Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Нагороди

Події

12.01.2010|17:56|Олександр Гаврош, Ужгород

Найкращих читачів Закарпаття нагородили ноутбуками

З ініціативи видавництва «Грані-Т» та Міністерства освіти України цього року було засновано конкурс «Найкращий відгук на сучасну дитячу прозу».

Його метою є привернення уваги дітей до літератури, яка пишеться зараз. Адже шкільна програма настільки насичена і «правильна», що школярам майже не лишається часу і сил, аби читати ще щось для душі. Звідси і втрата інтересу до читання як такого. Адже книжка стає символом чогось обов’язкового і нав’язаного згори.  

У підсумку маємо вражаючі цифри падіння престижу читання книжок. Якщо у 1990 році 79% українців читали хоча б одну книжку  в рік, то в 2007 – 63%. Ще більша катастрофа у читанні газет. Частка тих, хто їх читає, за згаданий період упала з 86% до 24%.  Удвічі поменшало і прихильників журналів: із 16% до 8%. 

На Закарпатті ситуація ще гірша, адже наша область ніколи не била рекордів ні в продажі книжок, ні в суспільному інтересі до друкованого слова. Тому в запровадженні будь-якого конкурсу, що стимулює читання, є велика користь. А тим паче, якщо він розрахований на дітей. Адже книжка не тільки розвиває уяву, збагачує словниковий запас, але й змушує аналізувати, самостійно мислити. 

Участь у конкурсі відбувалося в кілька етапів. Спочатку відбиралися кращі відгуки по школах, далі – по районах і нарешті – загальнообласне змагання. Приємно, що участь у конкурсі взяло 40% шкіл області. Змагалися школярі 4-5 класів.  

Переможцями на Закарпатті стали Ангеліна Мегела із Тур’я Ремет та Анастасія Якушевич із Виноградівської школи № 1. Їм обом у Закарпатській обласній бібліотеці для дітей  та юнацтва в урочистій обстановці було вручено ноутбуки, які забезпечили організатори конкурсу – видавництво «Грані-Т». У дівчаток аж сяяли очі від радості, адже вони давно мріяли про власні комп’ютери. 

Друге місце посіла Ксенія Жученко із Берегівської школи № 5, а третє – Наталя Сов’як із Ясінянської школи № 1. 

Цікаво, що закарпатці внесли і своє нововведення до загальноукраїнського конкурсу. Так, спеціальними дипломами були відзначені і найкращі відгуки на дитячу прозу закарпатських авторів. Переможцями тут стали Богдана Буркало із Виноградівської школи №2, Діана Рязанцевої із Холмківської школи на Ужгородщині та Михайло Ороса із Хустської школи імені Августина Волошина. Діти написали твори про вуйка Йоя із ужгородського скансена, Івана Силу – найдужчу людину світу та про таємницю капища Перуна. 

За словами Катерини Турок, методиста Закарпатського інституту післядипломної освіти вчителів, яка була координатором конкурсу, у ньому взяло участь понад десять тисяч школярів. Вони написали відгуки на декілька десятків книжок сучасних українських дитячих письменників. І це є головним підсумком цієї вкрай потрібної і благородної справи.   Без сумніву, наступного року бажаючих позмагатися за ноутбуки через читання художніх книжок буде ще більше.

На фото: Переможці конкурсу юних читачів разом із батьками

Фото автора



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери