Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Фестивалі

Події

23.09.2010|23:10|Буквоїд

Україна – почесний гість V Міжнародної книжкової виставки-ярмарку в Ашгабаті

З 24 по 26 вересня у столиці Туркменістану Ашгабаті відбудеться Міжнародна книжкова виставка-ярмарок та конференція «Книга – шлях співробітництва та прогресу».

На запрошення організатора виставки – Туркменської державної видавничої служби, Україна візьме участь у цьому представницькому міжнародному форумі у якості почесного гостя.

Українська книга буде представлена в Ашгабаті єдиною національною експозицією, яка розміститься на площі 200 квадратних метрів.  Вона складатиметься з видань, що вийшли друком протягом останніх двох років за бюджетною програмою «Українська книга», а також з видань, що стали переможцями загальнонаціонального конкурсу «Краща книга України», підсумки якого підбиваються щороку на Київській міжнародній книжковій виставці-ярмарку.

Свої кращі друковані видання експонуватимуть також на виставці в Ашгабаті провідні українські видавництва різної форми власності. Це, зокрема, державні видавництва «Либідь» та «Мистецтво», ДНВП «Картографія», видавництво НАНУ «Наукова думка», ТОВ «Грані-Т», видавнича група «BHV», ВЦ «Просвіта». Свою друковану продукцію також презентуватимуть торговий дім «Покетбук», Українська академія друкарства та Видавничо-поліграфічний інститут НТУУ «КПІ».

Офіційну українську делегацію очолює директор департаменту видавничої справи та преси Держкомтелерадіо Валентина Бабилюлько.

– Програма участі України в V Міжнародній книжковій виставці-ярмарку в Ашгабаті досить насичена і різноманітна, – розповідає Валентина Бабилюлько. – За  три виставкових дні ми плануємо провести понад двадцять заходів. Зокрема, у перший день роботи виставки відбудеться урочисте відкриття Національного стенду України, на яке  ми запросили представників Посольства України в Туркменістані, Товариства дружби «Туркменістан-Україна», українських компаній, які працюють в Туркменістані. Цього ж дня ми плануємо провести презентацію збірки поезій «Махтумкулі», виданої ВЦ «Просвіта». Переклав туркменську поезію лауреат Національної премії імені Т.Г. Шевченка Павло Мовчан. У туркменській поезії Махтумкулі посідає таке ж саме місце, як Шевченко в українській. До речі, в Києві одна з бібліотек носить ім’я цього уславленого туркменського поета, а в центрі Києва йому відкрито пам’ятник. А от в Ашгабаті ще 1929 року було відкрито  пам’ятник  Тарасу Шевченку. Українська делегація запланувала відвідати це святе для кожного українця місце і покласти до підніжжя пам’ятника квіти. Також на українському стенді відбудеться презентація енциклопедії «З української старовини», упорядкованої П.І. Житарем, яка відзначена на Національному конкурсі «Краща книга України» Гран-прі та спеціальним призом «Кришталева книга» в рамках VI Київської міжнародної книжкової виставки-ярмарку.

Загалом же програма почесного гостя побудована таким чином, щоб якомога ширше представити українську книгу за кордоном. Численні презентації ознайомлять господарів та гостей виставки з кращими видавничими проектами наших провідних видавництв. Зокрема, видавництво «Мистецтво» запланувало презентацію книг  «Історія української вишивки» та «Архітектурні перлини України. Народне зодчество», а видавництво «Наукова думка» представить повне академічне зібрання творів Тараса Григоровича Шевченка. 

Видавництво «Грані-Т» презентуватиме в Ашгабаті книги для дітей та юнацтва, а також книги «Вечера на хуторе близ Диканьки» и «Петербургские повести» М.В. Гоголя, «Україна-Японія: дерев’яна архітектура», «Городецький. Виклик будівничого» (альбом) тощо.  Видавництво «Картографія» знайомитиме з атласами з географії та історії світу, картами, навчальними  картами. Продукція цього видавництва  на всіх без винятку міжнародних книжкових форумах викликає велике зацікавлення відвідувачів.

У рамках виставки заплановано презентації двох вищих навчальних закладів України, які готують також кадри для поліграфічної та видавничої галузей Туркменістану, – Української академії друкарства (Львів) та Видавничо-поліграфічного інституту НТУУ «КПІ».

 Інформація:  Держкомтелерадіо
Фото: worldtg.ru



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери