Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

13.03.2009|18:24|Михайло Янів

У сиротинцях Київщини читають дитячі книжки видавництва «Грані-Т»

Нібито ж нема жодної потреби переконувати будь-кого в тому, що читання – основа інтелектуального, культурного, духовного розвитку дитини; що книжку жодним чином не може «замінити» ні комп’ютер з інтернетом, ні телебачення, ні будь-що інше.

«На словах» із цим погоджуються всі, проте на практиці з цим далеко не все гаразд – відтак небайдужі люди все частіше задумуються над тим, як привернути увагу дитини до книжки. Тим паче, коли заходить мова про дітей, які виховуються в інтернатах і сиротинцях; про дітей, позбавлених батьківського піклування, а отже, й батьківського прикладу звертання до книжної мудрості як до життєво необхідної.

Читанням саме таких дітей заопікувалися Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000», видавництво «Грані-Т», Благодійний фонд «Товариство «Приятелі дітей» і Молодіжна християнська організація «Витанія». Вони виступили організаторами Всеукраїнського благодійного проекту «З книгою – до дітей!», який стартував у вересні минулого року й триватиме щонайменше рік. Відтак до них приєдналися ще низка партнерів – журнали «Барвінок», «Ангелятко» та «Ангеляткова наука», Національна скаутська організація України «Пласт», Благодійний фонд «Обдаровані діти – майбутнє України», знаний одеський «Промринок 7-й кілометр», книжковий портал «Буквоїд» та небайдужі до проблеми читання ЗМІ. 12 березня в приміщенні ще одного партнера акції – Національної інформаційної аґенції «Укрінформ» – організатори дали прес-конференцію, на якій підбили попередні підсумки перебігу акції, зокрема на Київщині.

Власне кажучи, акція триває почергово в різних областях України. Скрізь вона починається з того, що організатори проводять моніторинґ дитячих установ у кожній області й визначають ті з них, які потребують допомоги насамперед. Відтак волонтери разом із відомими особистостями – письменниками, зірками естради, кіно, спорту – щомісяця відвідують по кілька дитячих установ соціального спрямування й привозять їм літературу для створення в цих установах повноцінних дитячих бібліотек. Передають їм цю літературу видавництво «Грані-Т» й дитячі журнали, які є партнерами акції. Звісно, цим справа не обмежується – відтак письменники (автори книжок, які найдужче полюбилися дітям) разом з іншими відомими особистостями ще раз відвідують ці установи, читають разом із дітьми книжки, відповідають за їхні запитання, обговорюють прочитане.

Наразі, починаючи з вересня, заходи в рамцях благодійного проекту вже відбулися в семи областях. На Тернопіллі сиротинцям, дитбудинкам та інтернатам передано 350 книг, у Херсонській області – 997, в Івано-Франківській – 700, у Львівській – 500, у Сумській – 750, у харківській – 1050 книг. Цього разу на черзі – Київщина, де бібліотечки, загалом понад 900 книг, отримали такі заклади: Бучанська загальноосвітня школа-інтернат для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків; дитячий будинок «Кобзарська школа» в селі Стрітівка Кагарлицього району; загальноосвітня школа-інтернат у місті Трипілля Обухівського району; СОС «Дитяче містечко» в Броварах, загальноосвітня школа-інтернат № 14 м. Києва; Київська школа-інтернат № 23; соціально-психологічний реабілітаційний центр для дітей «Віри, Надії, Любові» в м. Коростень.

На прес-конференції були присутні директори та педагоги кількох із цих закладів – і вони передовсім звернули увагу на тому, що передана їхнім підопічним література виявилася розмаїтою, цікавою й направду сучасною. Директор «Кобзарської школи» (унікального за своїм спрямуванням закладу, який не має аналогів в Україні) Галина Іванова навіть констатувала, що «це було свято не лише для наших дітей, а й для всього села». Це й не дивно: система книгорозповсюдження в країні нині фактично зруйнована, в результаті чого сучасні дитячі книжки до сільського читача, на жаль, утрапляють напрочуд рідко… Зрештою, захоплення не лише учнів, а й учителів цілком зрозуміле не лише через це. В ході прес-конференції літературний редактор видавництва «Грані-Т», письменник Іван Андрусяк ознайомив присутніх із основними дитячими серіями видавництва, назви яких промовляють самі за себе – «Сучасна дитяча проза», «Життя видатних дітей», «Дитяча іронічна поезія», «Дивний детектив», «Класні комікси», «Абетки» тощо; при цьому він наголосив, що авторами переважної більшості цих книжок є відомі сучасні українські письменники, які добре знаються на радощах і проблемах саме сучасних українських дітей, тож спілкування з такими книжками є не просто цікавим і пізнавальним, а читачі легко можуть упізнати в героях цих творів самі себе. Тим часом директор видавництва «Грані-Т» Тетяна Шахнік констатувала, що хоча видавництво ще доволі молоде – цими днями йому виповнилося лише три роки, – проте за цей час воно встигло випустити в світ уже понад три сотні видань найрізноманітнішого спрямування для всіх дитячих вікових категорій, від немовлят до підлітків; отож, бібліотечки, які передаються дитячим установам, здатні задовольнити розмаїті смаки й потреби.

«Діти-сироти повинні мати такий же доступ до культурних надбань, як і діти, що виховуються в родинах», – констатувала у своєму виступі на прес-конференції президент Благодійного фонду «Товариство «Приятелі дітей» Марина Криса. А голова правління Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Олександр Максимчук наголосив: «дуже важливо, щоб відомі люди власним прикладом доводили користь і важливість читання». Його підтримав голова МХО «Витанія», координатор проекту «З книгою – до дітей!» Тарас Яценко, який оповів про те, з яким захопленням діти із сиротинців сприймали спільні читання з відомими особистостями – лідером гурту «Океан Ельзи» Святославом Вакарчуком, фронтменом гурту «Мандри» Фомою та іншими. Про важливість дитячого читання для майбутнього України говорили на прес-конференції й відомі, популярні особистості – президент Благодійного фонду «Обдаровані діти – майбутнє України» Влада Литовченко, телеведуча й модель Марія Жулай та заслужена артистка України Ольга Сумська, яка, між інших, поділилася власним досвідом навертання дітей до книжки.

Прес-конференція підбила підсумок лише першого етапу «київської» частини Всеукраїнського благодійного проекту «З книгою – до дітей!». Тепер діти із сиротинців Київщини читатимуть книжки видавництва «Грані-Т» й дитячі журнали та чекатимуть на їх обговорення спільно з відомими особистостями. А організатори тим часом готують бібліотечки для сиротинців в інших реґіонах України.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери