Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

07.10.2016|09:40|Читомо

9 причин відвідати фестиваль фантастики LiTerraCon-2016

З7 по 9 жовтня 2016 року в Києві пройде ІІІ Міжнародний фестиваль фантастичної літератури та уявних світів LiTerraCon.

 Знову письменники, поети, перекладачі, кінематографісти, художники, читачі і любителі фантастики з різних міст і країн збираються на триденний марафон. Читомо дізналося про 9 причин, навіщо приходити на подію.

Місце

Цього року фестиваль фантастики LiTerraCon проходить у самому центрі міста: у Cultprostir Hub, що знаходиться у Музеї історії Києва на вул. Богдана Хмельницького, 7, біля ст. м. «Театральна». Портал до уявних світів відкривається зовсім поруч!

Закордонні гості

Вперше Україну відвідає Яцек Комуда – польський письменник, історик, реконструктор, який однаково вправно володіє шаблею і клавіатурою, створює будинки за технологіями XVI століття, а ще романи й сценарії до відеоігор, зокрема до «Відьмака» Анджея Сапковського.

З Ізраїлю завітає Даніель Клугер – поет, бард і письменник, що поєднує у творах фантастику та детектив, з Білорусі – Сергій Булига, ще з 90-х відомий шанувальникам жанру фантастичного оповідання, з Литви вже добре знайомий українському читачеві Ярослав Мельник, який у кожній новій книзі пропонує інший погляд на людське суспільство.

cafimg.com Нові імена

Фестиваль фантастики LiTerraCon звертається і до нових імен у вітчизняній фантастиці. Заплановані презентації одразу кількох дебютних книжок: фантастичного детективу «Крадії пам’яті» Сергія Комберянова, антиутопії «Нова людина» Наталії Ліщинської, містичного фентезі «Волковиці» Марини Смагіної, наукової фантастики «Ені» Остапа Соколюка і ще декількох книжок, які у тому чи іншому сенсі можна назвати дебютними для їх авторів.

Старі друзі

На фестивалі зберуться українські автори, чиї імена добре відомі шанувальникам фантастики. До Києва завітають співавтори Дмитро Громов і Олег Ладиженський (Генрі Лайон Олді), які, за традицією, приготували літературознавчий виступ.

Дара Корній представлятиме не лише свій цикл «Зворотній бік», а й книжки молодих колег. Володимир Єшкілєв розкаже про збірку проміжних підсумків своєї творчості «Місто термітів». Ян Валетов і Яна Дубинянська познайомлять з виданнями творів, які писалися у зовсім іншу епоху – до 2013 року. Володимир Арєнєв буде задіяний у дев’яти заходах, серед яких дискусії про наукову фантастику, книжки з продовженням, перевидання книжок, і представить нове видання повісті «Місто тисячі дверей», а також свій укладацький доробок – антології «Книжка заборон і таємниць» й «Странствие трёх царей».

 Читайте також: Олді: Думаємо, що технологічні й прогресивні, та в нас лишається міфологічна свідомість

Спеціальні проекти

Поєднання мистецтв завжди створює додаткові можливості для творців. Фестиваль пропонує гостям кілька заходів, у яких тісно переплітаються реальне і нереальне. Організатори поговорять про Київ, його історію і літературний образ. Два заходи будуть присвячені Чорнобилю – реальній катастрофі очима свідка і її відлунню у літературі. До ювілею польського майстра Станіслава Лема створений проект «Україна читає Лема», який презентуватиметься вперше. Діалогу субкультур, поєднанню фантастики з життям рольовиків, реконструкторів, рок-музикантів буде присвячена ще низка заходів.

Комікси

На фестивалі будуть представлені комікси, які створюються і перекладаються в Україні, а справжні фанати зможуть підійти до стенду магазину «Ідео-Графіка» і обговорити все, що вони думають про черговий перезапуск всесвітів Marvel чи DC.

one_piece_doodle_high_reso_by_leemarej-d6z0o3v deviantart.net Програма для молодих авторів

Дводенний інтенсивний курс для письменників-початківців запланований у програмі фестивалю. Лекція від Центру літературної освіти «Стратегія письма: від задуму до тексту», два майстер-класи «Зоряної фортеці» з розбором типових помилок в оповіданнях, розповіді про особливості поєднання жанрів детективу і фантастики; про те, хто такий редактор, що він може зробити для письменника, а що – ні, і, нарешті, які некомерційні платформи для розміщення текстів існують, і як не розгубитися на них.

Поетичний вечір

Традиційно у п’ятницю у вечірній програмі передбачений поетичний вечір. Чимало письменників-фантастів є також і поетами, як Олег Ладиженський і Даніель Клугер. Але, з іншого боку, чимало поетів мають у доробку абсолютно фантастичні вірші. Цей бік своєї творчості представлять Галина Крук, Мирослав Лаюк, Ірина Цілик і Євгенія Більченко.

Читайте також: Відвідувачі про фестиваль фантастики LiTerra Con

Подаруй книжку

LiTerraCon запрошує учасників фестивалю подарувати розвиваючі, навчальні, художні книжки окремим соціальним групам дітей та дорослих. Добродій має право обрати для свого подарунку соціальну групу читачів (заклад) із запропонованих, позначити свій вибір у книзі спеціальним штампом та написати побажання читачам.

P.S. В ролі прихованої причини виступить кінопрограма, в якій знайдеться місце і ретро-кіно – фільму «Мрії назустріч» за сценарієм Олеся Бердника, що представлений Довженко-центром, і сучасній українській кінофантастиці, що створюється у нас на очах: це анімаційні стрічки «Микита Кожум’яка», «Мавка. Лісова пісня», «Викрадена принцеса» й ігрове кіно «Сторожова застава», «Відпустка дикуном» і «Чунгул».



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери