Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Re:цензії

27.08.2019|07:56|Марія Пасіка

Успіх передбачений: почни збирати дані

Як запустити стартап, щоб він став прибутковим? Нарешті підказки й інсайти можна знайти в нон-фікшн книгах українських авторів. Одна з таких – «Деталізм. Впевнене завтра», яку написав успішний бізнесмен і доктор медичних наук, Олег Курченко. Таблетки «Біле вугілля» пригадуєте? Це робота його компанії. А наскільки дієві його бізнес-поради – розглянемо на прикладах Євгена Черняка, Banda agency та Jerry Heil.

 

Дрібниці важливі

Зрозуміти, з чого складається й як насправді працює механізм бізнесу – перший бал на вашу користь. «Успіх і перемога складаються з сукупності колись осмислених, вивчених і перевірених деталей» – одне з правил «деталізму» – бізнес-філософії Олега Курченка. Йдеться про те, що бізнес будь-якої потужності складається з деталей. Є серед них такі, яких можна позбутися без будь-якої шкоди, а є, так би мовити, життєво важливі для справи. І що глибше ви їх бачите й розумієте, то краще. Як це працює – ілюструє досвід Євгена Черняка. Власник найбільшого в Східній Європі міжнародного алкогольного холдингу «Global Spirits» підкорив Instagram. Він «налаштовує» свій контент на аудиторію, впритул наблизившись до її інтересів. Тобто «життєво важлива» деталь тут – меседжі, які він транслює своїм читачам. Зараз у Євгена 209 тисяч підписників, він входить у список топ-100 найвпливовіших українців за версією Forbes. Безумовно крута й вчасна його ідея – проект «BigMoney» –  серії інтерв’ю, що стали своєрідною безкоштовною школою MBA на YouTube. Це життєві історії героїв, де вони діляться власними лайфхаками про досягнення цілей. Чому це працює? Бо Євген, вочевидь, відштовхувався від проаналізованої сукупності даних про глядачів.

Один у полі воїн, якщо “свої” в обороні

Рекламне креативне агенство «Banda Agency» робить рекламу по-новому: сміливо й провокативно. Все, як учить деталізм – змінювати підходи в спілкуванні з аудиторією (клієнтом) і не боятися експериментів. У книжці, до речі, Олег Курченко наводить крутий кейс «Metro Cash & Carry», коли українські представники відійшли від звичних для компанії зі столітньою історією правил – замість звичних каталогів запустили таргетовані електронні сповіщення клієнтів про актуальні пропозиції та знижки. Це був і вау-ефект, і вау-економія паперу, нестандартне рішення важливого питання. Схоже працює й команда «Banda», але креатив у них свій – вони «ціляться» на публіку, якій «заходять» оригінальні ідеї. Наприклад, у новій рекламі «OLX» про доставку показано весілля продавця та покупця – ідея в тому, щоб кожен знав, що в них все відкрито й серйозно. Співвласник агенції, Павло Вржещ, в одному з інтерв’ю сказав, що в Україні мало свідомого креативу, який формує яскраві й точні асоціації з продуктом. Автор «Деталізму» пояснює, що нестандартна подача товару чи послуги – це бонус, якщо тільки його якість залишається на високому рівні. Бандовці почали спиратися на креатив і особливості масового сприйняття, їхні ідеї викликають усмішку. Так вони зробили ребрендинг «Comfy», «UkraineNOW», «OLX». Отже, щоб виділитися, треба ходити з конкурентами різними шляхами.

Успіх – це вперта праця

Згадаймо Jerry Heil із нашумілим треком «Охрана, отмєна». Його наспівує кожен другий, а кожен третій дивується раптовому успіху блогерки. А весь пасьянс, згідно деталізму Олега Курченка, можна розкласти ось як. Бажання дівчини помножені на її здібності – не тільки вокальні, а й менеджерські. Яна (справжнє ім’я виконавиці) підпрацьовувала фотографом, щоб самостійно просувати свій акаунт із каверами на YOUTube. Jerry Heil стали запрошувати співати на різні вечірки, де вона налагодила чимало контактів. Коли її ютюб-канал закрили, дівчина переключилася на Instagram. Наполегливість допомогла достукатися до людей, а аналіз ринку – запропонувати цікавий для них контент. Яна почала писати пісні «для народу», прості й актуальні. Результат – сторінка Jerry Heil у топі, її пісні на слуху, а сама вона – звана гостя ефірів. 

Корисних кейсів, у яких свідомо чи ні застосовано метод деталізму, насправді куди більше. Хтось тестить ідеї одразу на практиці, а хтось довго обмірковує ризики. І круто, коли в поміч не тільки «Google», а й нон-фікш від українських авторів, які розуміють наш ринок, пояснюючи все доступно та з почуттям гумору.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери