Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

Шевченківська премія: шедеври приймають до 1 листопада

Цього тижня майже в повному складі зібрався оновлений Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка. Голова комітету — поет Борис Олійник — узяв курс на деідеологізацію премії. І на першому, і на другому планах, за словами пана Олійника, мають бути художні достоїнства поданих творів незалежно від суспільно-політичної принагідності.

Для тих, хто не знає, Національна премія імені Шевченка — 130 тис. гривень. За які, природно, треба поборотися в трьох турах. Представлені на премію твори Шевченківський комітет поетапно розглядає, обговорює, оцінює — і голосує.

Цього року шедеври приймають до 1 листопада. За словами заступника голови комітету Вікторії Костюченко, навіть якщо документи потраплять у Київ 5 листопада, але на поштовому штемпелі буде дата «31 жовтня», поданий твір приймуть до розгляду.

До нинішнього складу Шевченківського комітету ввійшло багато відомих митців: Богдан Ступка, Сергій Якутович, Володимир Сіренко, Євген Станкович, Марія Стеф’юк. Згідно з положенням про премію, твори та роботи на її здобуття... представляють Міністерство культури і туризму, Національна академія наук, Академія мистецтв, творчі спілки, літературно-художні об’єднання України.

До 2005 року присуджувалося тільки п’ять таких премій. Після 2005-го, «йдучи назустріч побажанням», їхню кількість збільшили до десяти. На думку деяких експертів, саме цей чинник дещо девальвував суспільно-художню цінність нагороди. Оскільки шедеврів багато не буває.

Борис Олійник сказав, що цього року «не пройдуть» маневри з тиском чи проштовхуванням, в основі буде виключно художня цінність творів.

Станом на 13 вересня 2010 року вже подано дев’ять текстів на Шевченківську премію. Але найбільший пік ажіотажу — останній тиждень жовтня, коли кількість здобувачів злітає до восьми десятків.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери