10.12.2016|09:50|Олена Семенишин

Докази існування Кокотюхи у вашому житті

Андрій Кокотюха. Коханка з площі Ринок. Х.: Фоліо. 2016, - 288 с.

Де ви проводили свою  ніч із сьомого на восьме листопада? Таке незручне запитання вам не випадково поставлять, якщо ви вже вкотре сплутуєте  чуже прізвище в офіційних документах із прізвищем головного героя.  Можливо, вам так, як і мені, випадково підкинули вбивство, деталі якого  безмежно хотілося б з’ясувати? Чи просто, затягненим у безмежність листопадової ночі, вам хотілося заховатися від перших доторків змін, нав’язаних осінніми холодами. Так чи інакше, не хитрими здогадками зробиш логічний висновок: ви точно читали книжку Андрія Кокотюхи «Коханка з площі Ринок». І докази цього надзвичайно легко знайти.

По-перше, у вас синці під очима і постійно кортить спати, бо після того, коли автор познайомив зі своїми героями, він  безжально позбавив вас права на сон. Тільки уявіть: у зміненому війною Львові незвичайна знахідка – капітан Платов знаходить власний об’єкт обожнювання мертвим. Крім того, письменник уже встиг на вас підсвідомо вплинути так, щоб  ця жертва вам безмежно подобалася. Та й як може не подобатися жінка, яка безперечно впевнена: «Коханець під ковдрою на всю ніч – це тепло». Це було просто безсовісно описати і змалювати персонаж, так класно і з легкістю перетворити його на жертву. Мабуть, це принцип Кокотюхи – легко прощатися з героєм, який є цікавим для читача. Такий собі спосіб різких змін спрямовування уваги, при чому ви точно ніколи на 100% не будете впевненими, які ще сюжетні повороти на вас очікують.

По-друге, точно виконуєте всі дії наче підсвідомо, бо  в голові у вас все ще відбувається аналіз прочитаного тексту. Тому наступного дня ви радше комп’ютер, у якому постійно зависає система, бо ще так багато цікавить.

Чи може настільки спрацювати одна найменша частка, зовсім не вдало вжита, що призведе до всієї  сюжетної перипетії? Тому я точно знаю: якщо б Кокотюха був науковцем-філологом, то всю важливість часток він довів би з легкістю, бо неправильне їх потрактування може призводити до вбивств. Варто відзначити правильність потрактування вчень Фройда. Нарешті хоч хтось зумів побачити, що  важлива підсвідомість сприйняття мовлення героями,  а не тільки сексуальність.

По-третє, вас уникають на роботі, вдома, а ще ваші друзі не беруть слухавки, бо за останніх дві години  ви встигли загрузити всіх всією відомою інформацією про книжку «Коханка з площі ринок». І це тільки одна частина проблеми, бо ви не встигли виговорити всім, що вас безмежно мучить питання самого фіналу, тому що  підступний автор все ж побудував обрамлення свого твору так,  що, відпустивши героя погуляти, повертає його знову до відправної точки. І весь цей вулкан вражень, які ви вивертаєте на людей, що вас оточують, натрапляє на стіну непорозуміння.

А ви ж  іще не дійшли до головного – еротичної сцени! Ви думали, все так  просто, ага, ні – не той автор! А ви ж не остання роззява і знаєте, що  це перша еротична сцена у книжках Кокотюхи, тому  нарешті ви можете насолодитися вишуканою й естетичною еротикою.

По-четверте, ваш день, заповнений однією книжкою, завершиться, і після пережитого катарсису ви заснете, і  знову присниться листопадовий Львів, нічні сутінки, початок наче вже пережитої війни й свист каменюки, брязкнуте скло і їй знову починають погрожувати...

Тому вітаю, Ви стали ще одним залежним, який  чекає наступної книги цієї серії ретро-романів.