Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

21.08.2014|10:35|Читомо

10 нон-фікшн новинок, які варто прикупити на Форумі видавців

Продовжуємо інформувати про новинки, які вийдуть до Форуму видавців, і цього разу –добірка нон-фікшн книг для вдумливих читачів. Примітно, що більшість із них –це спогади або біографії.

Антуан де Сент Екзюпері «Воєнні записи 1939–1944» 

(Видавництво Жупанського)

1_ekzuperi

Воєнні записи 1939–1944 рр., мабуть, найцікавіша частина посмертної спадщини Антуана де Сент-Екзюпері, книжка, в якій розкривається незмірна трагедія людини, що в мить найтяжчих для рідної країни випробувань докладала всіх можливих зусиль для визволення Франції, і водночас, люблячи її всім серцем і душею, абсолютно не приймала її поділу на Францію Віші і Францію де Ґолля, бо ж там і там – французи, люди, задля яких жив Екзюпері.

Він гостро відчував трагічність цього поділу, і саме це відчуття невблаганно вело його до смерті.

Ця книжка неоціненна для розуміння і творчості автора, і тяжкого періоду історії Франції.

 

 

 

 

 

Алан Бадью «Століття»

(Кальварія, НІКА-центр)

1_STOLITTYA_badyo

Ця книга – водночас знайомство з думкою видатного французького філософа Алена Бадью (нар. 1937), а також філософське переосмислення ХХ століття. Автор прагне дати висловитися самому століттю, його різноманітним практикам, голосам його активістів – політичних, художніх, поетичних, театральних, наукових, психоаналітичних тощо. На переконання Бадью, головна пристрасть, що рухала століття, була «пристрасть реального»: ХХ століття надихалося не мріями, ілюзіями та утопіями, а саме мужністю поглянути реальному в вічі, стати частиною події, перейти до прямої реалізації, винайти щось нове – насамперед «нову людину» замість «старої».

Саме тому все ХХ століття перебуває в парадигмі Війни, епічного зіткнення віч-на-віч, співіснування непоєднуваних речей. Усі активісти століття живуть і творять у фігурі антагонізму, зсередини якого потрібно відшукати нову організаційну дисципліну думки, нове «братерство», нове «ми».

Книга споряджена кількома додатковими текстами: ґрунтовна розмова з автором про його тези навколо «Століття», панорама сучасної французької філософії, фундаментальні аспекти емансипативної політики, ідея комунізму, зв’язок демократії з корупцією тощо.

 

Мистецький альбом «Квіти і птахи в дизайні українських килимів»

(Родовід)

1_kylymy_rodovid

Це творча праця сімох сучасних українських дизайнерів із надзвичайно цікавим історичним матеріалом – килимами 17-поч. 20-го століття.

Очима сучасних мистців показані квіткові дизайни українських килимів із десяти музейних колекцій в Україні та колекція Українського Музею в Нью-Йорку, США.

Ілюстративній частині альбому передує класичне академічне дослідження визначного історика мистецтв Степана Таранушенка (1889-1976), над яким автор працював десятиліттями, і яке залишилося не опублікованою.

 

 

 

 

Ушенко Володимир «Очима районного гебіста»

(Наш Формат)

1_ochyma_rajonnogo_gebista

Автобіографічна сповідь офіцера-оперативника КДБ з української глибинки про органи державної безпеки зразка вісімдесятих-дев’яностих років минулого століття, в якій у художній формі описано методи, оперативні дії та заходи, що їх застосовували чекісти проти власного народу, щоб тримати його в покорі страхом невідворотного покарання,
масовими чи вибірковими репресіями аж до фізичного знищення непокірних.

Автор описує те, живим свідком чого він був, про що дізнався під час навчальної чекістської підготовки, буденної агентурно-оперативної роботи, зі спеціальної цілком таємної літератури або з оповідок бувалих колег. Зводить нам на очі безкомпромісну боротьбу «озброєного загону партії» супроти українського дисидентського руху, національно-демократичної та націоналістичної опозиції останніх років перед здобуттям Україною державної незалежності.

Окремо автор здійснює екскурс в історію власне українських національних спецслужб та відзначає історичні заслуги наших видатних земляків-українців, непересічних розвідників і контррозвідників світового рівня, на службі як рідному народові, так і іншим державам.

Салман Рушді «Джозеф Антон»

(Видавництво Жупанського)

1_rudshi

У цій автобіографічній книжці всесвітньо відомий автор описує своє життя після публікації його знаменитих «Сатанинських віршів». Радикальні ісламісти визнали роман образливим – іранський аятола Хомейні видав фетву, в якій закликав усіх правовірних до убивства Салмана Рушді, оголошуючи це «богоугодною справою». Протягом дев’яти років після фетви письменник перебував під захистом лондонської поліції і жив на різних конспіративних квартирах. Ім’я «Джозеф Антон» було вибране Рушді на честь двох його улюблених письменників: Джозефа Конрада й Антона Чехова. У книжці також розповідається, як були убиті перекладач і «Сатанинських віршів» на японську та італійську мови.

