Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

«Після третього дзвінка вхід до зали забороняється» — нова книга Оксани Забужко

16 вересня у великому конференц-залі львівського Палацу мистецтв пройшла зустріч з відомою письменницею Оксаною Забужко, яка презентувала публіці свою нову книгу малої прози «Після третього дзвінка вхід до зали забороняється». Організатором виступило видавництво «Комора».

Вступне слово Оксана Забужко, одна із найпродуктивніших письменниць України, твори якої перекладено у майже 20 країнах світу, розпочала з історії створення жанру малої прози, називаючи його жанром для «гурманів». Усе почалося із української новели, яка стала дуже популярною в Україні. Представники такого жанру — класики  української літератури. « Тоді помер жанр малої прози», — ствердила Оксана Забужко.

Справжня дискусія виникає між романом, який став популярним, та новелою — втраченим жанром. Авторка запевняє, що саме мала проза може розповісти про людські історії, а не описувати досить примітивний сюжет.

«Роман — це жанр державної нації, роман — це назва громадянського суспільства».

«Діалог між поколіннями», — так коротко описала свою нову книгу «Після третього дзвінка вхід до зали забороняється» Оксана Забужко. Це досить складна дискусія  для обговорення, яка завжди буде актуальною. У книзі висвітлюються тема великого кохання, зради, неприємних спогадів. Історія у книзі зображена очима мами, яка переживає досить дивні події у своєму житті. Основним способом відтворення історії, на думку Оксани Забужко, є хронологічний період подій.

Стосунки матері і дочки завжди цікавили людей. Оксана Забужко розглянула усі точки перетину, де можливий відкритий діалог між поколіннями. «Ми живемо у світі, де ніхто нікого не розуміє»,— стверджує авторка.

Оксана Забужко говорить, що чоловіча точка бачення — набагато простіша, аніж жіноча, тому в літературі вона не часто розглядається. «Перестаньте асоціювати жінку із слабістю»,— запевняє письменниця. Проте усі ми люди, а тому розглядати потрібно усіх однаково.

«Ми покоління відкладеної війни», — запевнила українська письменниця і зізналася, що ніколи не розуміла абсурдність світу, яка прогресує.

Оксана Забужко у своїх творах часто говорить про психологію людини, вплив суспільство на особистість. Кожне нове видання авторки справляє неабияке враження на українську літературу, відкриваючи нові, і нові теми для обговорення.

На завершення зустрічі Оксана Забужко зачитала уривок із нової книги.

Якімчук Марія



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери