Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

16.09.2009|12:27|Олесь Барліг

Гомофобія як український якір в річці європейських цінностей

Нині в інтернеті багато заяв про те, що це ледь не ми самі посприяли такому скандалу навколо книжки «120 сторінок Содому», аби тільки вона краще розійшлася. Люди, які говорять таке, нічого не знають про те, яких нервів і хвилювань нам це коштувало.

Не знають про те, як нам соромно було перед іноземними гостями, що стали свідками цієї ганебної провокації. Незручно перед незалежним інформаційно-аналітичним інтернет-виданням Zaxid.net, яке радо надало нам свій конференц-зал для презентації і зазнало матеріальних збитків через хуліґанські вчинки гомофобів, що завітали на прес-конференцію. Зрештою, ці люди не знають нічого про стресовий стан деяких авторів антології через ці витівки...

Зізнаюсь, я не був готовий від самого початку до таких акцій (супротиву? хуліґанства? вандалізму?). Лише згодом, коли інформацію про презентацію книжки на Форумі видавців поширено в інтернеті, всі ми зіткнулися з хвилею масованої і неприхованої аґресії. Особливо на львівських форумах і спільнотах. Це дуже здивувало мене ще й тому, що Львів позиціонує себе ледь не як найєвропейськіше місто України. Разом із тим маємо подвійні стандарти – одні європейські цінності видаються потрібними і корисними, а інші – засуджуються і принижуються. Люди повинні розуміти – таке вибіркове ставлення неможливе в сучасному правовому суспільстві, зорієнтованому на вступ до Євросоюзу.

Зрештою, ближче до перебігу подій на Форумі.

Першою запланованою у Львові презентаційної акцією стала прес-конференція в приміщенні інтернет-видання Zaxid.net, що відбулася 11 вересня. В ній взяли участь директор видавництва «Критика» Андрій Мокроусов, упорядники антології Ірина Шувалова й Альбіна Позднякова, один із авторів антології Кристофер Вайт, а також поет і перекладач Остап Сливинський. Хвилин за десять після початку, якийсь молодик, не заходячи до конференц-зали і не представлюючись, жбурнув помідором в учасників прес-конференції. А за п’ять хвилин по тому розпочалася друга дія «марлезонського балету»: із зали, в якій сиділи запрошені слухачі встали троє хлопців, відрекомендувалися як представники Всеукраїнської організації «Тризуб» ім. Степана Бандери і почали скидати зі столу мікрофони, бити склянки, шматувати примірники антології. Все це супроводжувалося розкидуванням листівок із написом: «Типові вороги Українського націоналіста ФАШИЗМ ГОМОСЕКСУАЛІЗМ КОМУНІЗМ». Вихід із зали відразу заблокували працівники Zaxid.net’у, які також викликали міліцію. Коли міліціонери прибули, прес-конференція тривала далі, тоді як молодики з «Тризубу» за зачиненими дверми в оточенні патрульних чекали на укладання заяв про правопорушення. Проте це не завадило їм за кілька хвилин знову увірватися до зали і цього разу вже облити майонезом пана Мокроусова та пані Шувалову. Під час цього «тризубці» обурювалися діями міліції: мовляв, затримувати треба «збоченців», а не їх – порядних громадян, що стоять на заваді поширення цієї «зарази».

По закінченню прес-конференції упорядники антології зустрілися з представником ЛҐБТ-організації «Тотал» Андрієм Лещишиним, який організував охорону під час презентації антології.

Наступного дня в театрі ім. Леся Курбаса нас охороняло близько сорока міліціонерів. Утім, коли виступав із віршами один із авторів, російський поет Дмітрій Кузьмін до зали таки увірвався молодик, який встиг зірвати зі столу скатертину з книжками. Його відразу ж було затримано. Як з’ясувалося згодом, група хлопців забігла до театру, коли з нього виходило кілька глядачів. Трьох нападників устигли затримати ще при вході, а один таки прорвався. Нам повідомили, що погромники планували пронести на презентацію червону фарбу, аби облити нею книжки й учасників читань. Переймаючись за своє життя та здоров’я, після закінчення презентації ми покинули залу театру на таксі.

На мій блоґ і блоґ моєї дружини і далі надходять погрози, деякі з них підписано представниками «Тризуба».



Додаткові матеріали

26.06.2009|07:38|Події
Ірина Шувалова: До нашої антології увійшли твори не лише геїв та лесбійок
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери