Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

24.10.2013|15:25|Gazeta.ua.

Польський критик пророкує Забужко "нобелівку"

Літературний критик та оглядач польського видання журналу "Ньюзвік" Лешек Буґайський вважає, що після премії "Анґелус" Оксана Забужко може також дістати і Нобелівську нагороду.

У своїй статті "Забужко цілить у "нобелівку". Поки що дістала "Анґелуса" в журналі "Нюзвік. Польща" критик зазначає:

"Видатна письменниця, видатний роман. Нічого дивного, що "Музей покинутих секретів" оцінили так високо.

Є книжки, у процесі читання яких від сторінки до сторінки розумієш дедалі краще, що автор не лише хотів написати якнайдосконаліший твір, але і мріє про те, щоб заслужити на Нобелівську премію. Про те, що такий "нобелівський" роман мусить бути просто добре написано, годі і згадувати, бо це очевидна очевидність. Але він мусить торкатися важливих з суспільного та історичного погляду справ, представляти багатьох постатей, мати серйозний та логічний наратив, - а й мусить теж навіть у мить першої зустрічі переконати читача, що той має справу не аби з чим. І таким є "Музей покинутих секретів".

Закінчує свою статтю польський критик переконанням у тому, що роман Забужко може цілком претендувати на одну з наступних Нобелівських премій з літератури:

"У неї вийшла епічна саґа про страждання, нещадність історії, про кохання всупереч усьому, а також про зраду і колаборацію. Саґа, - як це буває в такому літературному жанрі, - часом перемислена, але частіше вона вражає силою описаних подій і красою самих описів, - а також і вагою порушених проблем. Очевидно, що це роман потужний, замислений і написаний так, щоб, з одного боку, підняти теми, що обмежують українську історичну пам´ять, а з іншої – щоб потрапити й до іноземних читачів. Що, - як показують реакції на німецькомовне видання книжки, - вдасться на славу. Щось я відчуваю, що по сусідству з нами виростає кандидатка на Нобелівську премію..."

Нагадаємо, 20 жовтня роман "Музей покинутих секретів" української письменниці Оксани Забужко визнали у Вроцлаві найкращим серед семи номінантів на літературну премію Центральної Європи.


Ігор ЛУБ´ЯНОВ

Фото: angelus.com.pl



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Партнери