Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Авторська колонка\Проект «Інтелект»

Авторська колонка

Проект «Інтелект»

Я згоден – в Україні нема кому писати зразки так званої «жанрової» літератури. Не напишуть наші письменники навіть за великі гроші детектив, трилер, історичний роман, горор, бойовик чи пригодницьку історію.

Гаразд, скажуть письменники. Нам не платять видавці, тому ми і не пишемо. Ви нам платіть – ми будемо писати. Але маєте відповідь: сьогодні українські видавці вже не дають гонорари книжками (хіба письменник сильно попросить, причому – в письмовій формі). Видавці за тексти платять. Нехай не так, як на Заході чи в Росії, але ж – платять! Більше скажу: фантастики в Україні пишеться і видається багато, проте тиражі – не безмежні, а як у всіх (маю на увазі лише внутрішній ринок, не експорт себе в «ЕКСМО», «АСТ» чи кудись там ще, де грошей більше та ринок збуту налагоджений). А значить, гонорари невеличкі, ті самі пересічні 2 – 3 тисячі гривень за фантастичний чи фентезійний роман. Нехай метрам – 4 тисячі…

Ну, зрозуміло, це – аванс, бо теоретично вважається, що тираж буде додруковуватися, автор – збагачуватися, проте навіть найбільші романтики серед прозаїків підтвердять: це не так. Здебільшого авансом український письменник і ситий.

Він нарікає – я про автора-фантаста? Нє-а! Він далі пише фантастику, аж гай шумить? Ага!

Отже, справа не в сакральних гонорарах. Просто, повертаючись до початку, фантастику і трошки мелодраму в нас є кому писати, і, дай Боже, їм усім здоров`я, сили та натхнення. Проте історичний роман, наприклад, крім Василя Шкляра нині ніким не написаний. Покійний Василь Кожелянко писав альтернативні історичні романи. Одначе послідовників нема (і не було!) в нього, так само, як нема після «Чорного Ворона» Шкляра десятка україномовних українських історичних бойовиків. Навіть п’яти епігонів не нажив Василь Миколайович!

Він зі своїм «Чорним Вороном» - один у полі. Автор цих рядків зі своїми стрілялками-вбивалками-душилками-страшилками – теж один. Нас не багато. Правда, все одно не подолати, але то інша тема. Не знаю, коли вже в нас буде, як хоча б у Росії, бажання не лише видавати (чого вимагають від видавців), а й писати (чого треба вимагати від авторів) серії з кількох десятків книжок різної, між іншим, якості, проте – на одну задану тему: наше історичне минуле. Або: наш «жіночий» детектив. Або – наш національний бойовик.

Тому, повторюся, справа, очевидно, не в грошах, яких не платять (за гоблінів та зорельоти, ми ж домовилися, теж не особливо башляють). Тоді – в чому?

Невже в тому, що все це (включно з фантастикою) – попса галімая, а отже – в Україні з її традиціями поетичного кіно та духовно багатої барокової прози не приживається? І той, хто пише таку попсу – щонайменше не українець… Нехай, може й так.

Тоді давайте, колеги-письменники, писати те, що, на Вашу думку, більше відповідає українському мистецькому світогляду.

Я про літературу, яку Ви називаєте інтелектуальною.

Пропозиція до українських видавців: запустіть хтось серію «Сучасна інтелектуальна проза». Або «Сучасний український філософський роман». Або просто – «Розумна книга». Чи взагалі: «Сучасний український інтелектуальний бестселер». Оголосіть прийом рукописів. Створіть такий видавничий проект. Зробіть його іміджевим. І якщо вже наш «ринок» вимагає не споживчої книги, а питомо інтелектуальної художньої прози, то саме такий проект – із позначкою «Інтелектуальний» - буде комерційно… ну, якщо не прибутковим, то в усякому разі – не збитковим.

Пропозиція для українських письменників: сміливо пишіть такі романи. Гуртуйтеся проти засилля попси і чтива. А головне: не анонімно, голосно, з високої трибуни, з газетної шпальти, по телевізору, радіо чи в Інтернеті заявіть: «Я, такий-то, український письменник, який пише інтелектуальну прозу! Я – інтелектуал!» Повторюся: нехай проект «Сучасний український інтелект» знайде своїх авторів. І нехай ці автори підписуються власними прізвищами, презентують свої твори, пишуть нові.

Можливо – раз уже від нас тут так голосно вимагають «інтелектуального», «розумного», «глибокого» та «високого» - саме ця ніша буде дуже швидко заповнена. І сучасна українська художня проза не буде займати півтори полички в книжкових супермаркетах та три – в книгарні «Є», де хоч як повний асортимент всього, що видається в Україні українською.

Письменники-інтелектуали завалять країну своєю інтелектуальною прозою. Витіснять російські та перекладні аналоги саме в цьому сегменті. А я та інші нечисленні ганебні «попсовики» нервово закуримо бамбук, заздрячи: «На один український пригодницький роман припадає, бляха, 50 філософських, а на одну примітивну мелодраму – 25 інтелектуальних бестселерів».

І головне, зараза, що в проекті «Інтелект» щоквартально буде виходити по 10 назв. Причому – нових.

Видавці – а раптом «інтелектуальна проза», про яку так багато говорять, це наш український аналог Дена Брауна? Може тут, у царині незвіданих пластів інтелектуального чтива, ваше, видавці і особливо – ваше, письменники, золоте дно?

Я чомусь певен: видавці не проти заробити, запускаючи таку серію. Маркетингові відділи прорахують економічний ефект та розроблять стратегію розвитку.

Я боюся – не буде і цю серію чим наповнювати. Бо, по-перше, так само, як, прости, Господи, споживчу книжку, інтелектуальну (а швидше – ту, яка має претензії називатися такою) книгу теж треба комусь писати. А, по-друге, я назву два десятки колег, які з піною біля рота назвуть все навколо попсою галімою, проте навряд чи хтось із них: а) назве себе інтелектуалом уголос, гордо та поважно; б) готовий сісти і писати хоча б роман на рік, демонструючи власний інтелект та особисте мистецьке налаштування.

Отже, поки що мені не довели, що в Україні є кому писати хоч жанрову, споживчу, хоч інтелектуальну, з претензією на ексклюзив та оригінальність, книжку. Не нарікайте на малі гонорари: заробляйте хоч такі. Пишіть.

Бо так хочеться новинок.

Бо так хочеться видавничих проектів.

Бо так хочеться національних бестселерів. Хай навіть із позначкою «Інтелектуальний».



Додаткові матеріали

Покажіть мені наших критиків!
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери