20.09.2017|07:11|Марія Вишневецька

«Чорно-білі» проти «сірих»

Дара Корній. Зворотний бік світів. Х.: Видавництво«Клуб Сімейного Дозвілля» , 2016.

От і завершено останню книгу з циклу «Зворотний бік». Читачі радіють і сумують водночас, адже та завіса, за якою вирували пристрасті і війни, врешті опустилась.

А перед сумлінним дослідником постало важке питання: як написати рецензію, уникнувши спойлерів? Мабуть, ніяк!

Безперечно, завершальна книга «Зворотний бік світів» є найкращою з чотирьох за багатьма ознаками. Вона найбільш напружена і сповнена безлічі подій і несподіваних згинів у сюжеті, у ній прекрасна мова, цікаві нові персонажі, кілька кульмінацій і найголовніше – віртуозний фінал.

Остання книга саги відсилає нас не просто на початок історії, а так би мовити, у її передпочаток. У попередній книзі «Зворотний бік сутіні» авторка присвятила окрему сюжетну лінію коханню і творінням великих Перших – Земун і Сварога, у кінцевій оповіді родинним зв’язкам і негараздам буде присвячено особливу увагу. Читачі довідаються про подвійну сутність Ягілки-Яги, що є водночас молодою красунею і бридкою бабцею, про те, як Мертва вода колись змінила Стрибога, яким був і як помер світ Русалій, хто привів у Невридію людей і породив людожерів-андрофагів, що таке Чорне Сонце і звідки взялася Мертва річка.

Численні натяки і недомовки, які підігрівали цікавість читача у попередніх книгах, знайдуть своє логічне пояснення і вдовольнять найцікавішого прихильника. Історія, що починалася як пригоди дівчини зі Львова, розгорнеться у фатальну битву між… ні… не Добром і Злом, а між мертвою сірою пліснявою і живим світом. Від легкого чтива залишиться захоплюючий сюжет і гумор, але наполегливо повіє ідеями Є.Замятіна, О.Гакслі, Дж.Оруела і Л.Лоурі: тоталітарний устрій замайорів перед усіма світами, які вціліють в Апокаліпсисі.

Остап і Дуж направляються у Невридію на навчання, і їх обох там чекають великі сюрпризи і великі випробування. Кожен із них тут знайде нового себе і зрозуміє, чому багато років тому Мирослад припинив ділити безсмертних на Світлих і Темних, однаково приймаючи на науку всіх. Простий і незбагненний Світ Білих Вурдалаків відкриється Остапові, як колись Птасі, і змінить його назавжди.

Стане ясно, що Всесвіт тримається не лише на Світлі, але й на Темряві, а Храм Чорнобога – це не просто вежа, це Темниця божевільного Хаосу. І саме на цій тюрмі тримаються усі світі: світлі, темні, сплячі, мертві і готові до пробудження чи воскресіння. Таким робить задум Творця авторка. І в цьому багато іронії: порядок стоїть на своєму ворогові-прабатькові.

Могутні другорядні, Ягілка-Яга і Числобог, ображені неувагою і неповагою безсмертних, знайдуть шляхи для підвищення своєї значущості.

Перед неминучим Апокаліпсисом непримиренні вороги укладають союзи і проявляється справжня сутність кожного. На які жертви здатні піти Горпина, Остап і Стрибог задля близьких і коханих, як колись вчинила Праматір Земун?

І Світлі, і Темні спокутуватимуть свої гріхи і помилки, а за угоди з совістю вимагатимуть плати страшні і невблаганні кредиторі – Сірі. Саме вони створюють так званий Досконалий світ, логічний і моторошний одночасно, Сірий Рай для сірих людей, таку собі «Лібрію» чи «Єдину Державу». Раціональне панує над цим світом в усьому: музика, театр, тварини і навіть кольори під забороною, а «бракований людський матеріал» підлягає негайній утилізації. Технології розвиваються з надшвидкістю. Медицина досягла небувалих результатів. Екологічні досягнення вражають. Але, чи є справжнім смислом життя бути «біологічною одиницею»?

Перед загрозою небуття Темні і Світлі зрозуміють, що більшість причин для ворожнечі між ними породжені особистими конфліктами, ревнощами, образами чи конкуренцією. Хто вони одне одному? Кохані? Родичі? Друзі? Як вчинити Світлій Птасі, якщо її наставниця і коханий – Темні? Як бути Темному Мороку, якщо його сестра – Світла Лада, а онука – дитина смертної? Нитки їхніх доль вже давно зіткано у єдине полотно, і настав час великим безсмертним це усвідомити. Вони борються за світи і людей, але підтримують рівновагу, тримаючи, кожен в міру своїх сил, на плечах Всесвіт, і, коли безжальний ворог загрожуватиме самому життю, вони мусять піти на небачений рішучий крок – створити «чорно-білу» армію!