26.06.2017|08:33|Ігор Зіньчук

Чи виправдані сподівання?

Володимир Лис «Камінь посеред саду». – Х: «Клуб сімейного дозвілля», 2015. -256 с.

Коли дочитав психологічний детектив Володимира Лиса «Камінь посеред саду», то відчув обурення і жалість до головного героя – Андрія Трояна. Обурення, тому що, персонаж прагне втекти від самого себе і відчуває провину перед усіма: дружиною, маленькою донечкою, роботодавцями, та, навіть, перед своїми коханками, з якими намагався забути біль і порожнечу від того, що його покинула дружина і він почувався нікому не потрібним і спустошеним. У мене склалося враження, що герой не може знайти свого місця у цьому світі та суспільстві. От і буде перша не схвальна рецензія на книжку – майнула думка у моїй свідомості… Однак, сюжет виявився дещо складнішим, а перше враження і висновки – поспішними, оманливими, передчасними.

У книзі відображено складні внутрішні переживання чоловіка – інтроверта, котрий не хоче ділитися власними, часто негативними думками, переживаннями, емоціями, я б сказав, песимістичним світосприйняттям і світовідчуттям у стані депресії. Причиною депресії, на мою думку, є те, що головний герой невдоволений своїм життям, можливостями, здібностями, хоч про ці  справжні причини психологічного стану Андрій Троян боїться зізнатися, навіть,- самому собі.

Певною мірою, за змістом, роман «Камінь посеред саду» споріднений із книгою Генрика Сенкевича «Без догмата», тому що у книзі польського класика змальовано психологію внутрішнього світу жінки, намагання чоловіка зрозуміти і сприйняти найпотаємніші прагнення жіночої душі очима і розумом чоловіка. Водночас, на сторінках «внутрішнього детективу» В. Лиса (визначення письменника) змальовано і простежено глибокі внутрішні переживання чоловічої душі та свідомості.

Дуже символічним є великий сірий камінь, біля якого розпочинаються події у романі, тому що «У житті Андрія Трояна настав саме такий момент. Коли треба вирішити , хто ти, де ти, й куди йдеш… Можна довго заплющувати очі і робити вигляд, ніби, нічого особливого не відбувається. А можна нарешті зважитися й підняти таємничий камінь із саду своєї душі. Чи вийде це в Андрія? А у вас…» - спробуйте, «відчути», прочитати, обміркувати книгу про таємницю Душі, пошуки дороги до самого себе та тяготи життя, які щодня долає кожен  із нас… та чи під силу?...