Салман Рушді сьогодні без перебільшення є одним із найвідоміших англомовних письменників у світі. Після оголошення фетви Рушді вимушений постійно переховуватися під вигаданими іменами, перебуваючи під охороною спеціальних підрозділів поліції. Проте це не завадило йому продовжити працювати, створюючи цілу низку захоплюючих літературних творів, останнім з яких і є ця автобіографічна книжка-епопея про роки, прожиті в тіні, після оголошення Салмана Рушді ворогом усього ісламського світу.

За роман «Опівнічні діти» у 1981 році Салман Рушді здобув Букерівську премію. А вже 1993 року він отримує Букер Букерів як автор найкращого роману за всю сорокарічну історію існування премії.

«Обвинувачується Михайло Сорока: слідчі справи 1940–1950-х років» 

(Смолоскип)

1_mykola_soroka

Книга документів з архіву колишнього КҐБ переконливо відображає протистояння одного з чільних діячів ОУН з радянським репресивним апаратом.

Михайло Сорока в цьому двобої став моральним переможцем.

Перед нами постає образ інтелектуала європейської освіченості, високої духовності, багатогранної талановитості. Він міг будь-якої днини вийти на волю, написавши зречення, але обрав долю мученика за ідею через 33-річне ув’язнення з 60 дарованих Богом років життя.

 

 

 

 

 

 

Юстина Соболевська «Книга про читання»

(Видавництво Старого Лева)

sobolevska_pro_chytannya

Книга польської журналістки, літературного критика Юстини Соболевської - це літературознавче дослідження, написане легкою і цікавою мовою, про процес читання, де кожен з читачів може малювати на берегах, записувати власні враження та історії; про морфологію читання, про особливості та певні ритуали під час читання.

Книга про історію читання та сучасний контекст, для всіх, хто любить книги і для тих, хто хотів би зрозуміти філософію любові до книги.

Читайте також: Юстина Соболевська: Негативні рецензії критикам потрібні для підтримки тонусу

 

 

 

 

 

«Запрошення на Цитеру. Белетризовані біографії»

(Комора)

1_zaprosh_na_cyteru_obkl_1

Зібрані у цій книжці художні життєписи митців різних епох дають змогу відчути особистісний вимір культури, задуматися про ціну драматичного вибору між старою й новою вірою, між мистецтвом українським та імперським.

Кохання піаністки Аліни Краґельської й професора Миколи Костомарова, розпачливі мандри Європою художника Антона Лосенка, творчі здобутки й поразки харківського поета-романтика Амвросія Метлинського, український вибір письменника Юрія Федьковича – все це захопливі біографічні сюжети ХVІІІ — ХІХ століть.

А зібрала біографії відомий український літературознавець, викладач НаУКМА Віра Агеєва. Серед авторів В. Домонтович, Юрій Косач та Валерій Шевчук.

 

 

Жорж Шарпак «Спогади вигнанця, фізика, громадянина світу»

(Видавництво Кальварія)

1_Sharpak

У книжці спогадів видатний французький фізик і громадський діяч єврейсько-українського походження, лауреат Нобелівської премії з фізики 1992 р. Жорж Шарпак (1924—2010) постає в різних іпостасях: і як учасник руху Опору за часів Другої світової війни, і як один із засновників Європейського центру ядерних досліджень ЦЕРН у Женеві, і як невтомний дослідник, і як педагог-подвижник, і як завзятий захисник ідеї мирного атому.

Книжка містить унікальний «літопис» фізики елементарних частинок і цінні міркування про єдність мистецтва і науки.

Жорж Шарпак (1924—2010)— видатний французький фізик, громадський діяч, лауреат Нобелівської премії з фізики 1992 р. «за винахід і розроблення детекторів елементарних частинок, зокрема пропорційної камери».

Цей винахід започаткував революційні дослідження у ЦЕРНі — Європейському центрі ядерних досліджень (Женева, Швейцарія), що увінчалися винаходом «частинки Бога» — бозона Гіґґза.

Джон Коллінз «Величні за власним вибором»

(Наш формат)

1_velychni_za_vlasnym_vyborom

В основі книжки – багаторічне дослідження, що мало на меті сформулювати головні принципи ведення бізнесу в несприятливих умовах.

Чому в умовах економічної нестабільності одні компанії процвітають, інші ж – занепадають? Які риси відрізняють лідерів, що успішно долають негативні обставини, від тих, хто не може впоратися з ними?

Прагматичні американці впродовж 9-ти років проводили масштабні дослідження, й от що виявилося: людина здатна долати найкарколомніші обставини, протистояти й перемагати. Але потрібна гідна мета, СВОЯ справа, заради якої… Автори говорять мовою фактів. Просто пояснюють й аргументують. Без припущень і довгих ліричних відступів.

Видання є практичним посібником для підприємців, власників бізнесу, топ-менеджерів і тих, хто прагне стати величними за власним вибором. Для широкого кола читачів.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери