Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

19.02.2018|11:59|Gazeta.ua.

Згадуємо Умберто Еко: що хотів сказати найвідоміший філософ сучасності

"Він завжди казав мені - відкривай свідомість і став багато питань. Для нас, учнів, те, що він розповідав, було школою життя", - говоритьАнтуанетта Лабіззі, студентка відомого італійського філософа і письменникаУмберто Еко.

Такими спогадами ділилися після смерті викладача, якого не стало 19 лютого 2015-го року. Мав рак підшлункової залози, помер в Мілані.

Умберто Еко - письменник, філософ, лінгвіст, літературний критик. Його вважають найвідомішим спеціалістом з історії середньовічної Європи. Написав понад два десятки наукових праць із семіотики, лінгвістики, теорії літератури, культури, естетики та моралі. Популярність здобув у другій половині життя завдяки літературній діяльності. Відліком вважають, коли в 48 років видав свій перший роман "Ім´я троянди", який став бестселером. За його мотивами у 1986-му році зняли однойменний фільм, де зіграв Шон Коннері.

В основу роману покладено історію розслідування 6 загадкових вбивств, що сталися у листопаді 1327 року в одному з італійських монастирів. Дія роману триває сім днів. Завдання розслідувати злочини покладено на колишнього інквізитора, філософа й інтелектуала, францисканського монаха Вільгельма Бескервільського, якого супроводжує його юний учень Адсон. Від імені Адсона й ведеться розповідь. Сюжет роману цілком може сприйматися як детективний, але сам автор ставиться до кримінальної забарвленості свого твору з певною іронією.

"Як і монастирське життя, описуване в романі, так і ця книжка – заглиблена у малозрозумілі сучасній людині речі, вона до того ж має власний специфічний, неквапливий ритм. Хто здатен увійти в цей ритм (тобто: таки подолати першу сотню сторінок), тому до самого кінця буде вже важко відірватися від захопливого читання, як про це писав сам автор. Можу засвідчити: це – щира правда", - так відгукнувся про книгу один із читачів.

 

Еко вважається автором теорії "відкритого твору", відповідно до якої читач стає співавтором нарівні з письменником. Також є одним з основних представників постмодернізму в літературі та філософії. В Україні книгу "Ім´я троянди" вперше переклала Мар´яна Прокопович. Відзначає, що в творчості Умберто Еко присутня певна дотепність.

"Він є дуже дотепний і через це легко доносить складні речі. Тому я не згідна з тим, щоб вважати його складним письменником. Він завжди показує свою ерудицію із примруженим оком", - каже перекладачка.

Умберто Еко не раз запрошували в Україну прочитати лекції студентам. Але він так і не зміг приїхати.

"Ми хочемо, щоб він не лише відвідав Форум видавців, а й прочитав лекції для студентів ЛНУ імені Івана Франка та Києво-Могилянської Академії. Умберто Еко хотів приїхати в Україну минулого року, однак тоді його запросили у Південну Америку", - зазначив у 2006 році Михайло Комарницький, засновник і директор львівського видавництва "Літопис".

Умберто Еко також відомий науковою книгою "Історія європейської цивілізації", яка складається з 12 томів. В липні 2016-го українське видавництво "Фоліо" видало другий том за його редакцією. Його присвячено Греції.

"Цю книгу ми готували 3 роки. Понад 1100 сторінок, не рахуючи кольорових вклейок. Перший [том] (Рим) вийшов рік тому, третій (Близький Схід) вийде до Львівського форуму. У ньому буде більш як 1300 сторінок. Після цього приступимо до наступних 4 томів багатотомника, присвяченим середньовіччю", - говорив Олександр Красовицький, генеральний директор "Фоліо".

Світову славу Умбертові Еко принесли також романи: "Маятник Фуко", "Острів попереднього дня", "Бавдоліно", "Дивовижний вогонь королеви Лоани", "Празьке кладовище" і "Нульовий відлік". Кожен роман займав в середньому 6 років. В своєму домі в Мілані Еко тримав бібліотеку, яка нараховує 30 тис. книг. З дитинства він читав філософські твори, зокрема, письменників Сірано де Бержерака, Жоріса Карла Гюісмана, Джеймса Джойса.

 

Еко був надзвичайно ерудованою людиною. Вважав проблемою, що сучасна людина втрачає навики в розвитку пам´яті. Цим поділився в листі до свого онука.

"Пам´ять подібна до м´язів твоїх ніг. Якщо ти перестанеш робити вправи з пам´яттю, то вона стане в´ялою, і ти (будемо говорити без натяків) перетворишся на ідіота. Ось у чому полягає мій рецепт. Щоранку вивчай який-небудь короткий вірш, як примушували нас робити в дитинстві", - писав філософ.

Еко мав свої погляди на фашизм, які вилилися в 14 ознак:

1. Першою характеристикою фашизму є культ традиції
2. Традиціоналізм неминуче веде до неприйняття модернізм
3. Ірраціоналізм міцно пов´язаний з культом дії заради дії
4. Ніяка форма синкретизму не може винести критики
5. Незгода - це знак інакшості
6. Фашизм народжується з індивідуальної або соціальної фрустрації
7. Тим, хто взагалі соціально знедолений, фашизм каже, що єдиною запорукою їх привілеїв є факт народження в певній країні
8. Співорганізатори повинні відчувати себе ображеними через те, що вороги виставляють напоказ багатство, хизуються силою
9. Для фашизму немає боротьби за життя, а є життя заради боротьби
10. Для всіх реакційних ідеологій типовий елітаризм, в силу його глибинної аристократичності
11. Всякого і кожного виховують, щоб він став героєм
12. Оскільки як перманентна війна, так і героїзм - досить важкі ігри, фашизм переносить своє прагнення до влади на статеву сферу.
13. Фашизм будується на якісному популізмі
14. Фашизм говорить на новомові

 

Російська перекладачка Олена Костюкович після смерті Умберто Еко поділилися спогадами про письменника. Вони тісно співпрацювали і товаришували. Познайомилися 1998-го, коли Олена переклала його "Ім´я троянди". Тоді жінку запросили в Італію на зустріч із Еко.

"Коли я приїхала, насамперед мене повезли до нього додому, і я побачила привабливого чоловіка 55 років. Він був прекрасний і веселий. Ми подружилися, і після цього наші відносини набули братерсько-сестринського характеру. (Так склалося) не тільки зі мною, але і з іншими перекладачами. Він дуже цінував чоловічі взаємини - за романами видно, що для нього важливо таке відчуття плеча".

"Якщо говорити про наші відносини, я б сформулювала це наступним чином: в житті я була не дуже задоволена, не вважала, що ми досить часто бачимося, бували випадки, коли я могла образитися. Але в професії це був клас. Коли ми з ним виступали разом - багато раз таке траплялося - я завжди була приголомшена, до якої міри він страхує, немов ми два гімнаста. Він тримає, розуміє, що відбувається. Це була дружба-робота, і це найпрекрасніше, що може бути між людьми, я так вважаю", - ділилася Костюкович

Умберто Еко за життя впускав до себе журналістів і показував свою бібліотеку:

Умберто Еко народився в невеликому місті неподалік від Турину в 1932 році. 1954 року закінчив Туринський університет, де вивчав середньовічну філософію та літературу. Крім наукової і літературної діяльності, працював на телебаченні, оглядачем одного з найвпливовіших італійських видань L´Espresso, викладав естетику і теорію культури в університетах Мілана, Флоренції і Турина, був професором Болонського університету. У 1988 році заснував департамент комунікацій в Університеті Сан-Марино.

З 1962 року був одружений з німецькою викладачкою мистецтв Ренатою Рамге. Мають сина і доньку. Помер від раку підшлункової залози, з яким боровся 2 роки.

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери