Літературний дайджест

07.06.2013|19:15|"ТВі"

Антін Мухарський: Україна захлинається у жлобстві

16 червня стартує авторська програма відомого шоумена "Зелена лампа"

На телеканалі ТВі 16 червня стартує авторська програма відомого шоумена, музиканта, актора і телеведучого Антіна Мухарського "Зелена лампа". 

Напередодні появи проекту в ефірі автор і ведучий, який свого часу 2009 року ініціював мистецько-культурологічний проект "Жлоб. Жлобство. Жлобізм", розповів, чому в "Зеленій лампі" не буде жодної зірки шоу-бізнесу. 

Антін Мухарський: Впродовж останніх шести років до мене досить часто зверталися з різних телеканалів, аби я був ведучим якоїсь програми, запозиченої із західних чи східних телепросторів. Але я відмовлявся, тому що мені нецікаво робити проекти, в яких я не можу, скажімо так, висвітлити свою точку зору на те, що коїться в нашій країні і взагалі в світі. 

А ось із цим проектом на ТВі я прийшов наприкінці минулого року. Він раптом виник у моїй голові. Я зрозумів, що в Україні визріло певне мистецьке середовище, яке вже бринить медійно. Людей, який ми будемо запрошувати в студію, знає вся Україна. Ці люди, які визначають сучасний контекст культури, історії, геополітики, мистецтва, всіх гуманітарних галузей – вони будуть приходити в програму в атмосфері анархо-кабаре, де інколи присутня вмотивована ненормативна лексика, певна неполіткоректність – звісно, в рамках, у межах. Бо якби це був інтернет-проект, то ми себе не стримували б.

Люди, які визначають сучасний контекст культури, історії, геополітики, мистецтва будуть приходити в програму в атмосфері анархо-кабаре, де інколи присутня вмотивована ненормативна лексика

Ми опинилися в унікальному становищі, яким треба скористатися. Дивіться.  З одного боку – доволі агресивний глобалістичний Захід, який нам нав’язує свою культурологічну модель і парадигму. З іншого – монстр імперіалістично-шовіністичної Росії. І ми затиснуті посередині. І ми кажемо: стоп, чому ви нав’язуєте нам свою модель – глобалістичну, мультикультурну, політкоректну? Нам не подобається ця модель. Так само і до Росії у нас є великі претензії.

Україна вже захлинається у жлобстві. Захлинається у брехні. Вже зміщені абсолютно всі цінності – моральні, етичні, політичні, всюди брехня, люди вдають когось, ким вони не є. Починаючи від президента, який в кращому випадку має бути завгаром, – і закінчуючи зірками шоу-бізнесу, які 8 класів закінчили і щось там із себе корчать. Навколо – суцільні симулякри і брехня. А оті люди, які будуть приходити в цю студію, – це правдиві люди. І саме вони залишаться в історії, саме вони залишаться в контексті сьогоднішніх днів.

Люди вже напилися, наїлися, наїздилися, поїздили по закордонах. І, можливо, дехто (дехто!) зрозумів одну річ – людину людиною робить не "Лексус" і "Мерседес", не Версаче і Дольче Габана

Тому жодної так званої зірки шоу-бізнесу в програмі, жодного так званого українського політика… Не буде жодного із усіх тих, хто в глянцевих журналах, хто оце, знаєте, "ля-ля-ля"… Уся ця піна зніметься, а в підсумку лишаться видатні люди, яких дехто знає: Андрухович, Забужко, Винничук, культуролог Дмитро Горбачов, Скуратівський, Микола Рябчук, Лесь Подерв’янський... Про шоу-бізнес дуже хочу поговорити з Володимиром Бебешком, із тим же Кузьмою, з Вакарчуком….

Ми будемо створювати не тільки творчий портрет респондентів. От Лесь Подерв’янський. Мало хто знає, що він ще й художник, окрім того, людина років 40 займається східними єдиноборствами. Він самурай. Собі харакірі він робити не буде – він зробить харакірі українському суспільству, бо багато хто в нього на нього заслуговує.

Якщо пригадати 1991-й чи 1993-й, то нині світло в тунелі є. Люди вже напилися, наїлися, наїздилися, поїздили по закордонах. І, можливо, дехто (дехто!) зрозумів одну річ – людину людиною робить не "Лексус" і "Мерседес", не Версаче і Дольче Габбана. Людину людиною робить тільки культура, тільки те, що в неї в голові – виховання, аристократизм, освіта, тобто духовно-ментальні складові, а не матеріальні.

І я бачу, що вже визрів середній клас, який хоче зрозуміти, хто такий українець і що таке Україна.



Додаткові матеріали

08.05.2013|13:43|Події
Новими ведучими ТВі стануть Антін Мухарський, Мирослава Барчук, Андрій Бондар, Марія Бурмака
10.09.2012|15:06|Події
Бандерівці захоплять львівський Форум видавців
06.03.2011|18:02|Події
Анжеліка Рудницька провела майстер-клас для Мухарського, Собчука. Силантьєва, Ксенофонтова
30.05.2013|22:50|Події
Антін Мухарський презентує книгу «Після злучення тварина сумна»
Книжку Мухарського забороняють читати вагітним
Антін Мухарський презентував «Смерть малороса або Ніч перед Трійцею»
Олександр Стусенко: Монолог із абсурдоперекладом
Бук–арт на Миколи
Солодка, як смерть
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери