вилучити книгу з продажу.

В кінці 1970-х - початку 1980-х Кінг опублікував під псевдонімом Річард Бахман книги "Лють""Довга прогулянка""Дорожні роботи""Людина, що біжить", і "Той, що худне". Ідея полягала в тому, щоб перевірити, чи зможе він повторити свій успіх знову, оскільки побоювався, що це було випадковістю, збігом обставин. Є й інше пояснення - стандарти видання того часу дозволяли лише одну книжку на рік.
Прізвище Бахман взяв невипадково. Він - прихильник музичного гурту Bachman-Turner Overdrive. Псевдонім розсекретив продавець книгарні з Вашингтона, Стів Браун. Він помітив схожість між старими роботами Кінга і новими роботами Бахмана, виявив прізвище Кінга на одному з романів Бахмана в Бібліотеці Конгресу.


У 1982 році з´явилась книга "Стрілець" - перший роман з циклу "Темна Вежа". У тому ж році Кінг написав роман "Людина, що біжить".
У 1989 році підписав контракт з видавництвом "Вікінг", за яким повинен був отримати $35 млн за чотири наступні книги. У 1997-му розірвав його, оскільки планував отримати $17 млн ​​за книгу "Мішок з кістками". Для цього він уклав новий контракт з видавництвом "Саймон енд Шустер", за яким отримав $8 млн авансу за книгу і 50% доходів від продажів. У 1996 році створив "Зелену милю".

 
У 2006 році Кінг оголосив, що знайшов ще один роман Бахмана під назвою "Блейз". Його опублікували 12 червня 2007 року. Насправді оригінальний рукопис був ще за часів навчання Кінга в університеті штату Мен і зберігався там протягом багатьох років. Кінг фігурував там як експерт. 1973-го повністю переписав оригінал для публікації.
У 2001 році виходить роман "Ловець снів", а в 2004-му - остання частина епопеї "Темна Вежа", яка, за обіцянками письменника, мала стати його останньою роботою.

Але Кінг не дотримується обіцянки і продовжує публікувати книжки. У 2006 році виходить роман "Історія Лізі", в 2008 році - збірка оповідань "Після заходу сонця" і роман "Дьюма-Кі". У 2009 році Кінг, нарешті, опублікував роман "Під куполом", який він двічі безуспішно намагався написати в 1970-х і 1980-х роках, і збірник п´яти екранізованих оповідань автора "Стівен Кінг йде в кіно". У 2010 році виходить збірка повістей "Темрява - і більше нічого". У 2011 році опублікований роман "11/22/63", в 2012 році - восьмий том циклу про "Темну Вежу", "Вітер крізь замкову щілину". Також Кінг написав два романи: "Доктор Сон", продовження "Сяйва", і "Країна радості", створений у жанрі детектива. Обидва романи вийшли у 2013 році. 
У 2014 році вийшли романи "Містер Мерседес" і "Відродження", а 2 червня 2015 року - "Хто знайшов, бере собі", продовження "Містера Мерседеса". Також у 2015-му вийшли дві антології горор-оповідань "Книга жахів" і "Вечірнє світло". В "Книгу жахів" увійшла розповідь Кінга "Маленький зелений Бог страждань", а у "Вечірнє світло" - оповідання "Літній грім". 7 червня 2016 року побачила світ третя частина "Містера Мерседеса" під назвою "Пост здав".



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери